Opgepast: dit moet je weten over powerbanks en de Nintendo Switch
We hebben de Nintendo Switch al enkele dagen op de redactie, maar daar is hij niet lang blijven liggen. Als handheld-console is de Switch perfect, maar dan loop je al snel tegen zijn beperkte autonomie aan: amper 3 uur bij zware belasting (‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’) of 5 uur bij lichte belasting (‘1 2 Switch’). Die autonomie is genoeg voor een korte rit, maar wat als je een lange vlucht voor de boeg hebt of je hebt de hele dag geen stopcontact in de buurt? Tijd om een powerbank boven te halen.
USB-C laden
De Nintendo Switch laadt via USB-C, wat direct de poort opent naar compatibiliteit met alle powerbanks op de markt. Het enige wat je extra moet kopen, is een USB-C-naar-USB-A-kabel. Insteken en laden, klaar is Kees? Gelukkig wel, want de Switch heeft twee manieren om te laden. Ofwel hang je hem aan een stopcontact met de meegeleverde adapter en haalt hij 15V aan 2,6A. Hiermee kan je de Switch het snelste opladen (gemiddeld 2,5 uur). De lader van je Apple MacBook Pro kan je ook perfect gebruiken omdat die hetzelfde hoge voltage ondersteunt (is een USB-C-standaard).
Daarnaast heeft de adapter ook een ander voltage: 5V aan 1,5A. Dat betekent dat de Nintendo Switch compatibel is met elk type USB-lader van je smartphone, tablet of ander toestel. Heb je een lader die minder dan 1,5A levert? Geen probleem, dan gebeurt het laden gewoon veel trager. Tegenwoordig heb je ook nieuwe powerbanks met USB-C-aansluitingen. Die helpen niet om de Nintendo Switch sneller te laden, tenzij het een high-end (en duur) model is dat 15V laden ondersteunt aan 2,6A, zoals de Razer Powerbank die binnenkort beschikbaar is. Zo’n investering loont overigens wel, want toekomstige laptops met USB-C zullen zo’n powerbank met ondersteuning voor een hoger voltage dan net zo goed kunnen gebruiken.
5V-belasting
Om een Nintendo Switch mobiel te laden, heb je niet veel extra nodig. Heel wat powerbanks leveren 5V aan 1,5A, topmodellen gaan zelfs tot 2,4A. Daarmee ben je met de Switch niets, omdat hij maar maximaal 1,5A nodig heeft. Belangrijk: die 1,5A is nodig om de Switch onder zware belasting (bv. Zelda) continu van stroom te voorzien. Bij 5V aan 1,5A behoudt de Switch exact zijn batterijcapaciteit, zodat je kan blijven spelen tot je powerbank leeg is. Bij lichte belasting laadt je Switch zelfs een beetje op tijdens het proces.
Heb je een powerbank die minder dan 1,5A kan leveren op één USB-poort? Dan ga je bij zware belasting zien dat het percentage mindert. We deden de test bij 0,5A, wat resulteerde in een verlies van 15 tot 18 procent per uur. Dat is op zich nog altijd niet dramatisch, want de kans is groot dat je powerbank sneller leeg gaat zijn dan dat de Switch op nul procent komt te staan.
De batterijcapaciteit van de Nintendo Switch is 4.310 mAh. Wanneer je rekening houdt met een gemiddeld verlies in efficiëntie van 20% bij elke powerbank, kan je bijvoorbeeld met een exemplaar van 10.000 mAh ongeveer 6 uur intensief gamen of 10 uur casual.
Soms opnieuw proberen
[related_article id=”212719″]Waarmee moet je zeker opletten? Sluit de Nintendo Switch bij voorkeur niet op een Qualcomm QuickCharge-compatibele poort aan. Daar durfde onze Switch 20% van de tijd te kiezen voor 0,5A terwijl er 1,5A beschikbaar was. Een klassieke (snellaad)poort is voor 95% juist. Heel soms koos de Switch toch voor 0,5A, maar dat konden we counteren door de USB-stekker uit de powerbank te trekken, en opnieuw in te steken.
Van zodra je merkt dat je Switch leegloopt ondanks dat de aangesloten powerbank 1,5A of meer ondersteunt, moet je de USB-stekker kort uittrekken en opnieuw insteken. Hiermee werd het probleem bij ons haast altijd opgelost. Mogelijk zal een software-update de energieregeling van de Nintendo Switch verder verbeteren, maar zoals het nu is kan je zonder schrik vele uren extra mobiel blijven gamen met een powerbank bij de hand.
Geteste powerbanks door de redactie:
- Anker PowerCore+ 20100 USB-C
- Anker PowerCore+ 26800
- Asus ZenPower 10050
- GP Portable Powerbank FP10
- Xtorm Air 6000
Opgelet: zorg er altijd voor dat je een kwalitatieve USB-C-kabel koopt. Slechte (goedkope) kabels kunnen invloed hebben op de laadcapaciteit of kunnen de Nintendo Switch zelfs stuk maken.