Achtergrond

Is een quantum dot-tv je geld waard?

Fabrikanten beloven dat quantum dot-tv’s voor mooiere beelden zorgen dan klassieke tv’s. Is dat zo? En hoe werkt de technologie?

Naast LCD- en OLED-monitors kan je steeds meer quantum dot-schermen terugvinden. Fabrikanten promoten de technologie als de opvolger van LCD die voor helderdere en mooiere beelden zorgt. Jammer genoeg moet je wel dieper in je buidel graaien om zo’n tv aan te schaffen. Is een quantum dot-tv zijn geld wel waard?

Werking

Een quantum dot is een minuscule verzameling van atomen die zo klein is dat je slechts 1 puntje ziet van het kristal. Deze kristallen zijn slechts enkele nanometers breed, bevatten zo’n 50 atomen en worden gemaakt van een semigeleider zoals silicium. De elektronen in de quantum dots zitten vast in deze nauwe samenstelling en hebben sterk afgelijnde energieniveaus.

Wanneer je een atoom energie geeft, kan je een elektron naar een hoger energieniveau doen springen. Eenmaal het elektronen naar zijn normale niveau terugkeert, geeft het atoom energie af in de vorm van fotonen – het basisbestanddeel van licht. Quantum dots worden op deze manier gebruikt om verschillende kleuren uit te stralen en een erg gedetailleerd beeld te vormen.

Wanneer een elektron (groen) terugkeert naar zijn normale energieniveau, stuurt het atoom fotonen (rood) uit.

Quantum dots die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt, stralen verschillende kleuren licht uit naar gelang hun grootte. De grootste kristallen produceren de langste golflengtes en kunnen gebruikt worden voor rode tinten. Kleine quantum dots genereren daarentegen korte golflengtes en stralen bijgevolg blauw licht uit. Een kristal van gemiddelde grootte zorgt ten slotte voor groene kleuren.

Voordelen

1. Hogere helderheid

Doordat iedere quantum dot afzonderlijk licht uitstraalt, hebben quantum dot-schermen een helderder beeld, wat met name interessant is voor HDR-content (high dynamic range). Deze standaard zorgt voor een kleurenfestijn met erg donkere zwarten en erg lichte witten, indien je toestel dat ondersteunt. Er zijn maar weinig tv’s zonder quantum dots die helder genoeg zijn om HDR-beelden te tonen.

2. Betere kleurenaccuraatheid

Doordat de elektronen in quantum dots zo nauw verbonden zijn met een energieniveau kan je erg accurate kleuren bekomen door de juiste kristallen van energie te voorzien. De technologie kan erg precies getuned worden om exact de juiste kleuren te tonen. Bovendien is het kleurenbereik van een quantum dot-tv 40 tot 50 procent groter dan bij LCD-schermen. OLED-schermen hebben nog steeds een groter bereik, waardoor deze monitors voor het ongetrainde oog er spectaculairder uitzien. De kleuren bij deze schermen zijn echter vaak te gesatureerd en stroken niet met de werkelijkheid.

3. Betere autonomie

Bij een LCD-scherm zie je kleurenbeelden, doordat kleine rode, blauwe en groene kristallen van achter worden verlicht (backlight). Quantum dots produceren daarentegen zelf licht wanneer je deze van energie voorziet. Veelal wordt dat door het licht van een backlight gedaan. Deze backlight moet echter minder krachtig zijn, aangezien de dots zelf eveneens licht uitstralen. Hierdoor verbruiken quantum dot-schermen tot wel 20 procent energie, wat een directe impact heeft op de autonomie van een toestel. De grootste batterijverbruiker van een smartphone is immers het display. Een toestel met quantum dot-scherm zal dan ook een stuk langer meegaan.

4. Hogere resolutie

Quantum dots zijn slechts enkele nanometers groot, waardoor je erg veel lichtgevende kristallen in één scherm kan proppen. Hierdoor hebben deze schermen een hogere resolutie en kunnen ze zelfs de kleinste details in een beeld tonen.

ontspanningquantum dotscherm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren