Achtergrond

Wordt bitcoin het nieuwe goud?

In tijden van onzekerheid zetten steeds meer mensen hun geld om naar de digitale munt. Wordt het tijd om te investeren in bitcoin?

 
Bitcoin heeft het nieuwe jaar uitzonderlijk goed ingezet, en het ziet ernaar uit dat de cryptovaluta voorlopig blijft stijgen in waarde. Hoewel de virtuele munt gebukt gaat onder een minder dan vlekkeloze reputatie, blijken steeds meer mensen erin te investeren. Sommige analisten menen zelfs dat bitcoin op dezelfde voet kan staan als goud, de eeuwige ruggensteun in eender welke economie, en dat de munt garant staat voor interessante investeringen op lange termijn. Betekent dat dat we allen best een centje opzij zetten in cryptovaluta?

Onverdunde waarde

Om te beginnen hebben bitcoin en goud inderdaad veel gemeen. Net zoals goud is de digitale munt beperkt in hoeveelheid: er bestaan wereldwijd 21 miljoen bitcoins, waarvan zo’n drie vierde in omloop, en daarbij zal het ook voor altijd blijven. In tegenstelling tot conventioneel geld zoals euro, dollar of yen – zogenaamd fiduciair geld – kunnen er namelijk onmogelijk extra bitcoins worden geproduceerd, wat elke munt een intrinsieke waarde meegeeft die nooit verdund kan worden door inflatie.
 

Bij onrust en spanningen lijken mensen meer dan ooit naar de virtuele valuta te grijpen om de waarde van hun geld te verzilveren.

 
Dat dat aanspreekt, wordt vooral duidelijk wanneer mensen vrezen voor hun spaarcenten. Zodra het vermoeden bestaat dat de traditionele valuta aangetast kunnen worden door maatschappelijke of industriële gebeurtenissen, wordt er massaal geïnvesteerd in de virtuele munt. Neem de Brexit bijvoorbeeld. Meteen nadat bekend werd dat het ‘Leave’-kamp in Groot-Brittanië de overwinning kon binnenhalen, zakte de pond met 10 procent tegenover de dollar, maar piekte bitcoin met een waarde van 650 dollar. Hetzelfde gebeurde net na de controversiële maatregelen die Trump invoerde rond immigratie: de dollar zakte, terwijl de waarde van bitcoin met 40 dollar steeg. Bij onrust en spanningen lijken mensen meer dan ooit naar de virtuele valuta te grijpen om de waarde van hun geld te verzilveren.

Geen autoriteit

Het is een reactie die verder ook aantoont hoe bitcoin en traditionele munten lijnrecht tegenover elkaar staan. Bitcoin wordt in het algemeen gezien als een munt die immuun is voor die maatschappelijke deiningen. Net zoals goud kan het gebruikt worden als een ‘hedge’, een veilige haven die zich ‘buiten het systeem’ bevindt. Dat is meteen ook het paradepaardje van de cryptovaluta: er is geen officiële overheid of bank die de valuta reguleert. Bitcoin fungeert als gedecentraliseerde, ‘zelfbedruipende’ munt, gebaseerd op een openbaar register. Nieuwe transacties worden bevestigd door ze te ‘minen’ en worden toegevoegd aan de blockchain. Het is zo goed als onmogelijk om de keten te vervalsen, waardoor een centrale autoriteit overbodig is. Anders gezegd, met bitcoin wordt het mogelijk om je geld te beheren zonder je kapitaal toe te vertrouwen aan een bank.

Kwalijke reputatie

Wordt het dan tijd om je spaarboekje resoluut om te zetten naar bitcoin? Niet per se, zo blijkt. Om een veilige investering te worden, heeft de valuta nog enkele hordes te overwinnen. Ten eerste gooit de kwalijke reputatie van de munt roet in het eten. Bitcoin is de valuta bij uitstek in ransomware-aanvallen, criminele activiteiten op het dark web, en andere illegale bezigheden. Daarnaast kwam cryptovaluta een aantal keer in het nieuws vanwege grootschalige hacks waarbij aan de haal werd gegaan met een buit van miljoenen dollars. Transacties zijn onomkeerbaar en de munten zelf ontraceerbaar: verloren is in dit geval echt verloren.
Bovendien is bitcoin, ondanks de rijzende populariteit, een extreem jonge munt die in het verleden hevig fluctueerde in waarde. Op het einde van 2013 was één bitcoin iets minder dan duizend dollar waard; zes maanden later was dat al tot minder dan de helft gezakt. Op dit moment beleeft de bitcoin een hoogtepunt, maar wie zal zeggen hoelang dat zo blijft?
 
Hoewel steeds meer investeerders er heil in zien om hun portfolio aan te vullen met een deel bitcoins, blijft de munt een relatief risicovolle investering. Dat het goud zal vervangen als een hedge-middel gaat evenmin op. Wat wel waarschijnlijk is, is dat goud en bitcoin uiteindelijk naast elkaar blijven bestaan als complementaire valuta. Investeren in bitcoin is dus niet per se een slechte beslissing, hoewel de gouden regel in investeren ook hier geldt: leg nooit al je eieren in één mand.

bitcoinbrexitbusinesscryptocurrencyfintechinvesteren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken