De voordelen van HTTP/2
HTTP is het bekende “Hyper Text Transfer Protocol”, de ‘communicatielaag’ tussen een webserver en jouw cliënt. Het HTTP-protocol stamt inmiddels uit 1989 – en met alle online innovaties die ontzettend snel gaan is het tijd voor vernieuwing. Waar een website uit 1999 tekst en afbeeldingen bevatte, zijn websites tegenwoordig veel uitgebreider. Hoog tijd voor een meer uitgebreid en gemoderniseerd HTTP-protocol. Wat zijn de concrete voordelen van HTTP/2 eigenlijk voor jouw website? En welke rol speelt SSL hierin?
1. HTTP/2 is sneller
HTTP/2 is sneller dan de oudere versies van het HTTP-protocol. Omdat HTTP/2 inhaakt op de benodigdheden van moderne websites om snel te laden, werken websites per definitie veel vlotter. Op dit moment wordt een ‘moderne’ website ingeladen door veel HTTP-verzoeken te sturen van de browser naar de webserver. Zoals je je kunt voorstellen zijn dat er veel door alle elementen die op een pagina geladen moeten worden (denk daarbij aan stylesheets, afbeeldingen en andere zware bestanden). Het gevolg daarvan is dat er veel vertraging zit tussen de verzoeken.
2. Multiplexing
HTTP/2 haakt in op de vele verzoeken door gebruik te maken van een techniek genaamd multiplexing. Het belangrijkste kenmerk van deze techniek is dat alle elementen van een pagina (afbeeldingen, stylesheets, etc.) in één keer opgevraagd en teruggestuurd worden naar de browser. Daardoor zijn webpagina’s sneller.
3. Server push
Een andere bevorderende functionaliteit in HTTP/2 is de zogenaamde ‘server push’. Server push houdt in dat wanneer een bezoeker navigeert naar een website, andere webpagina’s proactief ingeladen worden. Dit betekent dan een webpagina niet opgevraagd en berekend hoeft te worden wanneer je navigeert rond een website. Alles wordt proactief ingeladen waardoor de ervaring van je bezoekers vlotter is.
4. HTTP/2 is veiliger
HTTP/2 speelt in op de behoeften van veiligheid van websitebezoekers in de breedste zin van het woord. Erg opvallend is dat het gebruik van SSL-certificaten de norm is bij HTTP/2, omdat veel browsers dit verplichten voor een correcte werking.
5. HTTP/2 en SSL
Toonaangevende browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox staan erom bekend het gebruik van SSL te bevorderen. Zij besloten dat wanneer een website gebruik maakt van HTTP/2 en er geen SSL-certificaat is geïnstalleerd, er een foutmelding wordt getoond. Maak je dus gebruik van HTTP/2 in combinatie met een SSL-certificaat, dan zullen niet alleen browsers dat belonen, maar ook zoekmachines als Google en Bing.
6. Je website is snel met SSL
Een oude fabel is dat een SSL-certificaat je website trager maakt. Hoewel dit vroeger in sommige gevallen opging (denk dan aan milliseconden) staat de laadtijd van HTTP/2 met SSL vaak gelijk aan de laadtijd zonder SSL. Mede dankzij alle verbeteringen en nieuwe technologieën is SSL de nieuwe norm.