Q&A: Dit moet je weten voor je een smartphone kiest

Moet een smartphone duur zijn? Kies ik best voor Android of iOS? Wat met veiligheid? Ontdek het antwoord op deze en andere vragen in deze Q&A.

Moet een smartphone duur zijn?

Natuurlijk doen high-end toestellen zoals een Apple iPhone of een Galaxy S7 van Samsung watertanden maar dankzij de razendsnelle ontwikkeling van smartphonetechnologie bestaan er vandaag heel wat geweldige budgetvriendelijke toestellen. Denk maar aan de zakelijk georiënteerde Lumia 650 die amper 229 dollar kost, de verrassend stijlvolle Galaxy A5 of de redelijk geprijsde iPhone SE. Wie vandaag een beetje uitkijkt, vindt degelijke smartphones tussen de 200 en de 300 euro. Dat was twee jaar geleden ondenkbaar.

Welke besturingssystemen zijn er voor smartphones?

Er zijn twee belangrijke besturingssystemen voor mobiele toestellen en kiezen is niet eenvoudig. iOS van Apple vind je uitsluitend op iPhones (en iPads) terug. Het besturingssysteem is populair omdat het eenvoudig is, er goed uitziet en de reputatie heeft zonder al te veel poespas te werken. iOS geniet bovendien een uitstekende ondersteuning van apps, met een verregaande integratie met andere Apple-producten. Wie al actief is in dat ecosysteem maakt hier dus een goede keuze. Het nadeel is dan weer dat iPhones aan de dure kant zijn, zeker in vergelijking met Android-telefoons.
 
Android van Google is het populairste besturingssysteem en kan nek-aan-nek gaan met iOS als het op apps aankomt. De meeste smartphones draaien op Android, waardoor je een enorme keuze hebt. De duurste modellen hebben bovendien aanzienlijk meer functies dan gelijkaardig geprijsde iPhones. Daar staat dan weer tegenover dat niet iedere Android-telefoon zijn geld ook waard is, wat kiezen moeilijk maakt.

En Microsoft dan?

Microsofts Windows Phone-besturingssysteem heeft een erg klein marktaandeel met als gevolg een slecht ondersteund app-ecosysteem. Toch blijft Microsoft zijn schouders onder het mobiele besturingssysteem zetten. De grootste troef is zonder twijfel Continuum. Met die functie kan je met de hulp van een dock een toetsenbord, een extern scherm en een muis aan je smartphone koppelen. Die doet vervolgens dienst als minicomputer met een light-versie van Windows erop. Erg mobiele werknemers die niet veel computerkracht  nodig hebben, hebben zo in theorie voldoende aan hun smartphone. HP zet erg in op dat concept, met de aankondig van een Windows Phone die op kantoor dubbel dienst doet als thin client. Let wel op: niet iedere Windows Phone ondersteunt Continuum.

Wat met veiligheid?

In een zakelijke omgeving is veiligheid van groot belang. Smartphones worden meestal zowel voor het werk als voor privé gebruikt, zodat je het risico loopt dat een privéfout van een werknemer een impact heeft op het bedrijf. Een goed beveiligings- en managementsysteem komt dan van pas. Diensten zoals MobileIron laten je toe om bedrijfssmartphones te beschermen met duidelijk bepaalde policies. De IT-afdeling behoudt zo de controle over toestellen en kan beperkingen opleggen, zonder dat de privacy van de gebruikers daarbij in gevaar komt. Het systeem werkt met Android en iOS. Knox van Samsung biedt gelijkaardige oplossingen, net als een heleboel andere beveiligingsbedrijven.

Kan een smartphone tegen een stootje?

Voor veeleisende omgevingen bestaan er zogenaamde ruggedized versies van smartphones. Die draaien in de regel steeds op Android, al bestaan er ook Windows Phone-varianten. Je hebt keuze uit ‘fully rugged toestellen’ zoals Panasonic aanbiedt, over gewone rugged-exemplaren van bijvoorbeeld Cat, tot de eerder gewoon uitziende Moto X Force van Motorola. Die laatste kan tegen een stootje en heeft een vrijwel onbreekbaar scherm, maar ziet er toch nog klassevol uit.

Androidbusinessiosmobielqaruggedsmartphonewindows phone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken