Achtergrond

Waarom Netflix de strijd aanbindt met geroote smartphones

[Analyse] Nu Netflix niet meer te downloaden valt op een geroote smartphone, lijken de dagen van het rooten geteld. Hoe doet Netflix dat juist en waarom?

Netflix is vanaf heden onbeschikbaar voor geroote Android-smartphones. Dat betekent dat wie morrelt aan het besturingssysteem van zijn smartphone voortaan de Netflix-app niet meer kan downloaden uit de Play Store. Updates zijn eveneens onbereikbaar en het is niet ondenkbaar dat wie de app wel nog heeft op zijn geroot toestel, die binnenkort niet meer kan gebruiken. Netflix kan namelijk proberen de verbinding tussen die smartphones en hun servers door te knippen.

Rooten

Wie zijn Android-smartphone root, geeft zichzelf toegang tot de kern van het besturingssysteem. Op die manier kan je de hardware van je toestel manipuleren (bijvoorbeeld de processor trager maken om de druk op de batterij te verlichten) en kan je meer informatie opvragen (welke apps wegen bijvoorbeeld zwaarder door?). Google en zijn partners proberen die toegang echter meer en meer af te sluiten.

Een geroot toestel is namelijk minder veilig. Beveiligingsgoeroe Mikko Hyppönen zei ooit: als je je smartphone – iOS of Android – niet zelf root, laat je jezelf hacken. Als je een rootkit gebruikt die je niet zelf in elkaar knutselt, ben je volledig afhankelijk van de persoon die dat voor jou heeft gedaan. Die persoon heeft dan de volledige controle over jouw toestel en kan je gegevens stelen zonder een druppel zweet te laten. Daarnaast wordt het ook voor hackers makkelijker om in te breken op je toestel aangezien ze zelf geen toegang tot de root moeten openbreken: dat heb jij voor hen al gedaan.

[related_article id=”211824″]

Volledige toegang

Normaal gesproken betekent een geroote smartphone dat je volledige toegang hebt tot de kern (root) van je apparaat. Google trekt die definitie verder open en plaatst ook het ontgrendelen van de ‘bootloader’ onder de noemer rooten. De bootloader kan je gebruiken om applicaties te ‘sideloaden’ (installeren buiten de Play Store om, via een computer heb je daar de bootloader voor nodig) en om een alternatief besturingssysteem te installeren, zoals het ter ziele gegane CyanogenMod.

Google blokkeert daarom al Android Pay op Androids die geroot zijn, of waarvan de bootloader ontgrendeld is. Gebruikers die echt weten waar ze mee bezig zijn, zullen die beperking wel weten te omzeilen. Zij die dat niet kunnen, worden met recht en reden geblokkeerd. Als Android Pay geblokkeerd wordt op jouw toestel, zal dat ook gebeuren voor Netflix.

Voor de gebruikers

De nieuwste Netflix-app, versie 5.0, maakt namelijk gebruik van Google Widevine. Widevine is een bedrijf dat al jaren werkt rond anti-piraterijmaatregelen. Het werd in 2010 overgenomen door Google en sindsdien maakt het deel uit van het Android-besturingssysteem. Netflix maakt vanaf nu gebruik van die bescherming, maar de app kijkt naar de Android Pay-beveiligingsmaatregelen om te bepalen of Netflix kan worden gedownload op een toestel. Let wel: zelfs als je Android Pay niet installeert of gebruikt, wordt gekeken naar diens parameters. Deze app verwijderen heeft dus geen zin.

[related_article id=”210177″]

Het is dus voornamelijk het ontgrendelen van de bootloader dat vele gebruikers met kopzorgen zal opzadelen. Als je een alternatief besturingssysteem installeert, is je toestel niet noodzakelijk onveilig, al wordt het door Google wel zo bestempeld. Niet alleen Android Pay en Netflix worden dan onbruikbaar: meer en meer bankierapps, zoals die van Fortis, worden onbruikbaar op toestellen die niet voldoen aan de wensen van Google.

Eigen bescherming eerst

In het geval van Netflix heeft deze stap niets te maken met een betere beveiliging van de eindgebruiker. Hier gaat het puur om het beschermen van de eigendommen van Netflix. Het kwam tegemoet aan de vraag van haar fans om series en films offline toegankelijk te maken, maar daar moet nu een prijs voor worden betaald. Aangezien content nu wordt gedownload op de toestellen zelf, is het voor gebruikers met een geroot toestel mogelijk om de kopieerbeveiliging te verwijderen.

Netflix wil illegale verspreiding natuurlijk voorkomen, waardoor het op zoek moest naar een oplossing. Die vond het in Widevine en het blokkeren van geroote toestellen. Voor zij die de toegang tot hun root niet willen opgeven, wordt het binnenkort kiezen tussen volledige controle over het toestel of de nieuwste serie op Netflix.

AndroidgooglemobielnetflixontspanningrootWidevine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken