5 redenen om enthousiast te zijn over de Snapdragon 845
Gisteren lichtte Qualcomm het doek van zijn nieuwste premiumchip. De processor die je binnenkort in de vlaggenschepen van diverse fabrikanten zal terugvinden luistert naar de naam Snapdragon 845. De chip volgt de huidige Snapdragon 835 op als het topstuk in de portfolio van Qualcomm. Qualcomm stelde de chip officieel voor tijdens zijn jaarlijkse Technology Summit.
[related_article id=”221093″]Nu heeft de chipbakker meer details gelost over zijn topchip. Nogal een technisch verhaal, maar dat betekent niet dat je niet enthousiast moet zijn over de komst van deze SoC. Zo is hij geoptimaliseerd voor apps die gebruikmaken van artificiële intelligentie en moet je touchscreen beter blijven werken als hij nat is. Hier zijn nog vijf andere redenen waarom we uitkijken naar de smartphones van volgend jaar.
1. Hij is sneller
Naar goede gewoonte maakt de chipmaker zijn Snapdragon-SoC elk jaar een tikkeltje sneller. De chip is dan wel op hetzelfde procedé (10 nanometer) gebakken, dat betekent niet dat Qualcomm zijn prestaties niet kan opkrikken. Het CPU-gedeelte van de Snapdragon 845, die luistert naar de naam Kryo 385, bestaat uit acht rekenkernen. Vier Cortex-A75 cores (geklokt op 2,8 GHz) staan in voor de rekenkracht en vier Cortex-A55 (geklokt op 1,8 GHz) zorgen dat de resources efficiënt worden benut. Dit moet zich vertalen in betere benchmarks en een soepelere mobiele ervaring.
Volgens Qualcomm zou de GPU in de Snapdragon 845, de Adreno 630, zo’n derde sneller moeten zijn dan in de 835. Dit zet zich om in meer grafische rekenkracht, waardoor een spelletje op je smartphone soepeler zouden moeten draaien.
2. Hij beveiligt je data beter
2017 is het jaar waarin fabrikanten speelden met de biometrie in hun smartphones. Met Face ID plaatste Apple een gezichtsherkenner in zijn iPhone X en zowat elke respectabele smartphone heeft tegenwoordig een vingerafdrukscanner in zijn behuizing. Ook andere ontgrendelmethodes loeren om de hoek, zoals een vingerafdrukscanner die onder je scherm zit verwerkt. Veiligheid is het sleutelbegrip bij deze methodes, zodat onbevoegden niet zomaar kunnen inbreken in je mobieltje.
[related_article id=”212619″]Qualcomm wil zijn steentje bijdragen en deze methodes nog veiliger maken. Daarvoor stopte het een fysiek gescheiden processor (de ‘Secure Processing Unit’) in de Snapdragon 845 om gevoelige informatie op te slaan, zoals vingerafdrukken, betaalgegevens, paswoorden en irisscans. Tot nog toe was die data niet fysiek gescheiden van andere data, maar de nieuwe SPU is helemaal afgeschermd van andere subsystemen. Ontgrendelmethodes moeten zo niet alleen veiliger worden in 2018, maar ook sneller.
3. Mobiele VR-ervaring wordt realistischer
Virtual reality raakt maar niet van de grond. Terwijl fabrikanten er alles aan doen om de virtuele ervaring naar een groter publiek te brengen (denk maar aan Microsoft met Mixed Reality), zijn de toepassingen nog schaars en hebben nog maar weinigen een VR-brilletje in huis. Eén van de voornaamste redenen daarvoor is dat de technologie nog té beperkt is: bij een lage resolutie liggen de pixels vingerdik op het scherm, wat ervoor zorgt dat je niet echt ondergedompeld wordt in de virtuele omgeving.
[related_article id=”220256″]De Snapdragon 845 moet virtual reality op smartphones toegankelijker maken. Omdat de GPU in de Snapdragon 845 zo’n 30 procent sneller is dan in de 835, kan hij voortaan twee schermen met een resolutie van 2.400 bij 2.400 pixels (aan 120 Hz) aansturen. Ter vergelijking: mobiele VR-systemen hanteren momenteel maximaal een resolutie van 1.400 bij 1.400 per oog.
Daarnaast voegde Qualcomm nog andere features toe die interessant zijn voor vr-brillen. Zo introduceert ze een techniek (‘foveated rendering’) waarbij de ogen van de gebruiker worden gevolgd. Dit zorgt ervoor dat enkel de plaats waarnaar je kijkt in hoge resolutie wordt gerenderd. Net zoals het menselijke zicht worden de randen van het scherm waziger
4. De camera wordt beter
Vandaag is het niet meer voldoende om de beste sensor of scherpste lens te hebben: de technologie bereikt stilaan zijn plafond. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera moeten smartphones altijd een hindernis overbruggen, namelijk dat er héél weinig ruimte voorhanden is. De software moet daar enkele tekortkomingen goedmaken. Denk maar aan Pixel 2, die dankzij de software van Google volgens velen de beste smartphonecamera op de markt bevat.
Ook Qualcomm speelt een rol in dat proces. Elke foto op een Snapdragon-smartphone gaat eerst langs de Hexagon Digital Signal Processor (DSP) en Spectra Image Signal Processor (ISP). Eén van de grootste vernieuwingen zit in het tweede gedeelte: de Spectra 280 is zowel qua features als prestaties flink verbeterd. Vooral videoliefhebbers worden op hun wenken bediend. Zo kan er voortaan in 4K video’s geschoten worden aan 60 frames per seconde. 1080p met 240 FPS en 720p met 240 FPS voor slow-motion behoren ook tot de mogelijkheden.
5. Draadloze oortjes gaan langer mee
Heb je draadloze oortjes, dan zullen ze in tandem met de nieuwe smartphones voortaan 50% minder snel leeglopen. Hoe steekt de vork in de steel? De nieuwe Snapdragon 845 ondersteunt Bluetooth 5.0, die garant staat voor snellere data transfers en minder energieverbruik. Maar Qualcomm kon het niet laten nog een extraatje te voorzien in zijn chip: voortaan kan je met je smartphone geluidsignalen tegelijkertijd verzenden naar meedere bluetooth-apparaten.
[related_article id=”220641″]Draadloze oortjes omarmen deze techniek met open armen. Terwijl je smartphone vroeger geluid stuurde naar één oortje (die het geluid op zijn beurt doorstuurde naar het andere oortje), neemt je mobieltje nu de gehele taak op zich. Het resultaat: je earbuds vreten vanaf 2018 minder stroom, zolang er een Snapdragon 845 onder de motorkap van je gsm schuilt.