Knip de kabel door: welk internetabonnement heb je nodig voor online tv-kijken?
De cijfers in het recentste Digimeter-rapport van imec en UGent liegen er niet om: we kijken steeds minder live televisie en beschouwen video-on-demand steeds meer als een volwaardig alternatief. Die trend is het meest uitgesproken bij de tieners, twintigers en dertigers, maar ook de oudere leeftijdsgroepen kijken steeds meer online.
Staat de settopbox van je provider alleen maar stof te vergaren sinds je dat Netflix-abonnement hebt aangeschaft? Dan is de tijd misschien rijp om de kabel voorgoed door te knippen. We helpen je daarbij graag op weg en bekijken welk internetabonnement je nodig hebt, welke streamingdiensten er zijn en hoe je al die online video op het grote scherm tovert.
In dit eerste deel onderzoeken we je opties voor een geschikt internetabonnement.
[related_article id=”222432″]
Merk je dat je nog maar zelden naar klassieke tv kijkt, dan is het een goed moment om je kabelabonnement op te zeggen. Door alleen nog voor een internetaansluiting te kiezen, kan je een hoop geld besparen.
Dat is ten minste de theorie, maar blijkt in ons land niet altijd het geval. In praktijk zijn de internetabonnementen van de grote telecomoperatoren in verhouding tot een bundel vaak erg duur. Telenet en Proximus proberen zoveel mogelijk consumenten naar hun triple- of quad-play pakketten te lokken, en bieden tv en vaste telefonie voor een peulenschil aan. Bij de kleine spelers vind je wel goedkopere internet-only formules terug.
We vergelijken in de tabel hieronder de verschillende internetabonnementen per provider. Orange en TV Vlaanderen laten we buiten beschouwing omdat zij uitsluitend internet in combinatie met televisie aanbieden. Verder hielden we geen rekening met eventuele promoties of extra packs die je kan kopen. Onderstaande vergelijking dient louter als een indicatie.
Waar moet je nu op letten bij de keuze van een internetabonnement als dat voortaan je kabeltelevisie gaat vervangen? We nemen er de aanbevelingen van Netflix bij als leidraad.
Internetsnelheid
Om één Netflix-stream in SD-kwaliteit te bekijken, heb je minstens een downloadsnelheid van 3 Mbps nodig. Voor HD-kwaliteit is dat 5 Mbps en voor een stream in Ultra HD loopt dat op naar 25 Mbps. In principe is het dus bij elke provider mogelijk om minstens in HD te streamen.
Houd er evenwel rekening mee dat Netflix (of een andere streamingdienst) niet in een vacuüm wordt gebruikt. Je hebt wellicht nog andere apparaten in huis die op hetzelfde moment verbinding maken met het internet, en die eisen allemaal een deel van de bandbreedte op. Een situatie waarin jij en je partner naar een film op Netflix willen kijken terwijl dochterlief online Call of Duty speelt en zoonlief aan het Skypen is met zijn vriendin, is niet zo vergezocht.
In geval van die gamende dochter en Skypende zoon is het overigens ook belangrijk dat je uploadsnelheid voldoende hoogt ligt. Videobellen in HD vraagt bijvoorbeeld een uploadsnelheid van ongeveer 1,5 Mbps. Maak een inschatting van wat precies de noden zijn binnen jouw huishouden om een idee te hebben van de vereiste bandbreedte.
Downloadvolume
Daarnaast moet je ook rekening houden met de hoeveelheid data die je op maandelijkse basis opsoupeert. Wanneer je kabeltelevisie vervangt door online video, gaat dat verbruik flink de lucht in. Kijk je Netflix in SD-kwaliteit dan moet je rekening houden met een verbruik van ongeveer 0,7 GB per uur. Voor HD is dat tot 3 GB per uur en voor Ultra HD loopt het zelfs op tot 7 GB per uur.
Heb je een inbegrepen downloadvolume van 150 GB, dan kan je op een maand in theorie ongeveer 50 uur aan HD-content op Netflix kijken, ofwel ongeveer anderhalf uur per dag. Opnieuw geldt evenwel dat Netflix niet in een vacuüm wordt gebruikt: ook je Skypende zoon en gamende dochter pikken een deel van dat volume in.
Gelukkig maken internetproviders steeds minder gebruik van limieten op het downloadvolume dat ze aanbieden. Elke provider heeft minstens één abonnement met onbeperkt volume. Vaak zal je zien dat daar toch nog een sterretje bij staat, met verduidelijking in de kleine lettertjes dat er een fair use policy wordt gehanteerd. Daarbij wordt je internetsnelheid tijdelijk verlaagd wanneer je verbruik de spuigaten uitloopt. Concreet is dat in de meeste gevallen wanneer je de kaap van 500 GB overschrijdt.