Achtergrond

8 security-tips voor veilig thuiswerken

Als je werknemers thuis laat werken, maak je vaak een compromis tussen security en flexibiliteit. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerkers op afstand kunnen werken én toch veilig omspringen met kritische data?

 
Er zijn veel voordelen aan thuiswerken: meer flexibiliteit, minder pendeltijd en je kiest zelf of je de radio loeihard zet, dan wel of je je pyjamabroek aanhoudt. Voor de werkgever betekent thuiswerken meestal gelukkige, productieve werknemers: een win-winsituatie. Desalniettemin komt thuiswerk ook met de nodige obstakels. Een werknemer die op afstand werkt, kan niet genieten van dezelfde beveiliging als dezelfde werknemer op kantoor. Wat te doen als je je werknemers thuis ook veilig wilt laten werken – zonder stand-by IT-department?

1. Beveilig het thuisnetwerk

Zo voor de hand liggend, maar ook zo belangrijk: wees er zeker van dat je werknemers thuis over een beveiligd wifi-netwerk beschikken. Zorg ervoor dat ze weten wat een veilig netwerk inhoudt en geef desnoods een checklijst mee met de stappen die ze kunnen ondernemen, zoals het standaardwachtwoord van de router veranderen en WPA2-encryptie instellen.

2. Gebruik een VPN-verbinding

Met een VPN-verbinding kunnen werknemers op afstand werken op het bedrijfsnetwerk. Laat thuiswerkers de juiste VPN-software installeren op zowel pc als mobiel, zodat ze op elk toestel via een beveiligde verbinding contact kunnen maken. Overigens maken ook cloudapplicaties het makkelijker om van thuis met dezelfde software te werken.

3.  Houd persoonlijke data apart

Het scheiden van persoonlijke data en bedrijfsdata is, toegegeven, niet iets waar het bedrijf veel aan kan veranderen; die verantwoordelijkheid ligt bij de thuiswerker zelf. Je persoonlijke gegevens apart houden is niet alleen belangrijk om het overzicht te bewaren, maar ook om zowel je eigen data als de data van het bedrijf veiliger te bewaren. Verzamel je beiden op dezelfde plaats, dan lopen ze meer risico om gestolen te worden.
[related_article id=”167990″]

4. Deel niet te veel op sociale media

Op kantoor kan het logisch lijken om je posts op sociale media te houden voor na de werkuren, maar thuis is die grens minder vanzelfsprekend. Het online zetten van kleine werkdetails of je dagelijkse routine lijkt minder raar als er geen collega’s zijn waarmee je die dingen kan delen. Thuiswerkers moeten er toch mee oppassen, want zo’n updates bieden waardevolle informatie voor phishing-campagnes.

6. Stel geen updates uit

Deze regel geldt eigenlijk voor iedereen die zich weleens online begeeft: houd je software en plug-ins up-to-date. Zodra kwetsbaarheden in software bekend worden gemaakt, zijn er cybercriminelen die ze proberen uit te buiten. Geef zo’n praktijken geen kans en download meteen de nodige patch als hij beschikbaar wordt.

7. Pas op voor real-life dieven

Bedrijven kunnen dan wel uitgerust zijn met hekken, camera’s en waakhonden, meeste woningen zijn dat niet. Om te voorkomen dat apparaten worden gestolen, kan de thuiswerker sloten op de binnendeur installeren of gebruikmaken van een simpel inbraaksysteem. Nog eenvoudiger is gewoon verstandig omspringen met apparaten door bijvoorbeeld nooit een toestel onbewaakt in de auto achter te laten.

8. Kennis is macht

Bovenstaande tips draaien au fond rond één vereiste, en dat is dat de thuiswerker geïnformeerd is. Misschien wel de belangrijkste actie is om werknemers op de hoogte te brengen van mogelijke risico’s, net zoals de oplossingen voor die risico’s. Zelfs de meest voorzichtige thuiswerker zal zich niet kunnen beveiligen als hij niet weet waarvoor hij moet oppassen.

beveiligingbusinessop afstandremotethuiswerkentips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken