Q&A: Wat je moet weten over wifi

IT staat er om bekend de gebruiker om de oren te slagen met de meest hoog-dravende termen. In onze rubriek Q&A leggen we daarom in mensentaal uit wat er bedoeld wordt met de meest voorkomende begrippen; zo ben je altijd mee.

Hoe groot is het wifi-bereik?

In theorie reikt het wifi-signaal 300 meter ver, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver.
 
De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik. Metaal en beton zijn de grootste vijanden van wifi. Door een optimale plaatsing van het toegangspunt kun je meestal al een beter bereik forceren. Daarnaast is ook de configuratie van wifi-toegangspunten belangrijk om het bereik te vergroten.

Hoe snel is wifi?

De snelheid van een draadloos netwerk hangt af van verschillende factoren, en met name van de gebruikte techniek. 802.11n haalt in theorie snelheden tot 450 Mbit/s, maar dan moet zowel de ontvanger als de zender over drie antennes beschikken. Veel hangt ook af van eventuele stoorzenders en de afstand tussen zender en ontvanger.
 
In de praktijk is 100 Mbit/s al een erg goede waarde, al zullen de meeste netwerken maar enkele tientallen Mbit/s halen. De meeste toestellen tonen 900 Mbit/s of zelfs nog meer op de doos. Klinkt dubbel zo snel, maar in feite gaat het dan om 450 Mbit/s op de 2,4 GHz en 450 Mbit/s op de 5 GHz frequentieband.
[related_article id=”167488″]

Wat doet de Wifi Alliance?

De vele 802.11-standaarden voor draadloos ethernet garanderen nog niet dat alle netwerkapparatuur feilloos met elkaar communiceert. De Wifi Alliance is een non-profitorganisatie bij wie netwerkfabrikanten hun producten kunnen laten testen op compatibiliteit met andere fabrikanten en merken. Producten die de wifi-certificering goed doorstaan, krijgen een logo opgeplakt.

Wat is de snelste standaard?

Ondertussen is 802.11n niet meer de snelste wifi-standaard. De opvolger is al een tijd beschikbaar onder de noemer 802.11ac. Belangrijkste eigenschap van 802.11ac is dat het volledig werkt op de 5 GHz frequentieband en snelheden belooft van meer dan 1 Gbit/s. Om van die snelheden te genieten, moet de wifi-chip in je laptop, tablet of smartphone de standaard ondersteunen. De 2,4 GHz frequentieband draagt de klassieke 450 Mbit/s zoals in 802.11n.
[related_article id=”167458″]

Wanneer is een wifi-verbinding veilig?

De meeste wifi-netwerken zijn afgeschermd met een wachtwoord via de WEP- of WPA/WPA2-standaard. Waar WPA/WPA2 over het algemeen voldoende bescherming biedt, is dat bij WEP hoegenaamd niet het geval. WEP-wachtwoorden zijn vrij makkelijk te achterhalen en de handleidingen daarvoor staan open en bloot op internet. In het ergste geval duurt het amper 6 minuten om een wifi-wachtwoord te achterhalen.
 
Voor bedrijfsnetwerken kies je dan ook beter voor gecentraliseerde authenticatiesystemen, zoals Radius. Wat mobiel werken via publieke wifi-hotspots betreft, raden we aan om het gebruik van een VPN-dienst te overwegen. Op die manier vermijd je dat je gegevens onderschept worden als je verbinding maakt met een malafide hotspot.

Is het aantal antennes belangrijk?

De meeste draadloze zenders maken gebruik van externe antennes, maar daarom niet allemaal. Sommige werken met zogenaamde inwendige antennes, die in de praktijk in principe net zo goed werken als externe varianten. Het is wel zo dat meer antennes een hogere snelheid garanderen, en meestal ook een groter bereik. Eén antenne is standaard, twee is beter en zes antennes is het maximale aantal voor de beste prestaties.
 
 

802-11acbusinessqawifiwifi alliance

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken