Alles wat je moet weten over Windows Creators Update voor bedrijven in 4 vragen

Microsoft begon deze week met het uitrollen van de Creators Update. Dit is wat je moet weten als bedrijf of IT-professional.

Wat is de Creators Update?

Sinds de komst van Windows 10 brengt Microsoft elk jaar twee tot drie grotere updates uit die het besturingssysteem moeten opfrissen. De veranderingen in zo’n updates zijn meestal niet wereldschokkend, maar kunnen zowel om user-interface als functionaliteit draaien. Ditmaal is het de beurt aan de Creators Update – in het Nederlands de ‘Makers Update’ – oftewel versie 1703. De update pakt uit met nieuwe apps – zoals Paint 3D – maar geeft gebruikers bijvoorbeeld ook meer inzicht in hun privacy-instellingen door een eigenste privacy-dashboard, en leent zich voor multitasken door de picture-in-picture-modus.

Welke nieuwe functies zijn er voor bedrijven?

Microsoft zette een aantal interessante vernieuwingen voor IT-professionals op een rijtje in een blogpost aan het begin van deze maand. Die nieuwe features draaien vooral om de beveiliging en het beheer van de Windows-toestellen binnen het bedrijf. Onder andere kan je je verwachten aan:
 
•  een vernieuwde tool om toestellen te configureren met Windows Configuration Designer
 
•  de uitrol van Windows Hello for Business
 
•  nieuwe Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)-functies, zoals gepersonaliseerde dreiging-alerts
 
•  meer ondersteuning voor MDM
 
•  nieuwe functies in Windows-as-a-Service, zoals meer controle over updates
 
Ook voor individuele, zakelijke gebruikers zet Microsoft enkele nieuwe functies in de kijker. Bijvoorbeeld wordt het mogelijk om de Dynamic Lock-functie te gebruiken bij Windows Hello, waarbij je pc automatisch versleuteld wordt wanneer je je niet meer voor je scherm bevindt, en automatisch ontgrendelt wanneer je terugkeert.

Wanneer moet ik updaten?

Hoewel de Creators Update nu al beschikbaar is, zullen vele bedrijven nog niet de overstap maken. De huidige update zal pas vier maanden na de initiële uitrol door Microsoft worden bestempeld als ‘bedrijfsklaar’ en komt dan in wat de ‘Current Branch for Business’ (CBB) wordt genoemd. Door die pilootfase af te wachten, kunnen bedrijven er zeker van zijn dat de update veilig is om op grote schaal in te voeren.
 
Sommige IT-professionals zullen meteen overstappen, bijvoorbeeld als je ontwikkelaar bent en je met de meest recente versie van het OS moet werken, maar pas in augustus wordt de update dus ook voor bedrijven in de CBB-tak beschikbaar.
 
Indien een bedrijf ook die deadline naar achteren wilt schuiven, kan het nog altijd opteren om toestellen te registreren in de Long-term Servicing Branch (LSTB): daarin kunnen het grootste deel van de updates tot tien jaar worden uitgesteld, waarbij enkel de hoogstnodige security-patches worden uitgevoerd.

Kan ik feedback geven op de update?

Microsoft voorziet niet meteen een feedback-kanaal voor opmerkingen omtrent de laatste Windows-update, tenzij je deel uitmaakt van het Windows Insider-netwerk. Als je je daarvoor registreert, kan je updates testen voor die voor het brede publiek worden uitgerold en feedback geven op bugs of nieuwe features. Microsoft stelde eerder deze week het netwerk officieel open voor bedrijven.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/170210/onderzoeksteam-waarschuwt-eu-te-afhankelijk-van-microsoft/

businesscreators updatefaqmicrosoftwindows 10windows 1703

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken