Achtergrond

Heeft mijn smartphone echt updates nodig?

Updates smartphone
Diverse fabrikanten pronken met hun sterke updatebeleid. Daar betaal je vaak ook wat meer voor, maar is het echt de moeite waard?

Wanneer je op zoek gaat naar een smartphone, zijn er diverse aspecten waar je op kunt letten. Schiet het toestel mooie foto’s? Hoe snel is de chipset onder de motorkap? Hoe zit het met de batterijduur? Het zijn stuk voor stuk logische vragen. Iets minder belangrijk achten consumenten vaak hoe sterk het updatebeleid van een telefoon (ofwel fabrikant) is. Dat terwijl diverse smartphonemakers het juist van de daken schreeuwen als ze jarenlange updategaranties kunnen geven. In hoeverre is dat nu echt van belang?

Updates nader uitgelegd

Het is allereerst van belang om te weten wat een update nu precies kan betekenen voor een smartphone. Wat dat betreft is het heel simpel: een update voor een smartphone kan hetzelfde effect hebben als een update voor een PC. Het is een verzameling van kleine en/of grote verbeteringen voor jouw device. Het kan zijn dat het om ingrijpende updates gaat, zoals bijvoorbeeld een nieuw uiterlijk van de interface of extra functies voor de camera, maar je hebt ook kleinere, onzichtbaardere verbeteringen. Denk hierbij aan updates die helpen om de batterijduur te verlengen, of die bepaalde apps net iets sneller laten draaien.

De meeste verbeteringen vind je terug in de nieuwe softwareversie van een besturingssysteem. Op de smartphonemarkt heb je vandaag de dag twee opties: iOS van Apple of Android van Google. Beide komen in het derde kwartaal doorgaans met een grote update op de proppen, met af en toe zeer slimme toevoegingen. Zo kwam Android 10 met meer mogelijkheden met betrekking tot het geven van permissies aan apps, kun je in Android 11 apps eenmalig toegang geven tot je locatie, en biedt iOS 14 dan weer de optie om widgets toe te voegen.

Naast software-updates bestaan er ook beveiligingsupdates. Bij iOS ontvang je meerdere keren per jaar beveiligingsupdates, en bij Android kun je (indien je smartphone dat ondersteunt) maandelijks beveiligingsupdates ontvangen. Deze updates helpen met het dichten van lekken of kwetsbaarheden die gevonden zijn, waardoor je beter beschermd bent tegen kwaadwillenden. Alleen bij Android maken fabrikanten doorgaans een verschil tussen software- en beveiligingsupdates. Zo kan het zijn dat je bij een fabrikant maar twee jaar systeemupdates krijgt, maar wel drie jaar beveiligingsupdates. Bij iOS van Apple is het altijd ‘alles of niets’.

Hoeveel updates heb je nodig?

Eigenlijk is er geen sluitend antwoord te vinden op de vraag hierboven, maar in principe geldt: hoe meer, hoe beter. Zo krijg je de best mogelijke beveiliging, alsook de nieuwste features. Met name beveiligingsupdates zijn altijd mooi meegenomen. Als je jezelf zo goed mogelijk beschermd wil hebben tegen kwaadwillenden, raden we je aan om te letten op het (beveiligings)updatebeleid van een fabrikant.

Dat gezegd hebbende: je kunt je wel afvragen in hoeverre je als gebruiker behoefte hebt aan de nieuwste snufjes als het aankomt op software-updates. Zo zijn er meer dan genoeg consumenten die hun smartphone enkel en alleen gebruiken voor het sturen van WhatsApp-berichten. Het is voor die groep waarschijnlijk niet heel belangrijk dat uitbreidingen voor app-permissies bijvoorbeeld toegevoegd worden in een nieuwe softwareversie, aangezien ze hier toch uit de buurt blijven.

Naast dat het van belang is om te kijken in hoeverre je nu echt behoefte hebt aan de nieuwste features, kan je ook naar je gebruikspatroon kijken. Ben je iemand die standaard elke twee jaar een nieuw toestel in huis haalt? Dan hoef je in principe ook niet een smartphone in huis te halen die drie jaar updates biedt, aangezien je dan de meerprijs van dat derde jaar updates voor niets hebt betaald eigenlijk.

Welke opties heb je als consument?

Zoals hierboven vermeld zijn er diverse fabrikanten die een sterk updatebeleid hebben, maar houd er rekening mee dat je daar ook extra voor betaalt. Aan de andere kant heb je ook fabrikanten die smartphones uitbrengen met relatief krachtige specs, maar weinig tot geen updates bieden. Dit zie je vaak terug bij de Chinese smartphonemakers, zoals Xiaomi, Huawei, Honor en in mindere mate Oppo. Met name Xiaomi lanceert de nodige budgettoestellen met sterkere specs dan de concurrentie in het betreffende segment, maar verwacht geen gedegen updatebeleid.

Dan heb je nog fabrikanten die vaak een of twee grote (jaarlijkse) systeemupdates bieden. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Motorola, Sony, LG en tot voor kort had ook OnePlus een vrij wisselvallig updatebeleid. Laatstgenoemde belooft echter beterschap, en gaat naar verluidt in sommige gevallen zelfs 4 jaar lang beveiligingsupdates aanbieden.

De beste opties als Android-gebruiker zijn zonder meer Samsung en Nokia. Het Nokia onder leiding van HMD Global biedt voor vrijwel zijn gehele portfolio twee jaar lang systeemupdates en drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates. Bij Samsung worden de populairdere modellen ook voor drie of vier jaar van updates voorzien, al is de updatefrequentie niet altijd maandelijks.

Als je veiligheid hoog in het vaandel hebt staan, is er echter maar één serieuze optie, en dat is een iPhone van Apple in huis halen. Waar de originele iPhone slechts twee grote iOS-updates meekreeg, mogen iPhones vandaag de dag rekenen op vijf tot zes jaar(!) updates. Kijk maar naar de iPhone 6S (Plus) en iPhone SE, welke allebei gestart zijn met iOS 9 en binnenkort zelfs iOS 15 kunnen draaien. Daarnaast krijgen alle iPhones vrijwel direct de mogelijkheid om te updaten als Apple er een uitbrengt. Bij Android-fabrikanten kan het vaak maanden duren voordat een update compatibel is gemaakt voor een bepaald toestel.

Wat heb jij nodig?

Onderaan de streep zou je kunnen stellen dat updates belangrijk zijn als je als gebruiker waarde hecht aan een zo veilig mogelijke ervaring, alsook graag geniet van de laatste nieuwe functies en andere nieuwigheden. Op papier zou je deze groep vrij snel iPhones aanraden, maar dan alleen als men van plan is om jarenlang met een toestel te doen. Je betaalt namelijk relatief veel geld voor een iPhone, en dat komt mede door de sterke ondersteuning. Voor iedereen die updates belangrijk vindt, maar na 3 of 4 jaar toe is aan iets nieuws, bieden Samsung en Nokia ook goede en vaak betaalbaardere alternatieven.

Niet alle fabrikanten hebben een even sterk updatebeleid.
mobielpremiumsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken