Achtergrond

“Bedrijven zijn klaar voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken”

[Interview] De toenemende file-stress zorgt dat werknemers vragen naar meer flexibiliteit. Niet enkel wat betreft de plaats en tijd waar ze werken, maar ook als het gaat over de applicaties en de toestellen die ze daarbij inzetten. Hoe verzoen je de drang naar meer vrijheid, met de vertrouwelijkheid van bedrijfstoepassingen?

 
“Het openstellen van sociale netwerken wordt belangrijker dan een ‘car policy’. Ze willen leuke devices, ter beschikking gesteld door hun werkgever, en ze willen van eender waar kunnen werken.” Voor ons zit John Myklebust, verantwoordelijke business development mobile applications bij service integrator Getronics. Met om en bij de 650 medewerkers heeft Getronics de afgelopen jaren heel wat ervaring opgebouwd in (onder andere) werkplekbeheer.
 
De klassieke aanpak bij werkplekbeheerwas als volgt: een medewerker komt aan op kantoor, start zijn pc op, en contacteert bij een probleem de helpdesk. De markt voor werkplekbeheer is echter fundamenteel aan het veranderen, merkt Myklebust op: “Op en top mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en hybrides vereisen een heel ander servicemodel dan desktops en zelfs laptops. Het herstellen van pc’s kan gemakkelijk ter plekke omdat het vaak om het simpelweg vervangen van onderdelen gaat. Bij smartphones en tablets is dat veel minder geval, en wordt het toestel gewoon omgewisseld”, aldus Myklebust. Voordeel van die laatste categorie is dan weer wel dat deze volledig van op afstand beheerd kunnen worden.

CYOD

Een eerste stap in het uitrollen van een moderne werkplek, is het bepalen van welk (type) mobiel toestel het best op de noden van de medewerker aansluit. John Myklebust ziet ook daar een trend: bedrijven zijn aan het terugkomen van de ‘Bring Your Own Device’-politiek (BYOD). Ze zetten nu meer in op ‘Choose Your Own Device’ (CYOD), waarbij de medewerkers kunnen kiezen uit een aantal toestellen zoals aangeboden door de werkgever. Het gaat bij CYOD dus niet om privé aangekochte toestellen. Opvallend vaak wordt er gekozen voor toestellen van Apple.
 

Door de hogere restwaarde is een iPhone goedkoper te financieren dan een Samsung Androidsmartphone

 
Myklebust ziet dat Apple met iOS (iPhone en iPad) een marktaandeel heeft van 50 procent in bedrijven. Dit zijn wel internationale cijfers, maar Myklebust maakt zich sterk dat de Belgische markt niet wezenlijk anders is. Ook wat betreft kostenplaatje verrast Apple. Volgens Myklebust klopt het imago van de hoge kostprijs bij Apple niet: “Door de hogere restwaarde is een iPhone goedkoper te financieren dan een Samsung Android-smartphone. Ook de HP Elite X3, een smartphone die kan aangesloten worden op een extern beeldscherm en toetsenbord, vindt John Myklebust interessant, vooral vanuit het standpunt van de ‘total cost of ownership’ (TCO): “de Elite X3 vervangt liefst vier toestellen.”

Controle

Ondanks de vrijheid in keuze van mobiele toestellen, hebben bedrijven nood aan garanties als het gaat om geïsoleerde en veilige toegang tot bedrijfsgegevens. In het bijzondere smartphones en tablets worden ook privé gebruikt. Het begint al met de uitrol van nieuwe smartphones en tablets die op een uiterst gecontroleerde manier gebeurt. Nog voor het toestel is uitgepakt, wordt het serienummer geregistreerd in de gespecialiseerde registratietoepassingen van Samsung (Knox) of Apple (DEP). Vervolgens wordt van daaruit een koppeling gelegd met de mobile device management-tool van het bedrijf.
 
Van daaruit kunnen dan de nodige policies, applicaties en instellingen gepusht worden naar de smartphone of tablet. En dat gaat best ver: “Als Microsoft-partner werken we vaak met InTune. Door de app te installeren maak je duidelijk aan de werknemer welke de policies zijn van het bedrijf, bijvoorbeeld wat betreft de applicaties die privé geïnstalleerd mogen worden. Je kan ook bepalen welk type van gegevens van de zakelijke naar de privé-omgeving gekopieerd mogen worden, of naar externen. Bij verlies van het toestel worden de bedrijfsdata van op afstand verwijderd, en dit binnen de 17 seconden.”

End-to-end

Een mobiele werkplekstrategie uitbouwen is meer dan iedereen een smartphone of tablet in handen duwen, ongeacht of het apparaat zelfgekozen is of niet. Getronics maakt zich sterk dat het een end-to-end oplossing kan bieden. John Myklebust: “Niet alleen levert, beheert en ondersteunt Getronics diverse mobiele apparaten, we kunnen ook helpen bij de keuze van geschikte applicaties, en zelfs de hosting ervan.” Wat de hosting betreft kan het dit desgewenst voorzien in de eigen Getronics cloud, of in de publieke cloud van Microsoft. En via zusterbedrijf Connectis biedt Getronics zelfs software op maat geschreven, ongeacht het platform.
 
“Al moet je ook niet telkens opnieuw het wiel willen heruitvinden. Zo werken we samen met het Gentse Showpad, dat een crm-gekoppelde sales-app heeft. Het is onze rol als integrator om op al die vlakken de klanten te helpen een keuze te maken. Bedrijven zijn klaar voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken,” besluit Myklebust.
 
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169102/slechts-1-op-4-werknemers-krijgt-smartphone/

businessdigitale transformatiedtdgetronicsinterviewjohn myklebustmobielmobilenwowtransformatieworkspace

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken