Biometrie: gebruik je lichaam als wachtwoord
Alvorens we aan de slag gaan met het overlopen van de verschillende biometrietechnieken die de dag van vandaag worden gebruikt, leggen we uit wat de term juist inhoudt. Hoogstwaarschijnlijk heb je het woord al gehoord wanneer het over vingerafdrukscanners gaat. Biometrie houdt echter veel meer in dan enkel je vingerafdruk. Alle fysieke karakteristieken en gedragingen van mensen die gebruikt worden om iemand mee te identificeren, vallen onder de noemer biometrie.
Uniek
Hierbij zijn enkele zaken belangrijk. In de eerste plaats moet je een menselijk kenmerk gebruiken dat iedereen heeft. De hoeveelheid sproeten op iemands neus kan je bijvoorbeeld niet als biometrische parameter gebruiken. Niet iedereen heeft de vlekjes in zijn gezicht en bovendien kan het aantal sproeten van verschillende mensen gelijk zijn.
Hiermee zijn we beland bij de tweede belangrijke parameter, namelijk uniciteit. Enkel kenmerken die uniek zijn, kunnen worden gebruikt om iemand automatisch mee te identificeren. Je vingerafdruk is hiervan een mooi voorbeeld. Zelfs bij identieke tweelingen zijn de vingerafdrukken niet volledig gelijk.
Onveranderlijk
Een nadeel aan je vingerafdruk is dat deze kan veranderen. Een diepe snee in je vingertop verandert de afdruk voorgoed, maar ook iets banaal als stof kan vingerafdrukscanners in de war brengen. Daarom is het bij biometrie belangrijk dat je een kenmerk gebruikt dat niet (snel) verandert. Je huidskleur zal bijvoorbeeld niet van pas komen, aangezien een beetje zon je huid enkele tinten donkerder kan maken. Vingerafdrukken worden daarentegen wel vaak gebruikt, omdat deze slechts sporadisch veranderen. In een smartphone kan je bovendien alle tien je vingerafdrukken registreren. De kans is erg klein dat je al je vingertoppen kwetst.
Verder is de snelheid waarmee de parameter gemeten kan worden van belang. Niemand staat graag meerdere minuten met zijn gezicht naar een scanner gericht om toegang te krijgen tot een kamer. Ten slotte moet de gebruikte parameter je voldoende beschermen tegen fraudeurs. Een vingerafdruk blijkt hiervoor niet volledig waterdicht te zijn. Zo zijn er verhalen bekend waarbij een foto gebruikt wordt om een werkend 3D-model van iemands vinger te creëren. Je vingertoppen tonen op een foto door bijvoorbeeld het vredesteken te maken, kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben.