Vaarwel iPod nano: een blik op de kleurrijke geschiedenis

Na 12 jaar komt er een einde aan de iPod nano, en daarmee ook een einde aan een tijdperk. Een terugblik op een kleurrijke geschiedenis.

De laatste iPod nano is van de band gerold. Na twaalf jaar heeft Apple het product, samen met de iPod shuffle, van zijn website verwijderd en aangekondigd dat de productie wordt stopgezet. De kleine muziekspeler volgt daarmee hetzelfde lot als de iPod Classic drie jaar geleden. Alleen de iPod Touch blijft voorlopig nog voortbestaan.

Verrassend is dat niet. Sinds de introductie van de iPhone tien jaar geleden, verkocht Apple steeds minder iPods en is het belang van de muziekspeler flink gedaald. De iPod nano, die geen iOS-apps kan draaien of met internet verbinden, heeft in geen jaren nog een significante update gekregen. De impact van het kleinood is evenwel niet te miskennen. In de eindejaarsperiode van 2005, wanneer de nano werd gelanceerd, werden voor het eerst meer dan 10 miljoen iPods verkocht, goed voor een kwartaalomzet van 5 miljard dollar. Een jaar later noemde Apple het zelf “de meest populaire digitale muziekspeler ter wereld”.

Reden genoeg om even lekker nostalgisch te worden en terug te blikken op de kleurrijke geschiedenis van de iPod nano.

2005: eerste generatie

De originele iPod nano bleef nog bijzonder trouw aan het design van de klassieke iPod die hem voor ging, maar dan op een kleinere schaal. De muziekspeler kwam in een zwarte of witte uitvoering, met een zilveren achterkant.

De grote vernieuwing zat hem net in dat kleinere formaat, waardoor de iPod nano onmiddellijk heel wat harten voor zich kon winnen. Verder maaktde de nano gebruik van flashgeheugen in plaats van een harde schijf, en dat in drie varianten: 1, 2 of 4 GB.

Bekijk hier de aankondiging van de allereerste iPod nano:

2006: tweede generatie

Een jaar later verscheen de iPod nano in een nieuwe gedaante zoals velen hem hebben leren kennen. De tweede generatie kreeg meer afgeronde randen en introduceerde de kleurrijke aluminium behuizing. Een ontwerpkeuze die ook in de jaren daarna zou worden verdergezet en verfijnd. De kleurtjes gaven de muziekspeler meer persoonlijkheid, zodat je het gevoel kreeg dat je een iPod kon kiezen die echt bij je past. De opslagcapaciteit werd opgekrikt naar 2, 4 of 8 GB.

iPod nano, tweede generatie

2007: derde generatie

In 2007 probeerde Apple iets radicaal anders door de nano korter en breder te maken. Daardoor paste er een scherm in waar je makkelijker muziekvideo’s op kon afspelen, een functie die eveneens met dit model werd geïntroduceerd. Het resultaat zag er wat vreemd uit en is nooit echt aangeslagen. Wat we wel konden appreciëren, maar helaas ook niet is teruggekeerd in latere modellen, zijn de zachtere kleurtinten voor de behuizing. De derde genaratie iPod nano was beschikbaar met 4 of 8 GB.

iPod nano, derde generatie

2008: vierde generatie

Een jaar later kwam Apple al weer terug op zijn beslissing en bereikte de iPod nano zijn piek met de lancering van de vierde generatie. Het apparaat kwam in negen verschillende kleuren, zag er bijzonder strak uit en had een groter scherm dan voorheen. De iPhone en iPod Touch waren op dit moment allebei een feit en het werd duidelijk dat er nog maar weinig meer kon worden verbeterd aan het klassieke ontwerp met click wheel. Deze versie kwam in een variant met 8 of 16 GB.

iPod nano, vierde generatie

2009: vijfde generatie

Dat de piek was bereikt, werd in 2009 pijnlijk duidelijk, toen Apple besloot om een camera en microfoon aan de iPod nano toe te voegen. Op de vraag waarom, hebben wij ook geen antwoord, behalve dan misschien “omdat het kon”. De vijfde generatie iPod had verder nog een iets groter scherm en gepolijste afwerking, maar het werd duidelijk dat we stilaan over het hoogtepunt heen waren. Ook deze versie was beschikbaar met 8 of 16 GB opslagcapaciteit.

iPod nano, vijfde generatie

2010: zesde generatie

In 2010 besloot Apple de overstap te maken naar een aanraakscherm. Het kromp de iPod nano tot het formaat van een iPod shuffle en plakte er een klein scherm op voor de bediening. Deze nano werd vooral populair bij enthousiastelingen die het kleinood in een smartwatch avant la lettre veranderden. Het vierkanten gadget kwam in zes kleuren en was beschikbaar met 8 of 16 GB opslag.

iPod nano, zesde generatie

2012: zevende generatie

De zevende generatie iPod nano volgde pas twee jaar later. Apple keerder terug naar het langwerpige ontwerp, maar ditmaal met een groot aanraakscherm en vernieuwde software. Het zag er niet meer uit als een iPod nano, of zelfs een Apple-product om helemaal eerlijk te zijn. De gebruikte icoontjes waren anders dan wat je bijvoorbeeld op de iPhone tegenkwam en ook het design was atypisch. Dit model was enkel beschikbaar met 16 GB opslagcapaciteit en werd in 2015 nog eens licht geüpdatet. Het aantal beschikbaar kleuren kromp toen van acht naar vijf.

iPod nano, zevende generatie

Nu ook dit model volledig verdwijnt, is het definitief over en uit voor de iPod nano, en komt er bijna een einde aan een tijdperk. Alleen de iPod touch blijft nog bestaan, maar die staat bijzonder ver af van wat de iPod ooit was. Ook dat toestel zal uiteindelijk gedoemd zijn te verdwijnen, nu de nood voor een dedicated muziekspeler haast onbestaande is geworden.

Appleipodipod nanoontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken