Dit was 2017 op Smart Business: het jaar in zakelijke IT
Januari: blik op de toekomst
Zoals dat gaat aan het begin van het jaar, blikten we in januari vooruit op de toekomst. Dat deden we meer bepaald aan de hand van vijf voorspellingen van IBM voor de volgende vijf jaar. Centraal daarin staat de “onzichtbare wereld” van technologieën die onzichtbaar of ontastbaar zijn.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/169346/5-voorspellingen-die-volgens-ibm-uitkomen-de-volgende-5-jaar/
Februari: zwarte lijst
De Belgische werkgever houdt er een relatief strikt beleid op na wat de mobiele apparaten op de werkvloer betreft, zo bleek uit een zwarte lijst van apps die we in februari publiceerden. Deze 10 apps zijn het minst geliefd in Belgische bedrijven. Nummer één zal je vast niet verbazen.
https://www.smartbiz.be/nieuws/169721/10-apps-zwarte-lijst-belgische-werkgever/
Maart: slechte overheidssoftware
Het directoraat-generaal voor personen met een handicap ging begin dit jaar aan de slag met een nieuw computersysteem. Al gauw bleek dat structurele problemen met de software het werk van het directoraat een stuk moeilijker maakten, waardoor die niet snel genoeg op nieuwe steunaanvragen kon reageren. De vinger werd in maart gewezen naar Capgemini, dat onder de arm werd genomen voor de ontwikkeling van het systeem.
https://www.smartbiz.be/nieuws/169957/overheid-houdt-capgemini-verantwoordelijk-voor-erbarmelijk-nieuw-computersysteem/
April: Proximus op overnamejacht
211 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Proximus’ dochterbedrijf BICS in april te veil had voor het Amerikaanse TeleSign, specialist in mobiele security-oplossingen. Proximus-CEO Dominique Leroy noemde het de “grootste overname sinds de integratie van Telindus”.
https://www.smartbiz.be/nieuws/170381/proximus-koopt-amerikaans-bedrijf-grootste-overname-sinds-telindus/
Mei: WannaCry gijzelt de wereld
In mei werden we wereldwijd opgeschrikt door wat op dat moment de grootste ransomware-aanval ooit was. WannaCry maakte op een weekend tijd tienduizenden slachtoffers, van ziekenhuizen over grote logistieke bedrijven tot kleine kmo’s. Nochtans was jezelf verdedigen tegen de aanval niet zo moeilijk.
https://www.smartbiz.be/nieuws/170622/windows-kwetsbaar-veilig-wannacry-ransomware/
Juni: cryptocrash
In juni van dit jaar zorgde één handelaar eigenhandig voor een miljoenenverlies van investeerders in de cryptomunt Ethereum. De waarde implodeerde in één seconde van om en bij 300 dollar naar 10 dollarcent. Hoe dat gebeurde, lees je hier:
https://www.smartbiz.be/achtergrond/171153/hoe-een-handelaar-cryptomunt-eigenaars-enkele-seconden-miljoenen-kostte/
Juli: de robots komen eraan
Hoe hard moet jij ervoor vrezen dat een robot op een dag je job overneemt? In juli maakten we een overzicht van de zeven jobs die het snelst de robotisering zullen voelen.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/171533/de-zeven-jobs-die-het-snelst-worden-overgenomen-door-robots/
Augustus: hoe je wordt gehackt
Als je weet hoe een hacker op je systeem kan binnendringen, weet je ook welke stappen je moet ondernemen om je netwerk en computers te beveiligen. In augustus gingen we daarom dieper in om de werkwijze van een hacker en toonden we vooral ook hoe eenvoudig het is.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/172130/zo-breekt-een-hacker-op-jouw-computer/
September: Deloitte gehackt
Heel wat bedrijven werden dit jaar slachtoffer van een cyberaanval. Soms werd dat breed publiek uitgesmeerd, soms bleef het onder de radar, in sommige gevallen weet zelfs het bedrijf zelf er misschien nog niet van. In september moest consultingbureau Deloitte eraan geloven. Hacker kregen toegang tot gevoelige klanteninformatie van het bedrijf.
https://www.smartbiz.be/nieuws/172615/deloitte-gehackt-wat-je-moet-weten/
Oktober: elk wifinetwerk is lek
Een Belgische beveiligingsonderzoeker kwam in oktober naar buiten met zijn ontdekking dat er een groot lek zit in het WPA2-protocol. Laat dat nu net het protocol zijn dat door nagenoeg iedereen gebruikt wordt om wifinetwerken te beveiligen.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/172942/je-wifinetwerk-lek-wat-je-moet-weten/
November: Munchen kiest weer voor Windows
Linux is niet de heilige graal die al je IT-problemen oplost. Dat mocht de Duitse stad Munchen aan den lijve ondervinden. Nadat het in 2003 Windows buitenkieperde ten voordele van het goedkopere opensource OS, keerde het in november van dit jaar op zijn stappen terug.
https://www.smartbiz.be/nieuws/173452/stad-munchen-schiet-linux-door-met-kogel-van-50-miljoen/
December: Bitcoin voorbij
In december bereikt de cryptohype nieuwe recordhoogten. Blockchain is evenwel meer an Bitcoin alleen. We belichten vijf toepassingen van de innovatieve technologie die niets met cryptogeld te maken hebben.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/173615/5-toepassingen-van-blockchain-die-niets-met-bitcoin-te-maken-hebben/