Achtergrond

CES Las Vegas: deze trends zullen 2018 bepalen

Op ’s werelds grootste elektronicabeurs pakken fabrikanten graag uit met hun meest innovatieve technologie. Wat vertelt deze editie over wat je komend jaar mag verwachten?

Vandaag gaan de deuren van de Consumer Electronics Show voor de laatste keer open in Las Vegas. Net zoals vorige edities zorgde CES voor een stortvloed aan technologienieuws en aankondigingen van nieuwe producten. Uit die brei van informatie kunnen we enkele overkoepelende trends voor consumentenelektronica in het komende jaar distilleren.

1. Assistenten overal

Er zal moeilijk aan te ontsnappen zijn dit jaar: de digitale assistent duikt op allerlei nieuwe plaatsen op. De artificieel intelligente software blijft niet meer beperkt tot computers en smartphones. Smart speakers maakten al een opmars in 2017, en deze wordt nog verder opgevoerd in 2018. Google heeft een tiental fabrikanten weten te strikken om speakers te maken voor de Google Assistant. Daar komt ook de categorie van de smart displays bij: toestellen met een scherm die speciaal gebouwd zijn om met een digitale assistent te communiceren. Verder zal je de Assistant en Amazon Alexa kunnen vinden in diverse koptelefoons, auto’s, brillen en slimme spiegels. Opvallend is ook dat Alexa een debuut op pc zal maken.

CES toont dat het voornamelijk de Google Assistant en Amazon Alexa zijn die de hoofdrollen naar zich toetrekken om AI bij het bredere publiek te introduceren, met Siri als een stille derde. Afgezien van de aankondiging van een slimme thermostaat met Cortana aan boord viel er weinig nieuws te rapen over Microsofts digitale assistent. Bixby, de AI die Samsung dit jaar lanceerde met de Galaxy S8, zal zijn opwachting maken op smart tv’s en de slimme koelkasten van de fabrikant. Of dat de bruikbaarheid van Samsungs AI zal kunnen opkrikken, valt af te wachten. Zelf waren we bij de lancering niet zo enthousiast over Bixby.

Bereid je er dus op voor dat je in je omgeving wel eens de woorden “hey Alexa” of “ok Google” zal horen vallen.

2. Vernieuwingsgolf in laptops

2018 wordt het jaar van serieuze verschuiving in het laptopsegment. Verschillende vernieuwingen zullen je opties sterk verbreden als je op zoek bent naar een draagbare computer. Allereerst is er de komst van Windows op ARM. Dat maakt het mogelijk voor fabrikanten om Windowslaptops op de markt te brengen met een Snapdragon 835 in plaats van de traditionele Intel-chip. Dat biedt vooral voordelen op het vlak van autonomie: dankzij de minder krachtige chip gaat de batterij stukken langer mee. Microsoft belooft dat de ARM-versie niet merkbaar trager zal zijn dan de gewone Windows 10. De eerste aangekondigde toestellen draaien trouwens allemaal op Windows 10 S.

[related_article id=”222061″]

Verder is er ook goed nieuws voor wie op zoek is naar een compacte laptop met grafische pk’s. Intel brengt dit jaar processors op de markt die AMD Vega-graphics aan boord hebben: de Kaby Lake G-reeks. Beschouw de chips als een soort optie tussen Integrated graphics en een echte aparte GPU in. De Intel Core i7-8705G heeft genoeg kracht aan boord om een Nvidia GeForce GTX 1050 bij te houden. Je vindt de chip onder andere in de nieuwe HP Spectre x360 en de Dell XPS 15. Het stelt Intel ook in staat om een mini-computer met VR-capaciteit te lanceren.

3. Wifi wordt veiliger en meer mesh

Na 14 jaar dienst te hebben gedaan krijgt het WPA2-protocol eindelijk een opvolger. Of een Belgische onderzoeker daar iets mee te maken heeft, is moeilijk te zeggen, maar we durven te wedden dat Krack de komst van WPA3 versnelde. De introductie van het nieuwe encryptieprotocol maakt het gebruik van openbare wifi-netwerken een stuk veiliger.

Daarnaast zagen we op CES dat mesh-wifi stoom oppikt. Er werden nieuwe mesh-routers aangekondigd en meer toepassingen onthuld. Ook het spelersveld verbreedt: de Chinese smartphonemaker Huawei komt met een eigen mesh-systeem.

Verder mochten we ook kennis maken met de eerste commerciële toepassing van Lifi: draadloos internet via lichtstralen. Die toepassing komt in de vorm van een lamp genaamd MyLifi. Het grote voordeel van de aanpak volgens fabrikant Oledcomm is dat de verbinding niet door muren kan. Dat maakt het signaal veel moeilijker op te pikken voor hackers en biedt zo meer bescherming.

4. Augmented reality is nu echt een ding

[related_article id=”222074″]

We kregen al een voorsmaakje van de kracht van augmented reality in 2016 met Pokémon Go. De afgelopen maanden lanceerden zowel Apple als Google en Microsoft een eigen AR-platform waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Dat vertaalde zich op CES in diverse nieuwe headsets die een AR-ervaring naar de massa willen brengen. Denk niet meteen aan de zware brillen van VR en Oculus – al waren die er zeker ook – maar meer in de richting van de HoloLens en de Google Glass. Zo had je onder andere het prototype van Rokid Glass en de Vuzix Blade met Alexa aan boord. AR maakt ook de sprong naar andere segmenten, zo toont de motorhelm met AR-display van LiveMap aan.

aiarCES 2018: de grootste gadgetbeurs van het jaarmeshontspanningwifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren