Achtergrond

DJI drone-analyse op rallywegen

Drones kunnen veel meer dan alleen maar fotograferen en filmen. In de WRC worden ze gebruikt om nieuwe lijnen te analyseren.

De populariteit van drones blijft stijgen. Heel wat particuliere klanten halen er eentje in huis om wat mee te ‘spelen’ en om hier en daar een foto of film te maken. In België zijn we genekt met een loodzware drone-wetgeving, maar wie over de grens wat kan filmen in Nederland zit goed. De drones worden elk jaar beter, met oerdegelijke modellen startend vanaf 600 euro. Drone-makers zoals DJI gaan nu een stap verder

Rally Duitsland

De particuliere markt is interessant en groeit volop, maar op professioneel vlak valt er nog heel wat marktaandeel te winnen en geld te verdienen. De Phantom 4-serie van DJI staat bekend om zijn lage instapdrempel, maar wie echt professionele producties moet filmen wil meer. De Inspire-reeks van DJI levert die kwaliteit wel.

We trokken op onderzoek tijdens de rally van Duitsland in Trier om DJI aan het werk te zien. De drone kan tot 70 km/u vliegen, wat net genoeg is om een WRC-auto heel kort bij te houden. De twee drone-operatoren, André en Ferdy, hebben alles onder controle. Ze hebben al meer dan 15 jaar ervaring met joysticks en camera’s, wat van hen perfecte drone-piloten maakt. In Duitsland mag vrij worden gevlogen, waardoor DJI mag filmen.

Flexibel werken

De beeldkwaliteit is fantastisch, maar het is vooral de bijzondere camerahoek die indrukwekkend is. Een drone kan je overal uitrollen waar een helikopter moeilijk werkbaar is.

Enig nadeel van dit? Een drone kan je niet eeuwig in de lucht houden. Na een twintig minuten moeten de batterijen worden vervangen. En dit kan je blijven herhalen tot de batterij op is. De vervanging moet snel gebeuren, want met een auto elke 1,5 tot 2 minuten mag je niet treuzelen.

Analyses

Daarnaast levert DJI ook drone-analyses aan de WRC-teams door op een bepaald punt van het parcours een Phantom 4 te fixeren op vaste gps-coördinaten. Zo kan je dankzij een overlay perfect zien waar welke auto is gepasseerd, hoe hij de bocht heeft aangesneden, en wat de tijdswinst is tussen begin en einde van de meting.

Tijdens deze ontdekking kunnen we niet anders concluderen dat drones nog heel wat (snelle) sporten mooier in beeld kan brengen. Zeker op circuits moet dit nog gemakkelijker te doen zijn zoals Formule 1 of RX Rallycross. Benieuwd wanneer de volgende stap wordt gezet: live drone-footage op WRC-evenementen.

djimediarallywrc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken