Achtergrond

Samsung Dex getest: Je smartphone als pc

Microsoft probeerde het met Continuum en nu springt ook Samsung op het idee met Dex: wat als je een smartphone kon gebruiken als desktopcomputer? We onderzoeken of het idee praktisch interessant is, dan wel alleen maar tot frustratie leidt.

 
Samsung Dex is als Microsoft Continuum, maar dan voor Androidtelefoons van de Koreaanse smartphonegigant. Een opfrisser is misschien op zijn plaats. Continuum is Microsofts naam voor een revolutionaire functie die het mobiele marktaandeel van de softwaregigant uit de dieperik moest halen. Nu Microsoft de verdere ontwikkeling van Windows 10 Mobile stopt, is het duidelijk dat die aanpak niet gewerkt heeft. Continuum is desalniettemin een briljant idee. Microsoft zag een telefoon voor zich die dubbel dienst kon doen als desktopcomputer. Bestaande telefoonhardware zou meer dan een jaar geleden een punt bereikt hebben waarop de processor in staat zou zijn een besturingssysteem te draaien. Voor de praktische uitwerking heb je een dock nodig. Dat is verbonden met randapparatuur zoals muis, toetsenbord en scherm. Klik je telefoon in dat dock, en er verschijnt een desktopopgeving op het aangesloten scherm waarop je aan de slag kan.
 

Problemen

Continuum kende vanaf het begin af aan problemen maar geen was groter dan het overdreven enthousiasme van Microsoft zelf. Tijdens techdemo’s van de functie leek het steevast alsof de smartphone een volwaardige versie van Windows 10 kon draaien. In realiteit ziet Continuum er wel uit als een Windows 10-desktopomgeving, maar het OS is veel beperkter. Zo kan je vensters niet naar believen verplaatsen en van formaat veranderen en draait het systeem enkel applicaties die door ontwikkelaars met Continuum in het achterhoofd in elkaar zijn gebokst. Tel daar instabiliteit van het systeem bij, en je ziet snel waarom Continuum slechts weinigen heeft overtuigd om naar een Windows Phone over te stappen.
 
HP heeft de eer de allerlaatste te zijn die in Microsofts project geloofde. De Elite X3, die ook nu nog op de markt is, is een krachtige Windows Phone met Continuum. HP voegde echter een eigen thin client-functie toe, waardoor de telefoon werknemers plots wel toegang geeft tot vertrouwde versies van pakweg Microsoft Word of Outlook. Het idee was goed, de ondersteuning van Microsoft minder.
 

Continuum, continued

Ondanks het falen van Continuum pakt Samsung met zijn vlaggenschiptelefoons uit met een gelijkaardige functie: Dex. Om Dex te kunnen gebruiken, heb je een Samsung Galaxy S8 of een Galaxy Note 8 nodig. Bij de lancering voegde de fabrikant speciaal nog enkele zakelijke applicaties aan Dex toe, wat aantoont dat ook Samsung een zakelijk nut in de toepassing ziet.
 
Het concept is exact hetzelfde als dat van Continuum. Klik je S8 of Note 8 in een dock, sluit randapparatuur aan, en begin te werken op een desktopomgeving.
 
Samsung heeft echter één groot voordeel tegenover Continuum: de fabrikant claimt niet dat het een Windowsomgeving aanbiedt. Doordat Windows Continuum zo sterk op Windows lijkt, lokt het enkel teleurstelling uit wanneer het niet aan de verwachtingen voldoet. Microsoft maakte hier exact dezelfde vergissing als bij de lancering van Windows RT destijds. Ook dat OS zag er uit als een echte versie van Windows, maar was er nauwelijks een schaduw van. Dex is zijn eigen besturingssysteem, en dat is een uitstekend idee.
 

Linux-OS

Dex doet sterk denken aan Google’s Chrome OS, en dat is geen toeval. Beide besturingssystemen zijn licht, en draaien op een Linux-kernel. Samsung houdt vast aan verschillende belangrijke conventies. Zo vind je links een knop die een menu met al je applicaties opent. Op Chrome OS vind je exact dezelfde knop. Plaatsing en functie doen denken aan het Start-menu in Windows, zodat een nieuwe gebruiker zich vrij snel kan oriënteren.
 

 
Naast de ‘start’-knop woont een horizontale rij van geopende applicaties. Hier kan je apps maximaliseren of minimaliseren en sluiten. Applicaties verschijnen in vensters. Sommige apps zoals Instagram kunnen niet overweg met verschillende schermformaten, en zitten dan ook vast in vensters die het formaat van een klassiek smartphonescherm aannemen. Het gros van de toepassingen die in deze modus interessant zijn, heeft wel schaalbare vensters. De manier waarop je applicaties ordent doet ironisch genoeg denken aan een volwaardige versie van Windows, iets wat je bij Continuum niet kan zeggen.
 

