Achtergrond

5 kenmerken van de opkomende millennial-manager

Millennials zijn niet nonchalant en willen het gevestigde beleid zelden omkeilen. Wat zijn dan wel de kenmerken van de millennial-manager?

 
Millennials hebben langzaam maar zeker hun plaats op de arbeidsmarkt gevonden. Als prille medewerkers, maar ook in leidinggevende functies. Daarbij wordt soms geopperd dat de millennial-manager een resem radicale veranderingen in zijn zog heeft. Een Amerikaanse studie toont aan dat 45 procent van Gen X-werknemers en babyboomers gelooft dat millennial-manager, onder andere door een gebrek aan ervaring, een negatieve impact heeft op de bedrijfscultuur.
 
Verschillen in managementstijl zijn onvermijdelijk, maar zijn ze wel negatief? Hier zijn alvast vijf kenmerken die volgens CIO typerend zijn voor de stijl van de millennial.

1. Persoonlijke stempel

Voor meeste millennials vormen sociale media een dagelijkse bezigheid. Ze zijn opgegroeid met netwerken waarop het ontwikkelen van een eigen stijl prioritair is. Op eenzelfde manier zullen ze ook hun eigen, unieke managementstijl ontwikkelen. Dat persoonlijke merk zal een stempel drukken op de werkvloer, maar – net zoals op sociale media – zal de millennial-manager ruimte laten voor discussie en inbreng van anderen.

2. Weg met formele dresscode

De rigide werkcultuur verliest in veel sectoren terrein, en naar alle waarschijnlijkheid zal de intrede van de millennial zal die evolutie nog verder aansporen. Zaken zoals dresscode, etiquette, punctualiteit staan minder hoog in het lijstje dan pakweg zelfontplooiing en goede werkethiek. Daarom is het aannemelijk dat de millennial zich eerder zal concentreren op je prestaties, dan op welke schoenen je op kantoor draagt.
[related_article id=”167648″]

3. Evenwicht behouden

De balans tussen werk en leven helt de laatste jaren meer over naar ‘leven’. Dankzij de mobiele revolutie kunnen mensen ook vanuit thuis werken, en hoef je niet meer elke werkdag op kantoor aanwezig te zijn. Daar zijn millennial-manager zich maar al te bewust van. Bovendien begrijpen ze ook hoe je persoonlijke leven je werk kan beïnvloeden, met een meer flexibele houding als gevolg.

4. Allesbehalve nonchalant

Die flexibiliteit zou volgens sommigen kunnen doorslaan naar nonchalance. Daar is gelukkig weinig kans op. Sommige millennial-managers zullen het moeilijk hebben om hun autoriteit te vestigen tegenover werknemers die ouder zijn dan hen, en als een gevolg een laks beleid voeren. De algehele attitude van de generatie wijkt daar echter compleet vanaf. De millennials zijn opgegroeid in tijden van economische crisis; de jobs die ze hebben, hebben ze gehaald door hard te werken en te concurreren met hun generatiegenoten. De losse houding op de werkvloer is daarom zelden een teken van nonchalance.
[related_article id=”167918″]

5. Geen radicale veranderingen

Ten slotte is er geen reden om te denken dat millennials ingrijpende veranderingen met zich meebrengen. Zoals het er nu naar uitziet, hebben millennials begrip voor de gevestigde waarden en normen, hoewel er ruimte is voor verandering. Bedrijfsculturen zullen er over tien jaar wellicht anders uitzien dan nu, maar ze zullen niet van dag op dag ingeruild worden voor een radicaal en experimenteel alternatief.

bedrijfscultuurbusinessdresscodegen xgeneratiemanagementmillennialwerk-levenwerkethiek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken