Eerste indruk Asus ROG Phone: alle registers opengetrokken
Asus begeeft zich in een niche met zijn smartphones: het brengt onder zijn gaming-merk Republic Of Gamers een nieuw toestel uit. Geen Zenfone dus, maar een ROG Phone. En niet zomaar een gewoon toestel, maar meteen alles erop en eraan. Een greep uit de features: een opgevoerde Qualcomm Snapdragon 845, een 6 inch full HD+ amoled-scherm, 8 GB RAM, minimum 128 GB aan opslag. Wie er ook foto’s mee wil trekken, kan aan de slag met een dubbele camera achteraan. Asus combineert een 12 MP-lens met een 8 MP telefotolens.
De ROG Phone is ontegensprekelijk een premium toestel. De Taiwanese fabrikant is echter niet de eerste die een opportuniteit ziet in de mobiele gamer en met een krachtige smartphone uitpakt. Razer was hen voor met de Razer Phone, maar die kon uiteindelijk geen potten breken. Is de ROG Phone hetzelfde lot beschoren?
Eén ding is zeker: de vergelijking met de Razer Phone gaat niet echt op. Dat was ook een toptoestel, maar ontbeerde verder functies die de naam gaming-smartphone zouden verantwoorden. Dit is niet het geval met de ROG Phone. Zowel met het toestel zelf, als met de begeleidende producten, heeft de fabrikant duidelijk goed nagedacht over wat zijn doelpubliek zou willen.
Opgevoerd
Dat een serieus gamingtoestel een krachtige chip nodig heeft, is een vaststaand gegeven. De Qualcomm Snapdragon 845 in de ROG Phone is niet de standaardversie van de SoC die je momenteel in vlaggenschepen terugvindt. Die octacore-chip is geklokt op maximum 2,7 GHz. De Snapdragon 845 van Asus klokt af op 2,96 GHz. Daarmee zou het de krachtigste smartphone op de markt moeten zijn. Naast de Qualcomm-chip voorziet de fabrikant een aparte image processing chip die voor HDR-beelden tijdens het gamen zorgt.
Verder werkt Asus met een speciaal design dat het verhitten van je smartphone moet tegenhouden. Uiteraard is er ook een RGB-led op het toestel voorzien: het ROG-logo achteraan op de case. Deze kan je naar voorkeur instellen via de Aura Light-software die op het toestel staat. Je kan de LED ook zo programmeren dat deze in een bepaalde kleur gaat oplichten bij een oproep of wanneer je meldingen krijgt.
De ROG Phone komt ook met sensitieve zijdes, wat je onder andere ook al bij de HTC U11 en U12 Plus zag: wanneer je de zijdes knijpt, kan je acties uitvoeren. Asus gebruikte die drukgevoelige zijdes om onder andere zij-knoppen te voorzien. Wanneer je je smartphone in landschap-modus houdt, dienen die zijdes als het ware voor de L- en R-knoppen die je op een traditionele game-controller terugvindt.
Opvallend formaat
Ik kon het toestel zelf al een paar minuutjes in handen houden. Niet genoeg voor een volledig zicht op de capaciteit van de ROG Phone, maar wel een interessante kennismaking. Het amoled-scherm zag er erg goed uit en reageerde bliksemsnel. Wat vooral opviel was het formaat van de smartphone. Bij gamingtoestellen denk je meestal aan logge dingen die vooral op kracht gebouwd zijn. De ROG phone is niet meteen een veertje, maar ook geen baksteen. Het toestel lag aangenaam in de hand.
Uitbreidingen
De ROG Phone komt echter niet alleen. Tegelijk met de smartphone lanceert Asus ook verschillende accessoires die de functionaliteit van de smartphone uitbreiden. De fabrikant houdt een vijftal mods klaar. De AeroActive Cooler voegt een koelings-element aan de smartphone toe, zodat de prestaties van de smartphone niet lijden onder oververhitting.
De Gamevice controller voegt een twee controllers aan beide kanten van je smartphone toe (in landschapmodus) die uitgerust zijn met joystick en d-pad. Koppel dat aan de WiGig dock, dat het beeld op je smartphone kan streamen naar een monitor of tv, en je hebt een Android-console in je handen.
De TwinView dock is speciaal gebouwd voor de Twitch-gebruiker: het docking station voegt een tweede scherm toe aan je smartphone en maakt het mogelijk om te live-streamen. Het dock heeft ook een extra batterij aan boord. Om de functionaliteit van de sensitieve zijde niet te verliezen, vind je achteraan het dock ook L- en R-knoppen terug.
Asus blaast ook de Windows Continuum-droom nieuw leven in met de Mobile Desktop Dock, die het mogelijk maakt om de smartphone als pc te gebruiken. Tot slot is er ook een Professional Dock met extra connectoren.
De ROG phone zelf is uitgerust met twee USB-C-poorten: eentje onderaan, en eentje aan de zijkant. Er is ook een headphone jack. De batterij is vrij groot: 4.000 mAh. Of dat genoeg is om het een dag uit te houden als je zware games op de smartphone draait, valt te bediscussiëren. Een complete review zal dat moeten uitwijzen.
Mysterie
Asus trekt duidelijk alle registers open voor zijn gamingtelefoon. Aan het aanbod kan weinig opgemerkt worden. Het is de vraag-kant dat het grootste mysterie vormt. Mobiele gaming is aan een grote opmars bezig, en games zijn met voorsprong de meest gedownloadde (en winstgevende) vorm van apps. Of dat ook betekent dat er veel gebruikers zijn die hun portefeuille speciaal daarvoor willen opentrekken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Dit toptoestel wordt ook aan een topprijs in de markt gezet. Het toestel zal op zo’n 900 dollar uitkomen, een europrijs is nog niet bekend. Dat is dan zonder accessoires gerekend. De ROG Phone lanceert in thuisbasis Taiwan in juni, voor onze contreien is er nog geen definitieve datum. Wel kregen we bevestigd dat de smartphone zeker naar de Benelux komt.