Q&A: Wat is PaaS?
Wat is Platform-as-a-Service?
Platform-as-a-Service is een middenweg tussen SaaS en IaaS. De dienst omvat gevirtualiseerde hardware zoals IaaS – servers, opslagruimte en netwerksystemen – maar ook software die op de systemen draait. Middleware is daarvoor een betere term, aangezien het fungeert als laag tussen hardware en software. Daarnaast neemt PaaS ook het besturingssysteem voor zijn rekening.
Met Platform-as-a-Service kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen en testen zonder zich zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur. Die infrastructuur en de middleware erop wordt immers beheerd door een aparte dienstverlener. Ontwikkelaars kunnen voor een PaaS-aanbod kiezen voor een basisframework of aanvullende diensten zoals onder andere database management, serversoftware, ontwikkelaarstools, hosting, en andere diensten.
Bekende PaaS-diensten zijn onder andere Google App Engine, Salesforce Heroku, IBM Bluemix, en AWS Elastic Beanstalk.
Wie gebruikt Platform-as-a-Service?
Zoals hierboven al vermeld, is Platform-as-a-Service niet voor iedereen bestemd. PaaS is vooral gericht op ontwikkelaars, in tegenstelling tot SaaS en Iaas, die mikken op bedrijven of IT-afdelingen, en gebruikt kunnen worden in ontzettend veel verschillende contexten. PaaS is dan ook een veel kleinere markt dan IaaS of SaaS.
Natuurlijk betekent dat niet dat PaaS geen directe waarde heeft voor bedrijven. Zo kan Platform-as-a-Service niet alleen gebruikt worden als framework om apps te bouwen, maar ook als analyticsplatform, waarbij het platform dient om ruwe data te verwerken en te analyseren.
Wat is het nut van Platform-as-a-Service?
Kort gezegd: ontwikkelaars krijgen met Platform-as-a-Service de vrijheid om te doen waarvoor ze zijn opgeleid, namelijk programmeren. Bij het ontwikkelen van applicaties komt normaal echter veel meer kijken. Zo zijn ontwikkelaars bijvoorbeeld afhankelijk van anderen voor het beheren van de infrastructuur. Ze moeten wachten op de IT-afdeling voor de nodige hardware, en configuratie van de middleware.
Met PaaS kunnen ze snel een platform krijgen om applicaties op te bouwen, en is het mogelijk dat platform naar hun hand te zetten zonder tussenkomst van de IT-afdeling. De tijd een applicatie te bouwen is korter, er zijn minder mensen nodig, en zoals andere as-a-service-diensten is het mogelijk om geld te besparen aangezien je enkel voor je verbruik betaalt.
Hoe populair is PaaS?
Platform-as-a-Service is altijd het kleine broertje van SaaS en IaaS gebleven. Het idee is moeilijker om te vatten, enerzijds omdat het een abstract concept is, maar anderzijds ook omdat de lijnen tussen IaaS en PaaS soms vervagen. Daarom is het een moeilijk definieerbaar plan en dus minder aantrekkelijk voor bedrijven. Bovendien menen sommige experts dat PaaS in zijn conventionele vorm al over zijn hoogtepunt heen is. Onder andere populaire containerdiensten zoals Docker, minder flexibiliteit en rijzende kosten, zorgen ervoor dat Platform-as-a-Service op de derde plaats blijft trappelen.