Achtergrond

Knip de kabel door: de beste online alternatieven voor je digitale tv-aansluiting

Je hoeft al lang geen kabelaansluiting meer te hebben om van goede tv te kunnen genieten. We overlopen de opties die vandaag beschikbaar zijn.

De cijfers in het recentste Digimeter-rapport van imec en UGent liegen er niet om: we kijken steeds minder live televisie en beschouwen video-on-demand steeds meer als een volwaardig alternatief. Die trend is het meest uitgesproken bij de tieners, twintigers en dertigers, maar ook de oudere leeftijdsgroepen kijken steeds meer online.

Staat de settopbox van je provider alleen maar stof te vergaren sinds je dat Netflix-abonnement hebt aangeschaft? Dan is de tijd misschien rijp om de kabel voorgoed door te knippen. We helpen je daarbij graag op weg en bekijken welk internetabonnement je nodig hebt, welke streamingdiensten er zijn en hoe je al die online video op het grote scherm tovert.

Ontdek in ons eerste deel wat je opties zijn voor een geschikt internetabonnement. In dit tweede deel bekijken we het aanbod aan streamingdiensten van dichterbij.


Dat je geen tv-programma’s meer ontvangt via de klassieke weg wil niet zeggen dat je geen tv meer kan kijken. Naast de internationale streamingdiensten bieden ook onze lokale zenders tegenwoordig een online alternatief aan. De streamingapps van de providers houden we hier buiten beschouwing, we gaan er immers van uit dat je je abonnement op digitale tv de deur uit kegelt.

Netflix

De naam waar iedereen automatisch aan denkt, is Netflix. Het van oorsprong Amerikaanse platform is sinds september 2014 in België beschikbaar, en biedt naast internationale series en films ook een beperkt lokaal aanbod aan. De laatste jaren werpt Netflix vooral hoge ogen met zijn eigen producties, die de populariteit van de dienst een flinke boost hebben gegeven.

Na een proefabonnement van een maand heb je keuze uit drie verschillende formules. Het basisabonnement kost 8 euro per maand. Daarmee kan je naar één scherm tegelijk streamen en heb je geen toegang tot HD- of Ultra HD-kwaliteit. Voor 10,99 euro kan je wel in HD kijken, en dat op twee schermen tegelijk. Het premium abonnement van 13,99 euro ondersteunt ten slotte vier simultane streams en Ultra HD-kwaliteit.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is sinds eind 2016 bij ons beschikbaar. Het aanbod is niet zo uitgebreid als dat van Netflix, maar ook Amazon heeft enkele exclusives om zich te onderscheiden van de concurrentie. Een lokaal Vlaams of Nederlandstalig aanbod ontbreekt wel volledig.

Amazon Prime Video maakt deel uit van Amazon Prime, waarmee je onder meer ook toegang krijgt tot Twitch Prime en onbeperkte opslag in Amazon Drive. Daarnaast geniet je van exclusieve deals en gratis verzending de volgende dag voor meer dan 2 miljoen items die de webwinkel verkoopt. Na een proefperiode van 30 dagen betaal je voor dat hele pakket 5,99 euro per maand.

VRT NU

De Vlaamse openbare omroep biedt zijn programmatie gratis online aan via VRT NU. Nadat je je op de website registreert, kan je live naar één, Canvas of Ketnet kijken via het internet. Daarnaast kan je programma’s ook uitgesteld bekijken tot minstens dertig dagen na uitzending en is er een selectie video’s uit het archief beschikbaar. Voor programma’s die de openbare omroep niet zelf maakt, heeft het niet altijd de rechten om deze uitgesteld aan te bieden, maar je kan ze wel altijd live bekijken.

Medialaan

Medialaan biedt met Stievie eveneens een overkoepelend platform waarop je content van verschillende kanalen kan bekijken. Stievie bestaat zowel in web- als in appvorm en kan je gratis gebruiken om naar VTM, Q2, Vitaya, CAZ, VTMKZOOM, Kadet en Qmusic te kijken. Je kan live kijken of uitgesteld tot zes dagen na uitzending. Daarbij krijg je wel gepersonaliseerde advertenties voorgeschoteld die je niet kan doorspoelen.

Stievie bestaat eveneens in betalende vorm. Stievie Premium kost 9,99 euro per maand en bevat content van 18 zenders. Behalve de kanalen van Medialaan kan je dan ook naar de programmatie van VRT en SBS kijken, evenals Discovery, Eurosport, TLC en National Geographic. Je krijgt dan wel nog steeds reclame te zien.

VTM en Q2 bieden eveneens hun content afzonderlijk aan. Op hun website kan je je aanmelden, waarna je live tv kan kijken, of een oudere aflevering kan opvragen. VTM laat je tot 30 dagen uitgesteld kijken en heeft een app. Ook Q2 biedt een app met video’s aan. Beide kanalen bieden hun content gratis aan, maar tonen wel reclame.

SBS

SBS is de derde grote speler in het Belgische tv-landschap. Het bedrijf is verantwoordelijk voor Vier, Vijf en Zes. Je maakt een account aan op één van de websites van SBS, waarna je deze logingegevens eveneens op de andere platformen kan gebruiken. Voor alle kanalen van SBS moet je via het web gaan; er bestaan geen apps.

Net als bij de websites van Medialaan krijg je advertenties te zien alvorens je naar een aflevering kan kijken. De websites van Vier, Vijf en Zes hebben eenzelfde layout en bieden afleveringen aan die al op tv zijn geweest.

YouTube

Het wordt al eens vergeten, maar ook op YouTube kan je kwalitatieve avondvullende tv terugvinden. De Vlaamse comedians Xander De Rycke, Henk Rijckaert en Michael Van Peel gooiden bijvoorbeeld alledriei nog maar pas hun laatste zaalshows gratis online. Verder vind je er heel wat korte nicheprogramma’s van videomakers die van YouTube hun beroep hebben gemaakt. Het is door het grote aanbod niet eenvoudig om de bomen door het bos te zien, maar het platform heeft meer te bieden dan kattenvideo’s alleen.


Lees ook de rest van het dossier ‘Knip de kabel door’:

amazon prime videokabelknipmedialaannetflixontspanningsbsstieviestreamingvrt.nuyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken