Hoe imec technologie inzet om burn-outs te voorkomen

Imec werkt in Eindhoven aan innoverende technologie voor in de gezondheidszorg. Eén van hun oplossingen zou burn-outs kunnen voorkomen.

 
Imec is een wereldleider op het vlak van onderzoek naar nano-elektronica en digitale technologieën. In 2005 heeft het van oorsprong Vlaamse bedrijf de handen in elkaar geslagen met TNO, een Nederlands onderzoeksinstituut, om in Eindhoven een onafhankelijk onderzoekscentrum op te richten.
 
In het Holst Centre werken 200 knappe koppen uit 28 verschillende landen aan de nieuwste technologieën, zoals buigbare OLED-panelen, draagbare healthcare-oplossingen en flexibele chips. We gingen op bezoek bij het Holst Centre en hadden de kans om te spreken met Chris Van Hoof, de program director van wearable healthcare bij imec, over enkele van de innoverende technologieën waar in het onderzoekscentrum aan wordt gewerkt.

Slimme pleisters

Eén van de technologieën waaraan in het Holst Centre wordt gewerkt, zijn slimme pleisters. In deze pleisters wordt gebruikgemaakt van de flexibele elektronica van imec, waardoor een hoge mate van comfort kan worden bekomen.
 
De pleisters zijn in staat om vitale functies, zoals je hartslag, te meten. “We willen er voor zorgen dat mensen sneller het ziekenhuis kunnen verlaten,” legt Van Hoof uit. “Dankzij de pleisters kunnen patiënten thuis verder worden opgevolgd.”
 
Imec draagt comfort hoog in het vaandel en denkt daarom ook aan toepassingen waarbij je niet langer sensoren op je lichaam moet dragen. “Niet iedereen wil een wearable dragen,” legt Van Hoof uit. “Daarom zoeken we naar manieren om vanop afstand lichamelijke functies te meten.” Hierbij doelt Van hoof op sensoren die in je laptop, bed, of ziekenhuiskamer worden geplaatst. “Comfort is erg belangrijk voor long term monitoring. Ook hebben baby’s een erg gevoelige huid, waardoor de slimme pleisters minder geschikt zijn.”
 

80 procent van chronische ziektes kan voorkomen worden door gezond te leven. Toch gaat er slechts drie procent van het budget in de gezondheidszorg naar de preventie van ziektes.

 

Burn-out

Dankzij de draagbare sensoren die imec heeft ontwikkeld, kan men zich eveneens concentreren op de preventie van ziektes. “80 procent van chronische ziektes kan voorkomen worden door gezond te leven. Toch gaat er slechts drie procent van het budget in de gezondheidszorg naar de preventie van ziektes,” weet Van Hoof.
 
Aangezien een burn-out één van de belangrijkste redenen is voor langdurige afwezigheid op het werk, concentreert imec zich op deze aandoening. Met behulp van de wearables die men in het Holst Centre heeft ontwikkeld, kunnen maar liefst 120 verschillende parameters worden opgemeten, waaronder je huidgeleiding, temperatuur en hartslag.
 
De gemeten parameters kunnen worden gebruikt om te bepalen wanneer je stress ervaart. Wie langdurig aan stress wordt blootgesteld, kan een burn-out krijgen. Door vroegtijdig stress te detecteren, hoopt imec te voorkomen dat het zo ver komt.

Slim algoritme

Omdat stress zich bij iedereen anders uit en men toch een goede classificatie wil bekomen, gebruikt imec zijn sensoren in combinatie met een slim algoritme. “Als eerste leerproces voor het algoritme kunnen we iemand onder stress zetten met bijvoorbeeld een spelletje. De gemeten data kan hierna als basis worden gebruikt om te bepalen wanneer iemand stress heeft,” legt Van Hoof uit.
 
De data van de sensoren kan onder andere met je agenda worden gecombineerd, waardoor het slimme algoritme niet alleen weet dat je stress krijgt, maar dit ook kan voorspellen. Hierdoor zal de coach je kunnen helpen om je te wapenen tegen stress wanneer er bijvoorbeeld een meeting gepland staat. Ook zal de assistent je activiteiten aanraden om stress weer af te bouwen, waarbij rekening wordt gehouden met jouw interesses en agenda. “Het heeft geen zin dat je wordt aangemaand om te gaan wandelen, wanneer je nog middenin een vergadering zit,” aldus Van Hoof.
 
Verder zal het slimme algoritme eveneens in staat zijn om je gepersonaliseerd advies te geven, wat volgens Van Hoof een stuk beter werkt dan gestandaardiseerde tips. Zo zal bijvoorbeeld een wandeling niet bij iedereen rust brengen. “De personal coach leert je gewoontes kennen en leert welke technieken bij jou werken. Stel dat de sensoren meten dat je zin hebt in roken, dan kan de coach je aanraden om bijvoorbeeld een snoepje te eten. Op deze manier kunnen we in plaats van reactief proactief te werk gaan.”

Hardwareproblemen

Tijdens het creëren van hun healthcaretoepassingen stoten de onderzoekers eveneens op hardwareproblemen. De oplossingen die men hiervoor vindt, zijn inzetbaar voor bredere toepassingsgebieden, waaronder het Internet of Things. “Eén van de belangrijkste aspecten aan onze wearables is dat ze maar weinig energie mogen verbruiken. We proberen daarom zoveel mogelijk data in zo weinig mogelijk bits te krijgen,” vertelt Van Hoof. “Meer dan de helft van de medewerkers in het Holst Centre werken aan dergelijke hardwareproblemen.”
 
Doordat imec al enkele goede ideeën heeft gehad om hardwareproblemen op te lossen, hebben ze de aandacht kunnen trekken van enkele grote spelers. “Zelfs Samsung heeft al met ons samengewerkt voor de autonomie van zijn wearables,” herinnert Van Hoof zich. “De autonomie van wearables verbeteren, is dan ook een uitdaging waar iedereen de komende jaren aan moet werken.”

burn-outbusinesshealthcareHolst Centreimecslimme pleisterWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600