Intuïtieve interface

Waar je bij Windows 10 rechts onderaan het systeemvak terugvindt, met daar onder andere snelkoppelingen naar het actiemenu en allerhande instellingen, vind je bij Dex iets gelijkaardigs. De kan er de notificaties bekijken, het snelle functiemenu openen en meer. Alles hoogt heel eigen, maar tegelijkertijd heel intuïtief. De rest van de interface wordt in beslag genomen door een groot bureaublad met daarop enkele snelkoppelingen, onder andere naar een bestandsbeheerder en Samsungs eigen internetbrowser. De interface van Dex is licht, fris, eenvoudig in gebruik maar desalniettemin uitgebreid genoeg. Dat is belangrijk: zelfs wie niet al te best met computers overweg kan, zal redelijk snel aan de slag kunnen met dit desktop-alternatief.
 

 
We probeerder het besturingssysteem ook in de praktijk uit, en ontdekten al snel dat het een goed idee is om manueel alle applicaties af te sluiten voor je aan de slag gaat.
 

Productiviteit

Als je je telefoon met Dex dan benadert als een lichte computer, is de ervaring verrassend aangenaam. De Microsoft Word-app is niet gratis op grote schermen, maar kan wel gebruikt worden door eigenaars van een Office365-account. Samsung biedt Hancom-office als alternatief aan, en die suite van lichte kantoorsoftware is erg capabel. Je kan zonder problemen teksten schrijven of spreadsheets bewerken. Microsofts Outlook-app is wel gratis, en de applicatie schaalt fantastisch naar een groter scherm. Google Chrome werkt dan weer iets minder vlot dan gehoopt. Omdat je je mobiele telefoon gebruikt om Chrome te draaien, krijg je al te vaak een mobiele versie van een website voorgeschoteld terwijl je op een volwaardig desktopscherm aan de slag bent. Samsungs eigen internetbrowser werpt zich hier naar voren als een geschikter alternatief.
 

 
Multitasken waarbij je een tekstverwerker gebruikt naast Outlook en een browservenster met daarop een handvol tabs open, gaat verrassend vlot. Eigenlijk konden we bij onze test nergens over klagen. Zelfs wanneer je meer applicaties open zet, zoals bijvoorbeeld Play Music en de galerij, blijft Dex relatief vlot presteren. Je mag natuurlijk geen mirakels verwachten van je mobiele telefoon, maar op een enkele uitzondering na is de ervaring stabiel.
 

Thin client

Dex werkt naar onze mening beter en stabieler dan Continuum, maar waarom zou je je telefoon nu als desktop gebruiken? De insteek die HP naar voren schoof met de lancering van de Elite X3, is hier opnieuw relevant. HP zag de X3 als een toestel voor onder andere vertegenwoordigers die veel tijd onderweg spenderen, maar geregeld achter een bureau moeten kruipen om het één en ander uit te typen. Het werk dat ze verzetten kunnen op het vlak van cpu-inspanning als ligt klasseren. In combinatie met een dock zag HP een niche van werknemers die eigenlijk geen laptop meer zou nodig hebben.
 
Samsug voorziet verder ingebouwde compatibiliteit met onder andere Citrix en Vmware. Dat maakt de telefoon net als de X3 bruikbaar als thin client. Voor video-conferencing worden sinds kort GoToMeeting, Zoom en BlueJeans ondersteunt. In een zakelijke omgeving is er met andere woorden zeker plaats voor een Dex-telefoon. Samsung heeft bovendien een laatste troef die de Elite X3 en bij uitbreiding alle Windows Phones niet hadden: het toestel maakt gebruik van Android en is gegeerd door gebruikers.
 

Veelbelovend

Microsoft beloofde te veel met Continuum, en kon die beloftes niet waarmaken. Een volledige desktop in je smartphone is vandaag nog geen optie. Samsung lost de problemen van Continuum niet op door wel een krachtige desktop in zijn Note 8 en S8 te verwerken, maar door realistischere verwachtingen te creëren. Bovendien werkt Dex gewoon fijner. De smartphone gaat de laptop niet meteen vervangen bij het grote publiek, maar voor verschillende niches zoals vertegenwoordigers volstaat de oplossing wel. Ook in een privé-setting is Dex interessant. Wie vooral een computer wil voor het occasionele typ- en mailwerk, heeft immers eveneens genoeg aan zijn telefoon. Microsoft verdient een pluim omwille van de fantastische visie op mobiel werken. HP verdient dan weer applaus omwille van zijn Thin Client-idee. Samsung combineert beide plannen echter in een begeerlijke verpakking die beter werkt. Een revolutie gaat ook Dex niet ontketenen, maar de oplossing verdient meer dan een vermelding wanneer we over mobiel werken spreken.

businessdexhardwaremobielsamsungsamsung dexsamsung galaxy note 8samsung galaxy s8tranformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken