Cursus: bouw je eigen linkverkorter

Wanneer je vaak URL’s deelt, kan het erg handig zijn om een verkorte versie van die URL te delen. Met YOURLS bouw je je eigen linkverkorter.

In plaats van https://linknaareenwebsite.com/blog/nieuwsberichten/dit-is-een-nieuwsbericht-met-een-lange-titel is het een stuk handiger om bijvoorbeeld https://linkje.com/nieuwsbericht te delen. In de praktijk wordt vaak Bitly gebruikt, maar het gebruik van een externe “link shortener” heeft wat nadelen. Hoe bouw je nu je eigen linkverkorter met YOURLS?

Zo gebruikt iedereen hetzelfde domein, namelijk Bit.ly. Niet alleen mensen met goede intenties, maar bijvoorbeeld ook spammers. Het gevolg is dat de domeinnaam Bit.ly op backlists kan komen te staan, waardoor je linkjes niet meer goed werken. Ook kan Bit.ly plots verdwijnen, waardoor ook al je linkjes uit het verleden plots niet meer werken. Tot slot is Bitly ook niet gratis wanneer je een eigen domein wil gebruiken (in plaats van bit.ly). Daarvoor dien je al het Basic-plan te hebben waar je 350 dollar per jaar voor betaalt. Gelukkig kan je het heft in eigen handen nemen en je eigen Bitly bouwen. De enige kost die je dan hebt, is die van je webhosting (enkele euro’s per jaar).

Benodigdheden

In deze cursus gaan we een eigen ‘link shortener’ hosten, wat betekent dat we deze zelf op een eigen server gaan installeren. We zullen dus over een eigen server moeten beschikken, en meteen ook een eigen domeinnaam. Idealiter is die domeinnaam iets kort. YouTube gebruikt bijvoorbeeld YouTu.be als korte URL enn zo zijn er nog tal van creatieve voorbeelden te vinden. In deze cursus gaan we niet diep in op het afsluiten van een webhosting pakket. Meestal spreekt dit vrij voor zichzelf. Weet echter dat je geen krachtige server nodig hebt. “Shared hosting” volstaat absoluut. Zelf hebben we goede ervaringen met Combell en hun goedkopere broertje Easyhost. Heb je al een webhosting pakket, kijk dan even of je zonder bijkomende kost extra websites kan installeren op dat pakket. Voor de rest van de cursus gaan we ervan uit dat je een correct geconfigureerd webhosting pakket hebt en een domeinnaam die verwijst naar dat webhosting pakket.

YOURLS

We maken gebruik van YOURLS, een populaire open-source toepassing die je kan installeren op je eigen server. Dankzij het open-source karakter weet je ook dat er geen organisatie achter YOURLS zit die plots de stekker uit het project kan trekken (iets wat bij Bitly bijvoorbeeld wel kan gebeuren). Verder betaal je enkel voor je webhosting (enkele euro’s per maand, soms zelfs goedkoper).

Bestanden downloaden

Surf naar github.com/YOURLS/YOURLS en klik bij “Quick Start” op Download the latest release. Kies voor source code (zip) bij de laatste nieuwe versie. Pak het zip- bestandje alvast uit zodat je alle bestanden te zien krijgt.

Haal de laatste nieuwe versie van Github.

Database aanmaken

Alle verkorte URL’s die we aanmaken en hun bijbehorende statistieken, zullen ergens moeten worden opgeslagen. Dat gebeurt in een MySQL-database die we eerst zelf nog moeten aanmaken. Dit kan via de online beheerdersomgeving van jouw webhost. Contacteer je webhost wanneer het niet duidelijk is waar je een nieuwe database kan aanmaken. Noteer volgende gegevens: database host, database naam, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze hebben we zometeen namelijk nodig.

Een MySQL-database kan je aanmaken bij je webhost.

Configuratiebestand aanpassen

Nu we een database hebben gemaakt, dienen we via een configuratiebestand aan te geven hoe YOURLS deze database kan bereiken. Ga naar het mapje met de webbestanden van YOURLS en klik op het mapje ‘User’. Daar hernoem je config-sample.php naar config.php. Open het document in een bewerker zoals Notepad of Atom. Vul het bestand aan met volgende gegevens

  • YOURLS_DB_User: de gebruikersnaam van het database account
  • YOURLS_DB_Pass: het wachtwoord van het database account
  • YOURLS_DB_Name: de naam van de database
  • YOURLS_DB_Host: de host van de database (indien je deze nergens vindt,

probeer dan ‘localhost’).

  • YOURLS_SITE: de domeinnaam waar de website wordt gehost(dus het domein van je korte URL’s).
  • YOURLS_COOKIEKEY: ga naar yourls.org/cookie en vervang deze coderegel door de coderegel die wordt getoond in je browser.

Tot slot dien je een username en password te kiezen waarmee je straks kan inloggen op je eigen YOURLS omgeving. Vervang bij “yourlsuserpasswords” username door een gebruikersnaam naar keuze en password door een wachtwoord naar keuze. Sla het bestand vervolgens op.

YOURLS
Gebruik de gegevens van je nieuwe database.
Kies een gebruikersnaam en wachtwoord.

Bestanden op server plaatsen

Alle nodige configuratie is gebeurd. Nu dienen we nog de bestanden te uploaden naar onze server. Dit kan door een FTP-verbinding te maken met de server van je webhost en de bestanden te kopiëren/plakken. Concreet heb je een host, gebruikersnaam en wachtwoord nodig en een FTP client zoals Filezilla. Zorg er vervolgens voor dat je de bestanden op de juiste plaats op de server zet. Contacteer opnieuw je webhost wanneer je problemen ervaart bij deze stap.

YOURLS
Je FTP-gegevens vind je eveneens bij je webhost.

YOURLS installeren

Surf naar je domeinnaam gevolgd door “/admin”. Bijvoorbeeld: https://clx.io/admin. Je komt nu op een installatiepagina terecht. Kies hier voor Install YOURLS. De installatie zou quasi meteen voltooid moeten zijn en overal zou je een vinkje moeten zien. Klik nu op YOURLS Administration Page. Meld je hier aan met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je daarnet hebt ingevoerd bij config.php. Je komt nu terecht op de online omgeving waar je links kan aanmaken en statistieken van korte links kan bekijken. Akkoord, iemand moet de interface echt eens een mooi nieuw design geven.

De installatie is zo gebeurd.

Een korte URL maken

Gefeliciteerd met de installatie van je eigen Bitly-alternatief! Je hebt jezelf net honderden euro’s bespaard, dat voelt goed! Maar hoe ga je er nu mee aan de slag? Bij “Enter the URL” geef je de lange URL in. Even klikken op Shorten the URL en je krijgt meteen je korte URL. Je zal zien dat er wordt geteld vanaf 1, dus je eerste link is bijvoorbeeld clx.io/1. Heb je liever een willekeurige reeks tekens, klik dan in het beheerderspaneel bovenaan op “Manage plugins” en kies bij Random ShortURLS voor ‘Activate’. Wil je zelf kiezen wat als waarde wordt gebruikt voor een bepaalde link, dan vul je een waarde in bij “Custom Short URL”. Deze tekst wordt vervolgens gebruikt om je short URL te maken. Vul je hier bijvoorbeeld “lezersonderzoek” in, dan wordt de korte URL: https://clx.io/lezersonderzoek. Handig!

YOURLS
En zo heb je jezelf honderden euro’s uitgespaard!
cursusontspanningtips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken