AMD of Nvidia: kies de juiste grafische kaart

Van de RX 460 tot de GTX 1080 Ti: grafische kaarten bestaan in alle prijzen en maten. We helpen je de juiste gpu voor jouw computer te kiezen.

“Welke grafische kaart heb ik nodig?” is niet altijd de juiste vraag. Voor je naar de winkel trekt, vraag je je best even af of je überhaupt een grafische chip kan gebruiken. Dezer dagen hebben de meeste processors een grafisch element aan boord dat volstaat om meerdere hogeresolutieschermen aan te sturen. Een doorsnee laptop of kantoorcomputer heeft dus geen extra gpu nodig.

Een grafische kaart is alleen relevant voor wie spellen speelt, aan 3D, foto of videobewerking doet, of zware professionele berekeningen wil uitvoeren. In dat laatste geval heb je hardware nodig die op professionals gericht is, zoals AMD’s FirePro-kaarten en de Quadro-gpu’s van Nvidia. In dit stuk focussen we ons echter op grafische kaarten voor de consument. Die kaarten vind je vooral in gamingcomputers, maar ze zijn net zo goed geschikt voor 3D-modelling en videobewerking.

Pascal en Polaris

Twee productreeksen zijn relevant: de GeForce-gpu’s van Nvidia en de Radeon-gpu’s van AMD. Nvidia heeft het grootste aanbod en de krachtigste kaarten, AMD zet in op prijs-kwaliteit. Beide fabrikanten hebben hardware op de markt gebouwd op een nieuwe architectuur en gebakken met een splinternieuw 16/14nm-bakproces. Nvidia’s architectuur heet Pascal, AMD maakt zijn kaarten met Polaris. Beide architecturen zijn capabel en efficiënt.

Voor je op zoek gaat naar een geschikte gpu, kijk je best eens naar je scherm. Het gros van de mensen speelt spellen op een Full HD-resolutie of lager. Volgens het populaire digitale spelplatform Steam heeft minder dan vijf procent van de pc-gamers een scherm met een resolutie hoger dan 1080p. Een WQHD-display kan ongeveer twee procent van de gamers verleiden, 4K-gaming is een complete niche. Ben jij niet van plan je computer te gebruiken met een scherm dat meer dan 1.920 x 1.080 pixels telt, dan heeft het geen zin om te investeren in een grafische kaart die krachtig genoeg is voor WQHD of 4K-gaming.

De Full HD-gamer moet de Nvidia GeForce GTX 1070 of GeForce GTX 1080 met andere woorden niet overwegen. De kracht van die dure kaarten gaat verloren aan de lagere resolutie. Wil je als eigenaar van een 1080p-scherm de nieuwste spellen op de hoogste instellingen aan 60 fps of meer spelen, of volstaat het om recente spellen met gemiddelde grafische instellingen aan 30 à 60 fps te spelen? In dat laatste geval kan je aankoppen bij de budgetkaarten.

Full HD op een budget

Onder ‘budget’ verstaan we voor dit stuk grafische kaarten die 200 euro of minder kosten. Drie grafische kaarten voldoen aan die vereiste: de AMD Radeon RX 460, de Nvidia GeForce GTX 1050 en de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti. Adviesprijzen verschillen van fabrikant tot fabrikant maar voor een RX 460 betaal je ongeveer 145 euro, een GTX 1050 gaat over de toonbank voor zo’n 150 euro en een GTX 1050 Ti vind je voor 180 euro.

De Radeon RX 460 is een lichtgewicht. De goedkope gpu levert grafische prestaties vergelijkbaar met een PS4 of een Xbox One. Je kan de grafische instellingen met andere woorden niet helemaal openschroeven en zelfs met gemiddelde instellingen is 60 fps op full HD niet haalbaar. De Nvidia GTX 1050 doet het iets beter dan de RX 460-versie die wij testten. Opvallend, aangezien de RX 460 4 GB RAM aan boord heeft en de GTX 1050 slechts 2 GB. Keerzijde is dat sommige grafische instellingen niet beschikbaar zijn op sommige spellen. Doorgaans ligt de framerate van de GTX 1050 echter dichter in de buurt van de 60 fps dan die van de RX 460 met dezelfde grafische instellingen.

De GeForce GTX 1050 Ti is de duurste van de drie en met reden. De opgevoerde versie van de GTX 1050 heeft dubbel zoveel RAM en meer rekenkernen binnenin. Dat resulteert in significant betere scores. Met de GTX 1050 Ti kan je de meeste spellen aan een gemiddelde framerate van bijna 60 fps spelen, zelfs met de grafische instellingen redelijk ver opengedraaid.

In deze prijsklasse volstaat zelfs de goedkoopste kaart om nieuwe spellen te spelen als de kwaliteit van de graphics geen prioriteit is. De RX 460 brengt recente spellen zo naar een grote massa pc-gamers aan een scherpe prijs. De GTX 1050 Ti is de beste kaart in deze prijsklasse maar voor slechts een kleine meerkost koop je grafische kaarten die nog een stuk krachtiger zijn.

1080p en WQHD

In het middensegment vinden we de AMD Radeon RX 470, AMD Radeon RX 480 en de Nvidia GeForce 1060. De RX 470 vind je online voor ongeveer 220 euro en is daarmee niet zoveel duurder dan de GTX 1050 Ti. Die kaart ontfermt zich zonder zweten over de nieuwste spellen aan de hoogste instellingen op een 1080p-resolutie. Met een Full HD-paneel heb je eigenlijk niets meer nodig dan deze kaart.

De AMD Radeon RX 480 is niet zoveel duurder dan de RX 470. Je vind de kaart voor ongeveer 240 euro in de winkel. Voor dat geld krijg je een hogere gemiddelde framerate dan bij de RX 470, ook in de Full HD-resolutie. Het verschil tussen 80 fps en 90 fps is echter niet zichtbaar waardoor er met een Full HD-scherm niet echt een reden is om de RX 480 te kiezen.

Heb je een scherm met 2.560 x 1.440 pixels, dan verandert de zaak. De extra pk’s van de RX 480 zorgen er voor dat de gpu ongeveer 60 fps haalt aan die resolutie met hoge grafische instellingen, waar de RX 470 net tekort schiet. Hier zijn tien extra frames wel zichtbaar, zeker bij snelle actie- of racespellen.

Nvidia wil je in deze prijsklasse verleiden met de GeForce GTX 1060. Wij testten de kaart in de 6 GB-variant. Opnieuw heeft de Nvidia-kaart dus iets minder GDDR5-RAM-geheugen dan zijn rechtstreekse AMD-concurrent, maar opnieuw maakt dat niet veel uit. De GTX 1060 is over het algemeen de betere kaart. Kies je voor de GTX 1060 in de plaats van de RX 480, dan krijg je daar de nodige extra’s in de WQHD-resolutie. De RX 480 kan die resolutie echter ook bolwerken, waardoor wij de 100 euro die de GTX 1060 extra kost, moeilijk te rechtvaardigen vinden. Voor WQHD-gaming zouden we volmondig de RX 480 aanraden.

Krachtpatsers

AMD heeft momenteel geen grafische kaarten in het high-end-segment. Met de introductie van de eerste op Vega-gebaseerde kaarten later dit jaar komt daar verandering in, maar voorlopig heeft Nvidia vrij spel. De GeForce GTX 1070, GTX 1080 en GTX 1080 Ti zijn de krachtigste gpu’s van dit moment. De GTX 1070 is uitermate geschikt voor wie geen dipjes onder de 60 fps duldt tijdens zijn WQHD-speelsessie. De kaart scoort consequent comfortabel boven die grens.

De GTX 1080 is nog een stuk krachtiger, maar daar ben je niets mee. Ondanks de hoge kostprijs is de kaart niet krachtig genoeg om compromisloos spelen met een 4K-schermresolutie mogelijk te maken. De gpu blijft in de regel wel boven de 30 fps op die resolutie met de hoogste instellingen, maar 60 fps blijft onhaalbaar. Geef je zoveel geld uit aan een gpu om in 4K te spelen, dan mag je terecht 60 frames per seconde of meer verwachten. De pas aangekondigde GeForce GTX 1080 Ti belooft dat als eerste stuk consumentenhardware te kunnen. Een alternatief voor compromisloos 4K-gaming is een SLI-opstelling met twee GeForce GTX 1080-kaarten.

In essentie is de GTX 1080 dus een overbodige kaart. We denken niet dat iemand zoveel wil betalen om een spel nét te kunnen draaien in 4K en de GTX 1070 is ruim krachtig genoeg voor al je WQHD-noden. Die kaart is dan ook onze favoriet in deze prijsklasse. Ga je voor 4K, wacht dan even op de GTX 1080 Ti of zet een zak extra geld neer voor een extreme SLI-oplossing.

Voor iedereen een kaart

We zetten onze suggesties nog even op een rijtje. Wil je af en toe een modern spel spelen en hoeft de grafische kwaliteit niet van de bovenste plank te zijn, dan volstaat de AMD Radeon RX 460 voor ongeveer 145 euro. Mag het iets meer kosten en wil je een compromisloze game-ervaring op een 1080p-scherm, dan is de AMD Radeon RX 470 de beste keuze. Die kaart kost ongeveer 220 euro.

Om op WQHD te spelen heb je twee keuzes. De budgetvriendelijke optie is de RX 480. Die kan vlot overweg met 1440p, al is 60 fps soms net te hoog gegrepen. Om de resolutie helemaal te domineren, heb je een Nvidia GeForce GTX 1070 nodig. Daar betaal je al snel 570 euro voor.

4K-gaming is ook vandaag nog niet vanzelfsprekend. De GTX 1080 vinden we net ontoereikend waardoor je best in twee kaarten investeert of de GTX 1080 Ti afwacht.

Testmethode

Voor dit artikel testen we alle kaarten zelf uit op ons Kaby Lake-testbed. Moederbord van dienst is MSI’s Z270 Gaming Pro. Onder de koeler schuilt een i5-7600K die op standaardfrequentie geklokt is. 16 GB DDR4-geheugen van HyperX vult de RAM-slots. De systeemschijf is een 850 EVO van Samsung: een klassieke SSD dus. We kozen voor Rise of the Tomb Raider en Hitman als benchmarkspellen omdat die zowel op DirectX 11 als DirectX 12 draaien. Dirt Rally legt als racespel een belangrijke nadruk op de framerate en Metro Last Light Redux is met alle grafische opties opengeschroefd gewoonweg moordend voor zelfs high end gpu’s. Tot slot draaien we 3D Mark en kijken we naar de grafische scores. In dit stuk houden we het op de essentie en kiezen we ter illustratie enkele relevante testscores.

Iedere kaart krijgt dezelfde tests te verwerken. In de resultatentabel vind je de gemiddelde framerates van alle tests. We gingen aan de slag met kaarten van MSI’s Gaming X en Z-reeks en de Rog Strix line-up van Asus. De testscores liggen in de regel iets hoger dan bij referentiemodellen van de kaarten, maar het verschil bedraagt niet meer dan enkele frames.

amdgpugrafische kaarthardwarenividapascalpolaristechzone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren