Achtergrond

Q&A: Wat zijn de voordelen van SaaS?

Wat is software-as-a-service? Wat zijn de voordelen? Is SaaS veilig? Lees het antwoord in deze Q&A.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software-as-a-Service. Het gaat om applicaties die in de cloud draaien, en beheerd worden door een vendor, zoals Salesforce, Oracle of Sage. Bedrijven kunnen de applicaties gebruiken via een webbrowser, in plaats van software te downloaden of te installeren. Bekende voorbeelden zijn Google Apps for Business en Microsoft Office 365, maar eigenlijk vind je wel een cloudalternatief voor elke doeleinde, van CRM en ERP tot boekhouding en HR-management.
 
SaaS wordt via een abonnementsformule aangekocht, met maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten. De prijs kan bepaald worden op basis van het aantal gebruikers, of de gewenste functies.

Wat zijn de voordelen van software-as-a-service?

De markt van software-as-a-service blijft groeien, en dat is te danken aan de stevige voordelen die aan het concept gebonden zijn. Elke SaaS-formule is anders, maar er zijn enkele pluspunten die min of meer bij elke vendor gelden.
 
Goedkoop
Nogal kort door de bocht gesteld is software-as-a-service goedkoper dan on-premise software. Er is geen initiële investering nodig om met SaaS te starten, dus zijn er ook minder financiële risico’s aan verbonden. Met een abonnementsformule betaal je bovendien enkel voor de diensten die je gebruikt.
 
Makkelijk
Bij software-as-a-service hoef je geen software te installeren of te beheren op je on-premise infrastructuur. De vendor neemt alle nodige taken op zich, en upgrades, patches of back-ups worden automatisch uitgevoerd. Het IT-departement heeft zo de handen vrij om zich met andere dingen bezig te houden.
 
Schaalbaar
Software-as-a-service groeit mee met je bedrijf. Omdat SaaS in de cloud draait, kan je zonder problemen de werklading vergroten of verkleinen, en moet jij je niet bezighouden met servercapaciteit of het aankopen van nieuwe licenties. Het enige wat je moet doen is je abonnementsformule aanpassen, en de vendor doet de rest.
 
Snel
De uitrol van on-premise software kan al snel maanden duren. Met SaaS kan die tijd herleid worden tot enkele weken tot zelfs een paar dagen. Er is immers weinig configuratie mogelijk, en de apps zijn klaar voor gebruik.

Wanneer kies je beter voor klassieke software?

Bijna elke onderneming doet beroep op SaaS-componenten, maar in sommige gevallen is het verstandig om te opteren voor een on-premise oplossing. Software die lokaal draait, biedt immers meer controle. Zulke applicaties kunnen exact geconfigureerd worden naar de noden van je onderneming, terwijl SaaS vertrekt van een vaste formule die voor alle klanten geschikt moet zijn. Een bedrijf in een extreem gespecialiseerde sector zal specifieke applicaties nodig hebben, en kan dan beter niet kiezen voor software-as-a-service.

Is software-as-a-service veilig?

Met SaaS werk je in de cloud, en moet je er dus rekening mee houden dat je data uit handen geeft. De gegevens blijven de jouwe, maar ze worden beveiligd door je vendor. Het is dan ook logisch dat veiligheid een van de grootste struikelpunten blijft voor bedrijven die SaaS overwegen voor bedrijfkritische applicaties. In praktijk is SaaS meestal een heel veilige optie. Belangrijke vendors hebben meer tijd, middelen en expertise om te investeren in beveiliging, en zullen niet het risico nemen om daarop te besparen. Bovendien kan je zelf beslissen welke gegevens je met de  applicatie deelt, en welke lokaal blijven opgeslagen.

businessclouditprofessionalqasaassoftware as a service

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken