Achtergrond

Hoe Firefox Quantum websites sneller laadt

Firefox Quantum werkt een stuk sneller dan zijn voorganger. Tailing is één van de methodes die voor deze snelheidsboost zorgt.

Mozilla heeft Firefox recent in een volledig nieuw jasje gestoken. De browser ziet er niet alleen beter uit, maar werkt ook een stuk sneller. Eén van de manieren waarop Mozilla zijn browser versnelt, is met behulp van ‘tailing’. Firefox stelt het laden van trackingscripts uit, zodat je de eigenlijke inhoud van een website sneller ziet.

Uitstellen

In een blogpost legt ontwikkelaar Honza Bambas in detail uit hoe tailing juist in zijn werk gaat. “Trackingscripts worden niet uitgezet, we verlaten slechts het moment waarop ze worden geladen met enkele seconden. Ze worden op hold gezet terwijl resources van websites laden, met een maximumtijd van zes seconden,” legt Bambas uit.

Indien je een trackingscript gebruikt om het leesgedrag van je bezoekers te analyseren, zal je deze dus nog steeds kunnen gebruiken. Mozilla wil met behulp van tailing enkel de laadtijd van pagina’s verkorten. De nieuwe functie zou dan ook een positief effect moeten hebben op het gebruiksgemak van je website.

Problemen

Bambas geeft zelf toe dat de nieuwe aanpak bij sommige websites voor problemen kan zorgen. Een website die Googles Page-Hiding Snippet gebruikt, zal bijvoorbeeld voor vier seconden niet zichtbaar zijn. Dat komt doordat de A/B-test die de snippet verzorgt de website initieel verbergt. Pas wanneer het testscript klaar is om twee verschillende titels uit te proberen, zie je de pagina verschijnen.

[related_article id=”220447″]

Het testscript is afkomstig van www.google-analytics.com, wat een trackingdomein is waarop Firefox tailing toepast. Een website is hierdoor onzichtbaar tot één van twee gebeurtenissen zich voordoen. Na vier seconden wordt de pagina sowieso getoond. Bovendien kan het zijn dat de browser het testscript voor deze tijd laadt.

Versnelling

Doorgaans heeft tailing een positief effect op de laadtijd van webpagina’s. Trackingscripts verbruiken immers CPU en RAM, waardoor het langer duurt alvorens alle content geladen is. Door deze scripts pas uit te voeren nadat alle resources van een website geladen zijn, kan een eindgebruiker sneller doorheen een website navigeren.

Jammer genoeg zal dit voordeel initieel niet voor alle websites gelden. Zoals in het voorbeeld van de A/B-test zijn er situaties waarbij de eindgebruiker net meer geduld moet hebben om een webpagina te lezen. Mozilla hoopt dat websites die een negatief effect merken omwille van tailing de code van hun pagina’s aanpassen. “Sommige websites moeten aangepast worden om de verandering in het tijdsschema correct te verwerken,” aldus Bambas.

browserbusinessfirefoxmozillasnelheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren