Hoe één handelaar cryptomunt-eigenaars in enkele seconden miljoenen kostte
De waarde van Ether, de cryptomunt achter Ethereum, is gisteren in een fractie van een seconde gekelderd van meer dan 300 dollar naar amper 10 dollarcent. Hoewel de koers zich intussen hersteld heeft, kostte de microcrash investeerders miljoenen. Het voorval toont vooral aan dat cryptomunten nog geen volwaardig alternatief zijn voor traditioneel geld.
Het Ethereum-systeem kan je helemaal vergelijken met bitcoin. Hoewel er enkele organisatorische verschillen zijn, is de Ether-munt net als de bitcoin een cryptomunt die bestaat bij gratie van een blockchain. Net als bitcoin is Ether de laatste maanden flink in waarde gestegen. Momenteel zweeft de waarde van de cryptomunt rond de 300 dollar, waar dat een jaar geleden nog twaalf dollar was.
Omwille van de gunstige koers trekt Ethereum veel investeerders aan. Zij zien Ether als een belegging om geld mee te verdienen, en behandelen de munt ook zo. Heel wat investeerders maken gebruik van geautomatiseerde verkoopsopdrachten om eventueel verlies te beperken. Zodra de waarde van Ether onder een door hen bepaald dieptepunt duikt, gaat hun belegging automatisch de beurs op om zo snel mogelijk verkocht te worden.
Kettingreactie
Ether wordt verhandeld via verschillende online beurzen, net zoals bitcoin. Bitfinex, Poloniex en GDAX zijn enkele populaire transactieplatformen. Eén eigenaar van een klein fortuin aan Ether-munten besloot woensdag om die van de hand te doen. De onbekende handelaar plaatste een verkooporder voor enkele miljoenen aan Ether in één keer op de GDAX-beurs. Die stelde vast dat ze niet genoeg koopvragen had om aan de verkooporder te voldoen, waardoor de prijs in één klap van 317,81 dollar naar 224,48 dollar kelderde.
Die flinke daling in waarde van de cryptomunt zette een kettingreactie in gang. Het systeem waarbij handelaars automatisch hun verlies willen beperken, werd getriggerd door de plotse waardedaling. Meer dan 800 liquidatie-orders verschenen op de reeds verzadigde beurs. Een extreem overaanbod duwde de koers verder de dieperik in, met een dieptepunt op een waarde van 0,10 dollar voor de Ether die een fractie eerder nog honderden dollars waard was.
Op zich is Ethereum best gezond. Het duurde dan ook niet lang alvorens de koers opnieuw stabiliseerde en de waarde van Ether opnieuw richting de oorspronkelijke piek klom. Helaas voor de beleggers was hun verkooporder onomkeerbaar.
Daar komt bij dat de koers vrijwel onmiddellijk kelderde, voor alle automatische verkoopsorders konden uitgevoerd worden. Wie intekende op een automatische verkoop zodra de koers van Ether onder pakweg 200 dollar zakte, had een grote kans dat die opdracht pas verwerkt werd op het moment dat de koers op 10 cent stond, met een extreem verlies tot gevolg. Coinbase, waarvan GDAX een extensie is, kampt nog steeds met een achterstand in de verwerking van transacties.
Dom en onvolwassen
Het miljoenenverlies werd achteraf gezien veroorzaakt door twee belangrijke factoren. De onmiddellijke katalysator van de microcrash is de anonieme verkoper. Zijn onverantwoorde dumping van Ether zette de sneeuwbal aan het rollen. Wat de verkoper bezielde, is niet duidelijk. De bulkverkoop en de daaropvolgende koersdaling trof ook zijn verkoop, zodat hij aanzienlijk minder cash kreeg dan wanneer hij de verkoop had gespreid.
De technologische onvolwassenheid van de cryptomuntbeurzen is een tweede verantwoordelijke. Een dumping van een dergelijke hoeveelheid cryptogeld op één enkel handelsplatform mag in theorie niet op deze manier mogelijk zijn. Als het systeem zelf de verkoop automatisch had opgedeeld in verschillende kleinere orders, om die vervolgens te spreiden over een tijdspanne van pakweg een uur (en idealiter over meerdere beurzen), dan zou het Ethereum-systeem de verkoop zonder noemenswaardige impact op de koers geabsorbeerd hebben.
Als cryptomunten een toekomst beschoren zijn, dan is een kwalitatief technisch raamwerk een must. Volgens Futurism kan het Omega One-platform, dat later dit jaar lanceert, een oplossing bieden. Dat overkoepelende platform is slim genoeg om grote dumpings automatisch te detecteren, op te delen en te spreiden met oog voor de actuele koers.
Het huidige verhaal draait om de minder bekende Ether-munt, maar er is niets dat bitcoin vrijwaart van exact hetzelfde systeem. Ook die munt wordt duchtig verhandeld. De populariteit ervan maakt ze misschien iets robuuster dan Ether, maar ook bitcoin heeft een volatiele koersgeschiedenis. Een massale dumping kan de koers, die momenteel nog steeds historische toppen scheert, net zo goed kelderen.