Achtergrond

10 grootste technologietops en -flops van 2017

Wat waren het afgelopen jaar de grootste overwinningen en de zwaarste nederlagen in technologieland?

TOP: Nokia is helemaal terug

Is dit 2000 of 2017? Begin dit jaar maakte HMD Global – het bedrijf dat tegenwoordig de Nokia-merknaam uitbaat – een opvallende aankondiging: de Nokia 3310 ging opnieuw in productie. Deze onverwoestbare telefoon veroverde de markt in 2000 en schaarde een heleboel fans achter zich. De nieuwe Nokia 3310 is een heruitvoering van deze legendarische telefoon, maar het werd al snel duidelijk dat de ambities van HMD verder reikten. Het lanceerde een trio budgetsmartphones en de premium Nokia 8 bij ons op de markt en wist daarmee meteen zijn stempel te drukken: de goedkope Nokia 5 is onze favoriete budgetsmartphone van het jaar.

[related_article id=”215195″]

FLOP: Ransomware gijzelt heel de wereld

Het afgelopen jaar was iedereen in de ban van de ransomware-aanvallen WannaCry en NotPetya. Ransomware is een type van malware met een zeer specifieke handelswijze: wanneer je een infectie binnenhaalt, versleutelt de software de bestanden op je computer, zodat je ze niet meer kan openen. De cybercriminelen achter ransomware bieden je de sleutel aan om je bestanden opnieuw te kunnen openen, in ruil voor een som geld. Beide infecties maakten wereldwijd tienduizenden slachtoffers, waaronder ziekenhuizen, overheidsdiensten en telecomoperatoren. De aanvallen maakten gebruik van een beveiligingslek in Windows. Nochtans was al lang een update beschikbaar die het gat dichtte: de aanvallen toonden aan dat de updatestrategie van veel gebruikers en bedrijven nog te wensen overlaat.

TOP: Gratis roaming in Europa

Sinds de zomer van 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Praktisch betekent dit voor gebruikers dat ze in een lidstaat van de EU evenveel betalen voor bellen, surfen en sms’en als in hun thuisland. Wie gebruik maakt van een bundel waarin gratis belminuten, sms’en of data zitten, kan deze ook in het buitenland gebruiken. De toeslag voor wie in het buitenland opgebeld wordt, is verdwenen. Extraatjes die aan een abonnement verbonden zijn, zijn nu ook geldig wanneer je naar een land binnen de EU trekt. De beslissing om de roamingkosten af te schaffen heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk zijn ze weg: een overwinning voor de consument.

FLOP: Virtual reality blijft in de marge

Experts verwachtten dat 2017 het jaar zou worden waarin virtual reality doorbreekt, maar helaas. De technische fundamenten zijn dan wel gelegd om in een nieuwe werkelijkheid te stappen, maar de technologie heeft nog niet echt impact op onze dagelijkse realiteit. Pogingen om virtual reality toegankelijker te maken, hebben nog geen vruchten afgeworpen. Oculus Rift, HTC Vive, Windows Mixed Reality, Google Daydream… ze opereren allemaal in de marge. Toch blijven we overtuigd dat de technologie een rijke toekomst voor zich heeft en dat zijn mogelijke toepassingen eindeloos zijn. Er is alleen nog heel wat werk te verrichten.

[related_article id=”212615″]

TOP: 18:9-smartphonerevolutie

Na telefoons zoals de Samsung Galaxy S8, LG G6 en iPhone X uit te testen blijft er één gedachte hangen: waarom hebben ze deze schermverhouding niet eerder doorgevoerd? Tot nog toe hadden haast alle telefoons een schermverhouding van 16 op 9, maar sinds dit jaar zijn vele toptelefoons een beetje langer geworden. Op die manier slaagden de fabrikanten erin om een groter scherm op hun toestel te kleven, zonder het breder te maken. Zo kan je nog steeds je toestel met één hand vastnemen ondanks het grote scherm, mede doordat de nieuwe schermranden zo dun zijn. Enig nadeel is wel dat zowat alle filmpjes een 16:9-resolutie hebben, en ook applicaties vaak nog moeten worden aangepast.

[related_article id=”219390″]

FLOP: Windows Phone blaast laatste adem uit

Windows Phone is niet meer. Het ooit revolutionaire mobiele OS heeft te veel fouten gemaakt om Android en iOS te beconcurreren. Op verschillende momenten in de levensloop van het besturingssysteem heeft Microsoft getracht het tij te doen keren, maar het mocht niet baten. De strijd was gestreden. Nadat er al bijna anderhalf jaar geen nieuw toestel meer aangekondigd werd, kwam het dan ook niet echt als een verrassing dat Microsoft dit jaar de actieve ontwikkeling van Windows 10 Mobile heeft stopgezet.

TOP: USB-C breekt definitief door

In 2015 introduceerde Apple in zijn nieuwe MacBook een nieuwe usb-standaard, namelijk USB-C. Deze usb-specificatie maakt komaf met een grote frustratie: je prikt een USB-stekker nooit van de eerste keer juist in een poort. USB-C maakt daarom gebruik van een omkeerbare stekker, die je nooit verkeerd kan aansluiten. De poort heeft verder het voordeel dat hij ook je laptop of smartphone kan opladen. Apple heeft het voortouw genomen om de nieuwe usb-standaard in zijn MacBook in te bouwen, maar de concurrentie volgde snel. Zowat elke laptop dit jaar kwam met minstens één USB-C-poort, behalve de Surface Laptop van Microsoft. Ook nagenoeg elke nieuwe smartphone werd dit jaar met de nieuwe usb-poort uitgerust.

[related_article id=”214873″]

FLOP: Windows 10 S is té beperkend

Microsoft lanceerde dit jaar een nieuw besturingssysteem bij de lancering van zijn Surface Laptop: Windows 10 S. Deze aangepaste versie is in de eerste plaats – maar niet exclusief – bedoeld voor gebruik in scholen. Eén van de belangrijkste beperkingen van Windows 10 S is dat je uitsluitend applicaties uit de Windows Store kan downloaden en installeren. Dat moet de veiligheid en stabiliteit van het systeem vergroten, en maakt het beheer ervan eenvoudiger. Windows 10 S kan dus uitsluitend overweg met compatibele apps uit de Windows Store: de ene winkel die je nooit gebruikt. Daarnaast kan je ook de standaardbrowser niet aanpassen (webpagina’s worden altijd in Edge geladen) en de zoekmachine van dienst is altijd Bing. We snappen het idee, maar de uitvoering kon beter.

[related_article id=”212848″]

TOP: betalen met je smartphone

Vanaf dit jaar kan je in België betalen met Android Pay, Googles mobiele betaaloplossing. Die maakt het mogelijk om contactloos met je smartphone te betalen in winkels en online. Ook Bancontact lanceerde dit jaar een gelijkaardig alternatief, terwijl apps als Payconiq en SEQR al langer aan de weg timmeren. Om een betaling via een NFC-betaalterminal uit te voeren, volstaat het om je smartphone dicht bij de terminal te houden, of die even aan te tikken. Payconiq en SEQR maken dan weer gebruik van QR-codes die je scant met je smartphonecamera om te betalen. Tijd om dat cash geld voorgoed vaarwel te zeggen.

[related_article id=”219210″]

FLOP: Stemassistenten spreken geen Nederlands

Dit jaar is er heel wat technologische lekkers verschenen waar we bij ons jammer genoeg niet (ten volle) van kunnen genieten. De stemassistenten zijn de grote boosdoeners. Die worden tegenwoordig overal ingebouwd, maar ondersteunen nog steeds niet onze taal. Gevolg: nieuwe producten worden niet op onze markt geïntroduceerd of werken minder goed door de gebrekkige ondersteuning. Ondanks dat er al jaren aan spraakassistenten wordt gewerkt, staat de technologie nog steeds in zijn kinderschoenen. Vandaag kan de Google Assistant bijvoorbeeld Engels, Frans, Japans, Braziliaans, Portugees, Koreaans, Italiaans en Spaans. Hopelijk mogen we in 2018 ook Nederlands aan dat lijstje toevoegen.

2017

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken