Achtergrond

Van IaaS tot SaaS: welke clouddienst moet je hebben?

De cloud heeft bedrijven erg veel te bieden. Wat zijn de populairste clouddiensten in de B2B-wereld?

Infrastructure-as-a-Service, Software-as-a-Service en Platform-as-a-Service zijn de drie belangrijkste cloudmodellen die bedrijven gebruiken. Sommige firma’s gebruiken slechts één van deze diensten, terwijl anderen met alle drie aan de slag gaan. De clouddiensten helpen bedrijven om hun data efficiënter te stockeren en zorgen ervoor dat ze kunnen besparen op software en hardware.

IaaS

Bij Infrastructure-as-Service verstrekken derde partijen gevirtualiseerde hardware als dienst. Je huurt als het ware het fundament waarop software, applicaties en platformen worden gebaseerd. Als basisinfrastructuur bestaat IaaS meestal uit virtuele servers, aangevuld met verschillende componenten, zoals netwerkverbindingen, bandbreedte, opslagruimte, enzovoort. De aanbieder van de clouddienst host de rekenkracht van die hardware naar zijn klanten en zorgt zelf voor het beheer en onderhoud. Op deze manier krijgen bedrijven de kans om de resources van gevirtualiseerde hardware te benutten, zonder zelf te investeren. Het tarief dat zij betalen wordt bovendien berekend op basis van hun reëel verbruik. Dat verbruik kan maandelijks, wekelijks of zelfs per uur worden gemeten.

Microsoft Azure

Microsoft Azure is een collectie van clouddiensten die IT-professionals gebruiken om applicaties te creëren, uit te rollen en te beheren. Het platform ondersteunt zowel Windows als Linux en komt met een grote verscheidenheid aan serverapplicaties en –talen. Zo kan je eenvoudig een website aanmaken met .NET, Java, PHP, Node.js, of Python met behulp van voorgemaakte configuraties. Deze zomer lanceerde Microsoft bovendien Azure Stack, dat werkt als een extensie van Azure en het eenvoudiger maakt om een echte hybride cloudarchitectuur te creëren en beheren. Aan de virtuele machines van Microsoft ben je minstens 10,97 euro per maand kwijt. Een SQL-Database-as-a-Service kost je maandelijks 4,21 euro.

Amazon Web Services

Amazon is één van de belangrijkste aanbieders van clouddiensten voor bedrijven. Amazon Web Services (AWS) heeft vier kernactiviteiten: Compute, Storage & Content Delivery, Databases en Networking. Deze functionaliteit kan je via een webclient aansturen. AWS pakt bovendien uit met meer opties dan andere clouddiensten voor bedrijven. Zo biedt het bedrijf een databasemanagement-systeem en IoT-tools aan. AWS bevat zowat alle tools waar je naar kan wensen, maar kan daardoor onoverzichtelijk worden.

Google Compute Engine

Bij Google Compute Engine krijg je virtuele machines die draaien in de datacenters van Google. Het platform ondersteunt Linux en Windows en biedt loadbalancing aan. Hierdoor kan je inkomende requests verdelen over instanties die zich in verschillende regio’s bevinden en krijg je betere prestaties. Handig aan Google Compute Engine is het feit dat je per minuut betaalt, nadat je de minimumkost van tien minuten hebt gegeven. Hierdoor betaal je nooit te veel.

PaaS

Platform-as-a-Service is een middenweg tussen SaaS en IaaS. De dienst omvat gevirtualiseerde hardware zoals IaaS, maar ook software die op de systemen draait. Deze software wordt middleware genoemd, aangezien ze fungeert als laag tussen de hardware en software. Daarnaast neemt PaaS eveneens het besturingssysteem voor zijn rekening. De clouddienst is ideaal voor ontwikkelaars die applicaties bouwen en testen, zonder dat ze zich zorgen willen maken over de onderliggende infrastructuur.

Bron: InfoQ

Google App Engine

De Google App Engine is bedoeld voor ontwikkelaars die web- en mobiele applicaties willen maken. Je kan je eigen frameworks en third party-bibliotheken aan het platform koppelen, waarna je je volledig kan focussen op de creatie van je software. Alle onderliggende infrastructuur neemt Google voor zijn rekening. App Engine ondersteunt standaard Node.js, Java, Ruby, C#, Go, Python en PHP. Je kan echter eveneens je eigen taal-runtime importeren.

Salesforce

Salesforce biedt een Platform-as-a-Service aan onder de noemer Force.com. Ontwikkelaars kunnen op het platform applicaties creëren met behulp van Apex en Visualforce. Apex is een programmeertaal van Salesforce die erg hard op Java lijkt, terwijl Visualforce een framework is om gebruikersinterfaces te creëren. Visualforce is een markuptaal zoals html; Apex is een volwaardige programmeertaal. Meer dan een miljoen ontwikkelaars maken gebruik van Salesforce.

IBM Bluemix

Bluemix is de Platform-as-a-Service van IBM. Het platform stelt ontwikkelaars in staat om snel en eenvoudig applicaties te ontwikkelen, uitrollen en beheren in de cloud. Bluemix is een implementatie van Open Cloud Architecture van IBM, dat op zijn beurt is gebaseerd op Cloud Foundry. Cloud Foundry is een opensource PaaS die je snel applicaties laat creëren in de cloud. De software geeft je de vrijheid om je framework te kiezen, waaronder Java, Spring en Ruby, biedt ondersteuning voor applicatieservices als MySQL en MongoDB en kan als verschillende soorten cloud gebruikt worden.

SaaS

Software-as-a-Service zijn applicaties die in de cloud draaien en beheerd worden door de aanbieder van de dienst. Bedrijven kunnen deze applicaties gebruiken via een webbrowser, in plaats van software te downloaden of te installeren. Van zowat elke toepassing vind je wel een cloudalternatief, al zijn Google Apps for Business en Microsoft Office 365 de bekendste voorbeelden. Bedrijven kopen SaaS via een abonnementsformule aan, met maandelijkse of jaarlijkse kosten. De prijs wordt bepaald op basis van het aantal gebruikers, of de gewenste functies.

Google G Suite

Google G Suite bestaat uit elf producten die je in vier categorieën kan onderverdelen. Tot de categorie Communicatie behoren Gmail, Hangouts en Calendar, bij Store vind je Google Drive terug, en tot Collaborate horen Docs, Sheets, Forms, Slides en Sites. Ten slotte kan je Admin en Vault terugvinden in de categorie Manage. G Suite kost minstens 4 euro per gebruiker per maand, waarvoor je een beperkt aantal functies krijgt en 30 GB opslagruimte. Voor 8 euro per maand krijg je ongelimiteerde cloudopslag; wanneer je 23 euro per maand betaalt, kan je alle functies van G Suite gebruiken. Zo kan je gegevensverlies via Gmail en Drive voorkomen en Gmail integreren met archiveertools van derden.

Microsoft Office 365

Office 365 is de grootste concurrent van G Suite. Microsoft biedt de productiviteitssuite aan voor zowel consumenten als bedrijven. Bij het goedkoopste abonnement van 4,2 euro per maand krijg je geen enkele Office-toepassing, maar kan je gebruik maken van alle services van Microsoft. Voor 8,8 euro per gebruiker per maand krijg je Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access en OneDrive. Je krijgt 1 TB opslagruimte. Aan het duurste betaalplan ben je maandelijks 10,5 euro kwijt, waarna je wederom toegang verkrijgt tot alle Office-toepassingen. Verder krijg je 1 TB opslagruimte voor OneDrive en kan je gebruik maken van Exchange, SharePoint, Skype voor Bedrijven en Yammer.

businesscloudiaaspaassaas

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren