De smartphone-innovaties van 2018

Fabrikanten gooien graag met technische termen in het rond. Wij vertalen ze voor jou naar mensentaal en geven je zo inzicht in de smartphone van 2018.

Elk jaar krijgen we op Mobile World Congress (MWC) een voorsmaakje in wat we het komende jaar in smartphoneland kunnen verwachten. In 2016 lanceerde LG een modulaire smartphone, de LG G5, waarin je accessoires kon stoppen om hem bijvoorbeeld te verrijken met een 360-gradencamera. Het idee was veelbelovend, maar de blokkentelefoon kon zijn torenhoge ambities niet inlossen. In 2017 was het datzelfde LG dat de allereerste smartphone met een langere schermverhouding lanceerde: de LG G6. Dit jaar ontbrak er een baanbrekende, revolutionaire, grensverleggende technologie die ons met verstomming sloeg. Innovatie was zoek, zowel bij LG als andere fabrikanten.

De G5, de eerste en laatste modulaire smartphone van LG, flopte helaas.

Nieuwe topchip

Dat MWC 2018 geen succes zou worden, kwam niet helemaal aan als een verrassing. Eind vorig jaar lichtte chipbakker Qualcomm het doek over de Snapdragon 845, de topchip die zijn stekje krijgt in de nieuwste premiumtelefoons. Helaas zijn de verbeteringen niet meteen grotesk te noemen. Zoals elk jaar is hij een tikkeltje sneller, maar of we dat verschil zullen merken is maar de vraag. Flagships zijn vandaag al zo krachtig dat het haast onmogelijk wordt om prestatiegewin op te merken in een niet-steriele testomgeving.

Lange schermverhouding

Vorig jaar hadden LG en Samsung het ingenieuze idee om het scherm van de smartphone langer te maken, bij respectievelijk de LG G6 en de Samsung Galaxy S8. Zo kunnen ze hun toestellen voorzien van een groter scherm, terwijl de mobieltjes nog steeds in onze broekzak passen. Vooral tijdens het browsen is het handig om meer verticale schermruimte te hebben, want zo hoef je minder vaak te scrollen. De nieuwe schermratio bedraagt 18:9 of variaties daarop, zoals 19:9 of 18,5:9. Ongetwijfeld zal je deze cijfers vaak op het specificatie-etiket treffen, want haast elke smartphonescherm in 2018 kreeg een groeispurt. Zowel bij goedkopere als duurdere modellen.

LG was de eerste fabrikant die de langere schermratio introduceerde.

LG was de eerste fabrikant die de langere schermratio introduceerde.Wat dit jaar vooral opvalt aan het design van telefoons, is dat hun voorkant haast helemaal uit scherm bestaat. De term die fabrikanten hierop plakken, is edge-to-edge, of randloos ontwerp in het Nederlands. Hun paneel raakt nét de randen niet, naar het voorbeeld van de iPhone X die Apple vorig jaar uit de doeken deed. De fysieke knop wordt naar de prullenbak verwezen, maar wel zit die dekselse selfiecamera nog in de weg. Als oplossing voorzien smartphonebouwers een notch, een kleine inkeping waar geen pixels worden geprojecteerd. Als we de geruchtenmolen mogen geloven stapt Apple in 2019 alweer af van deze scherminkeping. In plaats daarvan zouden Tim Cook en de zijnen de camera onder het scherm willen stoppen. Benut je de selfiecamera in een app, dan schijnt er geen licht op die locatie zodat de kiekjesmaker kan komen piepen.

De Essential Phone PH-1 was de allereerste smartphone met een ‘notch’.

Schermtechnologie

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone met een bloedmooi scherm? Dan zijn er een aantal factoren waar je best rekening mee houdt. Laten we beginnen met het schermtype. Jarenlang vormden IPS LCD-schermen het neusje van de zalm, maar vandaag is die technologie achterhaald. Wil je het allermooiste scherm, dan moet je uitkijken voor een OLED-paneel, oftewel ‘Organic Light Emitting Diode’. Deze schermen werken helemaal anders dan LCD. Elke pixel schijnt namelijk individueel licht, waardoor er geen achtergrondverlichting nodig is om te werken. Dit is niet alleen beter voor het batterijleven, maar levert ook mooiere kleuren en een betere beeldkwaliteit. Zo zijn de zwarte tonen dieper dan ooit, omdat OLED het licht helemaal uit kan schakelen. Daarom hebben de meeste van deze telefoons een ‘always on’-scherm. Zelfs als je scherm is gedoofd, kan je zo checken of je nieuwe meldingen hebt of het uur aflezen zonder dat je batterij wordt leeggedronken.

Razer richtte zich voor zijn allereerste smartphone specifiek op gamers.

Razer richtte zich voor zijn allereerste smartphone specifiek op gamers.Iets waar je ook best naar uitkijkt, is de resolutie van het scherm. Een budgettelefoon heeft vaak een lagere resolutie, zoals 720 bij 1.280 pixels. Dit heeft als gevolg dat de pixels vingerdik op het scherm liggen. Het verschil met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 is enorm, die een paneel van 1.440 bij 2.960 pixels heeft. Ten slotte is er nog één speeltje die voorlopig enkel Razer in zijn ‘gamerssmartphone’ – de Razer Phone – voorziet: een hogere verversingssnelheid of refresh rate. Waar een normaal scherm een refresh rate van 60 Hz heeft, heeft de Razer Phone een paneel van 120 Hz. Dit zorgt ervoor dat beelden dubbel zo snel op het scherm worden ‘ververst’, waardoor alles er veel soepeler uitziet.

Biometrie

Waar je vroeger enkel je smartphone kon ontgrendelen met een pincode of patroon, zijn de mogelijkheden vandaag veel rijker geworden. Steeds vaker wordt biometrie ingeschakeld om je toestel vliegensvlug op een veilige manier te ontsluiten. Voordien kon je al je vinger gebruiken om je smartphone te ontgrendelen; anno 2018 dikt het aantal opties aan. Zo komen veel smartphones tegenwoordig met een gezichtsherkenner, zoals de iPhone X met zijn zogenaamde Face ID. Door middel van een 3D-scan van je hoofd licht het scherm op vanaf je het toestel voor je hoofd houdt. Ook werken fabrikanten aan een manier om de vingerafdrukscanner onder het scherm te plaatsen. Zo hoeft er geen fysieke knop meer voorzien te worden. Momenteel heeft geen enkele grote smartphonebouwer al een werkend exemplaar, maar vermoedelijk mogen we deze ontgrendelmethode dit jaar nog verwelkomen.

Synaptics, een bedrijf dat touchpads voor laptops ontwikkelt, ving de productie aan voor een vingerafdrukscanner-chip voor onder het scherm.

Stof- en waterdicht

Een stof- of waterdichte telefoon is niets nieuws, maar toch waren er nog een heleboel smartphones in 2017 met aquafobie. Gelukkig mag je steeds meer toestellen mee onder de douche nemen. Zo zal de Huawei P20 – in tegenstelling tot de P10 vorig jaar – tegen een spat water kunnen. Hoe weet je nu of een toestel stof- of waterdicht is? Om te onderstrepen dat hun toestel waterdicht is, kleven fabrikanten een IP-certificaat op hun smartphone. Deze afkorting staat voor International Protection Rating. Het eerste nummer verwijst naar de geboden bescherming tegen het binnendringen van objecten, zoals vingers of stof. Dit is een schaal die loopt van 0 tot 6. Het tweede getal verwijst naar de geboden bescherming tegen het binnendringen van vocht, variërend van 0 tot 8. IP67 is helemaal stofdicht en overleeft een incidentele onderdompeling, terwijl IP68 bruikbaar blijft onder water onder de voorwaarden die de fabrikant opstelt.

Besturingssysteem

Android en iOS zwaaien de scepter. De derde spelers op de mobiele OS-markt heeft ondertussen zijn laatste adem uitgeblazen: er verschijnt geen enkele telefoon meer met Windows Phone als softwaresausje. Google voorziet dit jaar opnieuw, naar goede gewoonte, een update voor Oreo. Dit mobiele besturingssysteem kreeg voorlopig de codenaam Android P en kent vooral vernieuwingen onder de motorkap, zoals ondersteuning voor de iPhone-notch en een efficiënter energieverbruik. Een ander besturingssysteem waar je misschien al van hebt gehoord, is Android Go. Dit besturingssysteem is speciaal gebouwd voor budgettelefoons omdat het minder ruimte inneemt en ook minder rekenkracht vergt van een telefoon. Ook Apple voorziet dit jaar uiteraard weer een opvolger voor zijn softwarelaagje op iPhones, dat de naam iOS 12 zal krijgen. Hier zijn voorlopig nog weinig details over bekend.

Artificiële intelligentie

“Ok Google, speel Africa – Toto af.” Verschiet niet als je dit jaar meer dialogen op straat met een virtuele spraakassistent hoort. Google Assistant, de robotbutler van de zoekgigant, krijgt immers dit jaar ondersteuning voor het Nederlands. Ook Huawei zou zijn spraakassistent – die momenteel enkel in China actief is – naar onze contreien brengen. Deze virtuele assistenten zijn niet zomaar een ‘hype’, dat blijkt uit de massale koophonger in de Verenigde Staten naar slimme speakers. Verwacht dat het aantal spraakmogelijkheden alleen maar aandikt in de komende jaren.

Artificiële intelligentie is al een tijdje een buzzwoord in technologieland. Onder meer de Kirin 970 en de A11 Bionic – de topchips in Huawei- en Apple-telefoons – bevatten tegenwoordig een afzonderlijke processor die AI-taken voor zich neemt, een zogenaamde Neural Processing Unit (NPU). Wat betekent dit in mensentaal? Dankzij deze chip kan de camera in je telefoon bijvoorbeeld herkennen of hij een banaan of een dromedaris fotografeert en zijn kleureninstellingen daaraan aanpassen. Zo hoef je geen uitgebreide kennis over onder meer sluitertijden en diafragma te hebben om een professioneel kiekje te nemen. Of je smartphone analyseert een object in een foto en kan er meteen informatie over geven. De mogelijkheden zijn eindeloos: verwacht dat telefoons de volgende jaren dankzij kunstmatige intelligentie alleen maar slimmer worden.

(Drie)dubbel camerasetje

Over camera’s gesproken: meestal vind je tegenwoordig een dubbel camerasetje aan de achterkant van je telefoon. Doordat twee lenzen in tandem met elkaar werken, kan de camera de achtergrond vervagen, zodat een portretfoto er prettiger uitziet. De tweede lens komt in allerlei variaties: sommige fabrikanten stoppen een monochroom exemplaar in hun toestel voor kwalitatieve zwart-witfoto’s, anderen voorzien een breedhoeklens om nog net een stukje meer op het kiekje te krijgen. Huawei gaat nog een stapje verder en stopt drie cameralenzen in zijn P20 Pro. Naast een ‘gewone’ en monochrome sensor, krijg je er ook een zoomlens bij zodat je kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

De Huawei P20 Pro heeft geen twee, maar drie cameralenzen.

Daarnaast kunnen de camera’s in moderne smartphones tegenwoordig een driedimensionale dinosaurus op je foto’s toveren dankzij augmented reality. Een praktischere toepassing zijn Animoji (Apple) of AR Emoji (Samsung). Aan de hand van je eigen gezicht kan het toestel met de hulp van machine learning virtuele poppetjes boetseren die real-time jouw gezichtsuitdrukkingen kopiëren. Verwacht dus dat in de toekomst steeds meer communicatie in gifjes gebeurt.

Dit ben (enge) ik als AR Emoji van Samsung.

Nostalgie

Nokia is altijd een vreemde eend in de bijt geweest. Het merk, vroeger gekend om zijn onverwoestbare mobiele tanks, kon nooit echt overtuigen op de smartphonemarkt. Tot vorig jaar, want sindsdien probeert de fabrikant ook hier een deel van de koek voor zich te winnen. Eigenlijk moeten we HMD Global in plaats van Nokia zeggen, want dit Finse bedrijf heeft het hardware-segment van de iconische merknaam overgenomen.

Het meest opvallende op MWC 2018 waren niet hun nieuwe slimme telefoons, maar een comeback van een oude klassieker. HMD Global blies opnieuw leven in de Nokia 8110 4G. Je krijgt daarbij het gebruiksgemak van een klassieke gsm, en breidt dat uit met onder meer toegang tot Facebook, Twitter, Google Maps, Google Assistant en de mogelijkheid om een wifi-hotspot op te zetten. De originele banaan-curve blijft bovendien behouden. Een leuk, goedkoop toestel voor wie geen graten ziet in een uberintelligente telefoon.

Na de Nokia 3310 kreeg ook de 8110 een moderne variant.

Technologieën voor morgen

In de Google Pixel 2 moet je geen simkaart stoppen dankzij eSim. De software doet beroep op een virtuele simkaart, zodat je niet van fysiek kaartje moet wisselen als je van provider wisselt. Enkel de Pixel 2 ondersteunt voorlopig deze functie, en deze telefoon is helaas nauwelijks beschikbaar in België. Belgische providers ondersteunen daarom nog geen eSim, maar verwacht dat de technologie binnenkort naar België komt. Een andere technologie die momenteel nog toekomstmuziek is, is 5G: een sneller (en geavanceerder) netwerkprotocol dan 4G. Er is in België momenteel nog geen 5G-netwerk, dus het duurt nog even vooraleer smartphones deze standaard zullen omarmen.

Nu dat modulaire telefoons op een flop zijn uitgedraaid, worden opvouwbare smartphones de trend om naar uit te kijken.

Nu dat modulaire telefoons op een flop zijn uitgedraaid, worden opvouwbare smartphones de trend om naar uit te kijken.Welke truken houden fabrikanten nog achter de hand? Het Chinese Vivo toonde met de Vivo Apex, een concepttelefoon, wat er met de huidige technologieën allemaal mogelijk is. Deze smartphone heeft de dunste schermranden ooit en een luidspreker die in het scherm is verwerkt. Wil je een selfie nemen, dan komt er bovenaan uit een gleufje een camera piepen. Verder hopen we dat we dit jaar nog een sneak peek te zien krijgen van de Samsung Galaxy X. Dit zou een opvouwbare tablet zijn die je kan plooien tot een mobieltje. Is er een revolutie in smartphoneland op komst? De tijd zal het uitwjizen.

innovatiesmobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken