3D-printen in Vlaanderen: verkenning van het landschap
De oprichting van Flame 3D werd niet enkel opgeluisterd door enkele grote namen, er werd tevens in het rond gezwaaid met enkele straffe statements. “Vlaanderen is wereldleider op het gebied van 3D-printen”, was daarbij de algemene teneur. Wij vonden het daarom tijd om eens in het landschap te duiken van 3D-printing in Vlaanderen. Deze bedrijven waren tevens aanwezig op het opstartevent van Flame 3D.
Alles op maat
Eén van de grote voordelen van 3D-printen is dat voorwerpen op maat gemaakt kunnen worden, zonder een extra kost te vragen. Produceren op kleine schaal wordt zo mogelijk en betaalbaar. Metaltechnics3D, afgekort MT3D, is een bedrijf dat hierin voorziet. Meer nog, ze doen dit zelfs voor metalen voorwerpen. Denk hierbij aan brillen en andere kleine voorwerpen. Goedkoop is de techniek echter niet. Ook Raytech is actief op dit domein.
Materialise pakt het op grotere schaal aan. Zij maken ook voorwerpen, of onderdelen, op maat van de vragende partij. Zij zijn één van de grotere spelers in Vlaanderen. Zelf pakken ze geregeld uit met promofilmpjes waarin een volledige schoen op maat geprint wordt. Goed voor intensieve sporters. Zij printen niet enkel, ze doen ook onderzoek naar nieuwe technieken en ontwikkelen software.
Dat laatste speelt zich tevens af op het gebied van phits, een bedrijf dat zich uitsluitend richt op het produceren van schoenzolen op maat. ‘Custom orthotics’, zoals ze het zelf noemen, kan zorgen voor een snelle en betaalbare oplossing.
Advies en printen
Formando en Rein4ced spelen meer op het domein van MT3D, ij het zonder de technieken in metaal. Rein4ced werkt daarentegen met composiet, een ^lastic materiaal dat echter lichter en steviger is dan de veelvoorkomende materialen die vaak gebruikt worden. De productiekost kan zo omlaag, terwijl het afgewerkte product minder ruimte in beslag neemt en toch steviger is.
De oprichters van Rein4ced zijn allen afkomstig van de KUniversiteit Leuven. Die universiteit was zelf ook aanwezig op het event om zijn voortdurend onderzoek in de kijker te zetten. Dat onderzoek focust zich momenteel deels op werken met geleidende 3D-onderdelen. Vooral voor het Internet der Dingen zal deze techniek in de zeer nabije toekomst aan belang winnen. De techniek kan niet enkel voor productievoordelen zorgen zorgen, het maakt het proces ook milieuvriendelijker.
Laat jezelf eens printen
Tot slot zijn er ook nog de meer ludieke projecten. Zo zijn er 3D & I die beeldjes van jou en je vrienden printen. Voor een figuurtje van 9 cm betaal je 135 euro, terwijl je voor 32 cm 795 euro betaalt. Wie heeft er hier de grootste? Doggie fixeert zich dan weer op het 3D-printen van je trouwe viervoeter.