Achtergrond

Hoe Atos de security van de Winterspelen verzorgt

Atos bereidt zich al vijf jaar voor op de Winterspelen in PyeongChang. Hoe integreert het Franse bedrijf alle IT-applicaties en houdt het hackers uit zijn systemen?

 
Atos verzorgt al sinds 1992 de technische systemen van de Olympische Spelen. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende aspecten hiervan is cybersecurity, maar het takenpakket van het Franse bedrijf omhelst meer werk dan slechts hackers te slim af te zijn. Alle extra informatie over sporters die je op tv te zien krijgt, worden door Atos aangeleverd. Bovendien biedt de securityfirma in real-time wedstrijdresultaten aan journalisten aan. Het takenpakket voor de Olympische Spelen is zo uitgebreid dat Atos al vijf jaar op voorhand begon met zich voor te bereiden op de Winterspelen, die volgende maand in PyeonhChang plaatsvinden. In Barcelona licht het bedrijf een tipje van de sluier over hun dagelijkse werkzaamheden.
 

Systemen

Uit de presentatie van Atos blijkt dat er achter de Olympische Spelen meer technisch vernuft schuilgaat dan op het eerste zicht lijkt. Het bedrijf onderscheidt twee hoofdsystemen, waaronder telkens meerdere applicaties vallen.
 
In de eerste plaats hebben de Winterspelen nood aan een OMS – kort voor Olympic Management System. Dit systeem wordt nog voor de Spelen uitgerold en bestaat onder andere uit het ‘Volunteer Portal’. Atos verzamelt verder op voorhand alle nodige informatie rond de sporters en hun disciplines en bepaalt de toegangsrechten voor de verschillende vrijwilligers en medewerkers die het systeem zullen gebruiken.
 
Het Olympic Diffusion System (ODS) draait volop tijdens de spelen en is volgens Atos noodzakelijk om de Spelen te kunnen runnen. “Het ODS bestaat uit het infosysteem dat commentators en journalisten gebruiken. Verder verzorgt het ODS alle webresultaten en de info die je via de mobiele apps kan bekijken,” aldus Angels Martin Munoz, de General Manager for Olympic Games & Major Events van Atos.
 

 

Voorbereiding

Om beide noodzakelijke systemen foutloos te laten werken voor en tijdens de Spelen bereidt Atos zich al voor op het event sinds 2014. Dat jaar begon Atos met de planfase van hun technologische tools. Het bedrijf stuurde zijn eerste medewerkers naar PyeonChang en stelde een lokaal team samen.
 
Een jaar later ontwierp het Franse bedrijf de technologische systemen voor de Winterspelen in Korea. Hiervoor hield het bedrijf rekening met de vereisten van de internationale federatie, werd het netwerk opgezet en de core hosting gecreëerd. In 2016 en 2017werd dat systeem opgebouwd en voor het eerst uitgetest.
 
“We simuleren de Winterspelen voor een week, waarbij de teams alle taken die ze ook tijdens de Spelen op zich nemen, uitvoeren. Ondertussen creëert een ander team uiteenlopende problemen. We doen dat om onze mensen te testen en na te gaan of ze juist reageren op problemen,” legt Munoz uit. “Vanaf maandag 22 januari zijn de systemen al 24 op 7 operationeel en monitoren we alle problemen.”
 

Problemen

Tijdens het persevent in Barcelona krijgen we de kans om het securityteam in actie bezig te zien. Vanuit een aparte kamer kijken we door een glazen wand naar de IT’ers. Opvallend aan de ruimte zijn drie grote schermen waarop in real-time eventuele problemen worden weergegeven. Op één van de schermen staat in het groot een waarschuwing dat een pagina niet bereikbaar is. Desondanks lijkt de sfeer in de ruimte er erg gemoedelijk aan toe te gaan.
 
“Deze foutmelding is geen echt probleem. De pagina waarover het gaat, zal pas live gaan wanneer de Winterspelen worden afgetrapt,” licht Munoz toe. Vanaf dat moment begint het echte werk pas echt.
 
“In Rio de Janeiro waren er in totaal 570 incidenten. Dat komt overeen met 400 events per seconde. Een systeem filtert de belangrijkste problemen uit, aangezien dit te veel is voor mensen om op te lossen. Gelukkig waren er maar 10 à 15 grote problemen die een impact konden hebben op de Spelen,” vertelt Patrick Adiba, de Chief Commercial Officer van Atos.
 
De incidenten waarover Adiba het heeft, zijn niet noodzakelijk securityproblemen. “Meestal gaat het om menselijke fouten, of pagina’s die offline zijn.” De belangrijkste taak van het IT-team in Barcelona is dan ook om alle systemen draaiende te houden. Hackers zijn hierbij slechts één van de vele redenen dat een systeem offline kan gaan.

atosbeveiligingbusinessolympische spelenWinterspelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken