Waarom Android One een probleem is voor Samsung en Huawei
Ik loop al enige tijd rond met de HTC U11 Life, een onopvallende telefoon die net de middelmaat overstijgt. Er zijn betere toestellen op de markt en HTC had het in één klap kunnen verpesten, maar maakte een opvallende keuze: Android One. Het kale besturingssysteem van Google is bedoeld voor goedkope toestellen in ontwikkelingslanden, maar wordt nu ook actief aangeboden aan iedereen die ermee aan de slag wil. De HTC U11 Life bijt de spits af bij ons als eerste Android One-smartphone in Europa van een bekende fabrikant.
Updategaranties
Android One is een verzamelnaam van Google waarmee het duidelijk maakt dat deze versie van Android origineel is zonder te veel toevoegingen die het besturingssysteem beïnvloeden. Daarom is de belofte van minstens twee jaar OS-updates en drie jaar security-updates met de HTC U11 Life geen holle belofte. Wie Android One op zijn toestel draait, is maar in beperkte mate afhankelijk van de fabrikant. Van zodra er een nieuwe Android-versie is, heb jij hem bijna even snel als de Pixel-telefoons van Google.
Je weet dus op voorhand dat Android P en Q jouw richting uitkomen bij de HTC U11 Life. Kan jij dat vandaag de dag van één toestel zeggen? Zelfs het allerduurste toestel geeft je die garanties niet, ook al is er wel regelmatig de vage belofte dat het toestel gegarandeerd 18 of 24 maanden ondersteuning krijgt. In veel gevallen gebakken lucht, want enkel de allerduurste toestellen krijgen één, maximaal twee updates voorgeschoteld. Je moet het hebben van je hoop, want garanties krijg je nooit.
Net daarom is dit een griezelige gedachte voor grote jongens als Huawei en Samsung. Zij willen net diversifiëren door eigen dingen te doen bovenop Android. Daarom vindt niet elke gebruiker dat een goed idee, maar het zorgt er wel voor dat een Samsung- of Huawei-toestel anders aanvoelt. Wanneer alles Android One draait, valt die troef weg en moet je nog meer nadruk leggen op uiterlijke kenmerken en specificaties. Zoiets lukt enkel in het topsegment, maar daaronder zou het een potentieel bloedbad kunnen worden.
Bedroevende reputatie
Met Android One heb je OS- en security-garanties, en dat lost heel wat problemen op. Vooral kleinere fabrikanten of merken die het moeilijk hebben, moeten snel op de kar springen. HTC heeft de ballen om het te proberen, ook al doen ze het niet wereldwijd: de U11 Life verschijnt in de VS zonder Android One en met de HTC-schil. Nokia lijkt het ook zonder Android One te kunnen waarmaken, maar merken zoals Sony, Motorola (de Moto X4 krijgt wel Android One in ontwikkelingslanden) en Wiko zouden HTC snel moeten volgen, want wie in het budget- en middensegment de troeven van Android One fatsoenlijk kan uitleggen, heeft een winnaar in handen.
Zeker merken met een bedroevende reputatie op vlak van updates, zoals Wiko, hebben er alle baat bij dat ze Android One gebruiken. Updates zorgen voor klantenbinding en geven klanten ook de garantie dat hun toestel niet op een jaar tijd verouderd is. Aan de fabrikanten om dat met marketingtermen duidelijk te maken, maar moeilijk lijkt het me niet gezien de vele voordelen.
Enig nadeel aan Android One: je kan het niet naar je hand zetten. Wil je graag extra functies toevoegen? Dan maak je een eigen Android-versie en moet je helemaal zelf de Android-updates aanpassen naar je huidige schil om ze daarna beschikbaar te maken. Zeker in het budget- en middensegment wordt een toestel snel vergeten omdat het sop de kolen niet waard is. Waarom daar niet Android One voorzien en Google de updates laten leveren? Die eigen schil trekt geen kopers in het budget- en middensegment. Duurdere toestellen zijn een ander verhaal, maar daar worden updates ook beter (maar nog niet altijd) behandeld.
[related_article id=”221054″]Verrassing
Ik hoop dat andere merken kijken naar hoe HTC Android One naar Europa brengt en succes geniet. Het was ook de allereerste die Android naar de massa bracht met de T-Mobile G1 en stond vooraan in de rij om van de Android-groei te genieten. De tijden zijn veranderd, maar hier staat het opnieuw bij de eersten om Android One bij een groot publiek aan te bieden. Ik hoop dat de visie van HTC snel wordt opgepikt door de rest, want in mijn tijd met dat toestel zie ik alleen maar voordelen: snelle updates, gegarandeerde updates, snel toestel (geen schil) en één manier van werken. Vooral dat laatste zal veel mensen plezieren, dat ze niet telkens opnieuw een schil moeten leren gebruiken wanneer ze van merk veranderen.
Wanneer iemand mijn advies vraagt wat ze moeten kopen, moet ik altijd heel goed nadenken naargelang hun budget wat ze nodig hebben. Veel voor weinig geld is altijd goed, maar wanneer hun toestel na één jaar hopeloos verouderd is, vliegt die boemerang terug in het gezicht. Ik schakel mijn advies voortaan over op Android One voor toestellen tot 400 euro, met de HTC U11 Life in pole position. Hoog tijd dat andere merken aanhaken om van Android One de verrassing van 2018 te maken.