Automatiseer je huis met IFTTT: een gids

IFTTT is een simpel online platform waar je honderden diensten met elkaar kan verbinden op duizenden verschillende manieren. We helpen je om een eerste stap te zetten met enkele essentiële onderdelen.

Een huis automatiseren kostte tien jaar geleden een fortuin. Je moest eerst al een expert laten langskomen die alles grondig opschreef en je moest je halve huis herbouwen om alle verschillende apparaten te integreren. In feite was automatisatie alleen nuttig voor nieuwbouwwoningen, omdat daar nog ruimte genoeg was voor de kilometers kabels die overal voor nodig waren. Tegenwoordig is dat allemaal niet van toepassing dankzij het Internet of Things. De noemer klinkt ondertussen stoffig, maar het zorgt er wel voor dat steeds meer toestellen in verbinding staan met het internet. En van zodra dat mogelijk is, kunnen toestellen ook onderling met elkaar beginnen te praten. Een overzicht van wat er allemaal kan.

Versnippering

Allereerst dien ik duidelijk te maken dat het Internet of Things een godsgeschenk is, maar tegelijk ook een vloek. Iedere fabrikant komt met zijn eigen product op de markt, levert zijn eigen app af en zorgt ervoor dat je (slechts) enkele slimme toepassingen kan aansluiten. Dat is een heel goede evolutie en die juich ik van harte toe, maar dat betekent ook dat iedere fabrikant voor zichzelf werkt. De meesten zeggen dat ze hun systeem open ontwikkelen zodat andere partijen mee kunnen instappen, maar aangezien iedereen dezelfde filosofie hanteert, is er massale versnippering opgetreden.

Het Internet of Things is een godsgeschenk maar tegelijk ook een vloek.

Dat is niet zo belangrijk voor iemand die gewoon een slim alarmsysteem wil plaatsen. Of wie gewoon slimme lampen wil gebruiken. Maar van zodra je die samen wilt beginnen gebruiken, heb je meerdere apps nodig. Je kan nu eenmaal beide systemen niet zomaar aan elkaar koppelen, tenzij in heel zeldzame gevallen. Daarom ging ik voor jou op zoek naar zaken die wel perfect met elkaar communiceren, zodat je met één app of één dienst alles kan bedienen.

IFTTT

Om alles fatsoenlijk te automatiseren, schieten er weinig andere alternatieven over dan IFTTT. Dit is een van de weinige open standaarden waar fabrikanten zich voor kunnen inschrijven. Het principe is simpel: IFTTT staat voor If This Then That. We hebben er in het verleden al over geschreven, maar dan ging dat dikwijls over automatisatie van computertoepassingen. Bijvoorbeeld: kopieer een foto die ik neem met mijn smartphone direct naar mijn Dropbox of back-up elk Word-document naar Google Drive. Het gaat telkens volgens het ‘Als dit, Dan dat’-principe.

Gelukkig hebben fabrikanten ook hun weg gevonden naar deze slimme dienst, waardoor je door middel van slimme commando’s heel straffe kettingreacties kan maken. Bijvoorbeeld: wanneer ik het alarm inschakel, mag de verwarming worden uitgeschakeld. Je kan op www.ifttt.com/channels kijken welke toepassingen allemaal worden ondersteund. Het lijstje wordt gelukkig heel frequent aangedikt. Vorig jaar stond de teller nog maar op 180, terwijl nu de grens van 350 kanalen in zicht komt. Klik op een toepassing om voorbeelden van recepten te zien die gebruikers hebben ingeschakeld ter automatisatie. De enige beperking hier is je eigen creativiteit. Lees ook zeker verderop nog onze Top 10 IFTTT-recepten om wat extra inspiratie op te doen.

Het aantal toepassingen dat IFTTT ondersteunt, groeit elke maand.

Wemo Maker

De meest interessante eerste stap naar een geautomatiseerd huis is de Wemo-collectie van Belkin. Die hebben in hun gamma een bewegingsmelder, een slim stopcontact, verlichting, lichtschakelaar, energiemeter en de Wemo Maker. Alle onderdelen kan je volledig automatiseren in IFTTT en alles werkt met één app van Belkin. In feite hebben meerdere fabrikanten deze combinatie beschikbaar, maar is het de Wemo Maker (79 euro) die de set uitzonderlijk maakt. Je kan met de Wemo Maker nagenoeg alles automatiseren dat dat uit zichzelf nog niet kan. Ik heb er bijvoorbeeld mijn garagepoort mee onder handen genomen, net als mijn poort voor het huis. Resultaat: met een druk in de Wemo-app kan ik voortaan één of beide poorten sluiten. Extra leuk dankzij IFTTT: wanneer ik op 20 meter van mijn poort en garagepoort kom, gaan die automatisch open en sluiten die na 2 minuten.

De Wemo Maker is het voorbeeld van alles dat je kan automatiseren, maar daarvoor heb je wel apparatuur nodig die je aan een laag DC-voltage kan ‘triggeren’. Hobbyisten kunnen ook nog sensoren aan de Wemo Maker toevoegen, om bijvoorbeeld zeker te zijn dat de poort wel degelijk is gesloten, door middel van magneten. Hoe creatiever hoe liever, maar houd er rekening mee dat het wel wat knutselwerk vergt om de juiste elektrische aansluitingen te vinden. Twijfel je? Neem dan contact op met je elektricien en laat hem de Wemo Maker installeren.

Thermostaat

In de Verenigde Staten zijn er tal van domoticatoepassingen die compatibel zijn met IFTTT om je leven te automatiseren, maar er zijn er helaas weinig die de plas oversteken. Toch kan je je huis nagenoeg helemaal slim maken dankzij deze onderdelen die wel compatibel zijn met IFTTT, al hebben ze elk wel een aparte app om te bedienen. We proberen elk aspect mee te nemen, van muziek tot energie, verlichting, veiligheid, bediening en opslag. Alles om ervoor te zorgen dat jouw huis het slimste huis wordt van de straat.

IFTTT is een van de weinige open standaarden waar alle fabrikanten zich voor kunnen inschrijven.

We beginnen met de meest eenvoudige toevoeging, maar wel eentje die cruciaal is: verwarming. De thermostaat bestaat al tientallen jaren en pas sinds 2012 kwamen de eerste slimme thermostaten op de markt. Eentje die in geen enkel huis mag ontbreken: Honeywell Lyric T6R (249 euro). Wie het graag budgetvriendelijk houdt, kan ook de Round Connected (149 euro) proberen. De app is bijzonder eenvoudig in bediening, maar het is vooral uitzonderlijk dat een slimme thermostaat zo flexibel instelbaar is via IFTTT. Wat dacht je van het recept: wanneer het sneeuwt, moet de temperatuur hoger, of schakel de verwarming uit wanneer je 500 meter van je woning bent verwijderd. Slim, praktisch en multifunctioneel: zo hoort het.

Overal muziek

Sonos is de absolute marktleider op vlak van multiroom audio, maar dat heeft er helaas voor gezorgd dat ze ook enkel hun eigen platform ondersteunen. Vervelend, zeker omdat het systeem zo superieur is, maar dankzij een handig trucje lukt het wel: de Logitech Harmony Elite (249 euro). Deze universele afstandsbediening laat je toe om haast alles in huis te bedienen. In totaal ondersteunt de Harmony Elite tot 270.000 toestellen, wat de kans groot maakt dat je de afstandsbediening ook kan gebruiken voor je televisie, je geluidssysteem en misschien wel je elektrische gordijnen, jaloezieën of dimmers. Dankzij de koppeling met IFTTT gaat er nog een extra wereld voor je open, ook al moet je daar wel extra tijd en moeite in steken. Deze afstandsbediening is in de praktijk de sleutel tot al je toestellen in huis.

Gekke toevoeging, maar waarom niet: een NAS. Je kan de Seagate Personal Cloud (3 TB: 159 euro) via IFTTT programmeren om handige klusjes te automatiseren. Wat dacht je van al je foto’s op je smartphone te back-uppen naar je NAS? Of alle bestanden uit je dropbox naar je NAS kopiëren? De Seagate Personal Cloud is de meest instapvriendelijke NAS op de markt en met 3 TB heb je genoeg opslag om van meerdere computers back-ups te maken.

Bij elk recept staat altijd duidelijk wat de inhoud ervan is.

Belgisch recept

Een van de slimste toevoegingen voor IFTTT en jouw autonoom huis is Smappee (229 euro). Deze slimme meter kan vanaf een punt in je elektriciteitskast alle toestellen herkennen in het stroomnetwerk dankzij een uniek stroompatroon. Koop een aantal slimme stekkers van Smappee en je kan gemakkelijk op afstand toestellen in- of uitschakelen wanneer het verbruik de lucht in schiet. Je kan bijvoorbeeld ook een melding ontvangen wanneer je zonnepanelen een bepaald percentage behalen. Of je kan alle metingen loggen op je Google Drive-account. Geef Smappee na installatie eerst de tijd om je elektriciteitsnetwerk te analyseren. Vier weken na het eerste gebruik zou je goed moeten zitten voor de meeste toestellen.

Een leuke extra aan je slimme huis is een slimme activity tracker zoals die van Fitbit (vanaf 54 euro) of Jawbone (vanaf 59 euro). Hiermee weet je huis bijvoorbeeld perfect wanneer je bijna wakker gaat worden, zodat de koffie al klaar kan staan en de verwarming wordt ingeschakeld. Het lijkt een kleine toevoeging, maar wanneer je in de markt bent voor een activity tracker, dan loont het wel de moeite om hiermee rekening te houden.

Beveiliging

De meeste alarmsystemen die een internetverbinding vereisen (Egardia, Verisure), zijn heel slim, maar alleen binnen hun eigen ecosysteem. Het enige systeem dat daarbuiten breekt, is iSmartAlarm (149 euro). Het aantal plaatsen waar je het kan bestellen, is beperkt. Toch is het absoluut de moeite waard om te overwegen in een geautomatiseerd huis. Via slimme commando’s kan je automatisch je alarm in- of uitschakelen wanneer je uit het huis bent, of je kan een camera laten opnemen indien er iets gebeurt. Ontvang je liever een sms, e-mail of wil je een lamp laten inschakelen: dat kan allemaal.

Tot slot mag het Philips Hue ecosysteem niet ontbreken in het totale plaatje. Deze slimme lichtcombinatie staat volledig in het teken van IFTTT en werkt bovendien ook gezellig samen met je Ambilighttelevisie, mocht je er zo eentje in huis hebben. De app werkt vlot, ziet er mooi uit, en laat al behoorlijk wat programmaties toe. Wie nog verder wil gaan, kan bij IFTTT terecht. Naast klassieke lampen (179 euro voor starterskit met 3 lampen) heeft Philips ook nog de Hue Go (79 euro), een draagbare ledlamp om overal in huis mee te nemen, en een Hue Lightstrip Plus (79 euro). Die laatste kan je huis extra sfeer geven dankzij zijn talrijke toepassingen. Knip op maat en verbind stukken met elkaar, hoe creatiever hoe beter.

iftttmobielslimme thermostaatsmart home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600