Ontmoet 9 Amerikaanse start-ups die de B2B-sector doen daveren: Deel 2

Wie wordt het nieuwe Google of de nieuwe IBM? In deze tweedelige special presenteren we een reeks opkomende start-ups die in het verre Silicon Valley alvast aanstalten maken om de sector op z'n kop te zetten.

 
Het is natuurlijk een vanzelfsprekendheid bij start-ups, maar zeker in het wereldje van de b2b start-ups beweegt er momenteel heel wat. En al helemaal in het hoekje van big data, business intelligence (BI) en analytics. Smart Business ging in Silicon Valley op de koffie bij 9 technologiestart-ups waar je nog nooit van hoorde, maar die het de gevestigde IT-spelers weleens heel moeilijk zouden kunnen maken.

Naam: Thoughtspot

Locatie: Palo Alto, Londen en Seattle
Sinds: 2012
 
Wat doen ze? Thoughtspot wil analytics toegankelijker maken en gebruikt daarvoor een klassieke zoekbalk in combinatie met Natural Language Processing. Het werkt een beetje zoals Google, en dat is een wonder, want vier van de zeven oprichters van Thoughtspot komen van Google. Naast eenvoud voor de gebruiker, is Thoughtspot in staat om, o.a. dankzij in-memory computing, vele terabytes aan data quasi onmiddellijk verwerken. Ze zijn een alternatief voor Tableau en Microsoft (Power BI).
 
Hoe disruptief? Thoughtspot bevindt zich in het niche-deel van Gartners magische kwadrant van BI en analytics. Opvallend genoeg richt het zich resoluut op de grootste bedrijven komende uit eerder klassieke sectoren: 30 procent van Thoughtspots klanten staan in de Fortune Global 500. Het populairste product van Thoughtspot is hun zoek-applicance.
 
Strafste uitspraak: “We zijn de Google voor getallen”, Scott Holden, CMO Thoughtspot
[related_article id=”170450″]

Naam: Waterline Data

Locatie: Mountain View en Londen
Sinds: 2013
 
Wat doen ze? Waterline specialiseert zich in het opzoeken van de ‘juiste data’. Bedrijven beseffen immers maar al te goed dat ze op een enorme berg data zitten. De uitdaging zit hem in het kunnen opsporen en verder catalogiseren van de benodigde data waarna de analyse ervan kan volgen. Zeker wie een zogenaamd ‘data-lake’ heeft gebouwd, kan met de tools van Waterline Data orde in de chaos scheppen.
 
Hoe disruptief? De software van Waterline werkt door de data te crawlen, en er vervolgens een vingerafdruk aan toe te kennen. Daarna kunnen de data van tags voorzien worden. Ondanks dat de software hierbij heel pro-actief te werk gaat, blijft het uiteindelijke toekennen van de juiste meta-data een menselijk (team)werkje. De tool leert wel van de menselijke input, en past zijn suggesties daar op aan.
 
Strafste uitspraak: “Het profileren van 450 miljoen Amerikaanse bedrijven duurt nu nog maar acht uur in plaats van 20 dagen”, Angus Gow, CTO bij CreditSafe, een klant van Waterline
[related_article id=”170037″]

Naam: GridGain

Locatie: Foster City
Sinds: 2011
 
Wat doen ze? GridGain is een in-memory databasetechnologie die zich nestelt tussen de database en de applicatie. Het is de commerciële variant van het opensource project Apache Ignite. De technologie maakt het mogelijk om in real-time gigantische hoeveelheden data te verwerken.
 
Hoe disruptief? Ondanks de opkomst van SSD’s en Flash, blijft RAM-geheugen veruit de snelste manier om data toegankelijk te maken voor applicaties, maar ook meteen de duurste. Toch is het momentum daar voor GridGain, dankzij de verder dalende geheugenprijzen (min 30% per jaar) wordt in-memory computing steeds bereikbaarder. Onder andere Serbank, een financiële instelling in Rusland, heeft GridGain op grote schaal in productie staan, en zelfs een onbenoemde Belgische bank mag zich klant van GridGain noemen.
 
Strafste uitspraak: “We zijn het opensource alternatief voor SAP Hana”, Abe Kleinfeld, CEO GridGain
 

“Slimme enterprises dumpen hun infrastructuur”, Naveen Bewtra, investeerder C3DNA.

Naam: C3DNA

Locatie: Santa Clara
Sinds: 2013
 
Wat doen ze? Dankzij virtualisatie – en nu ook containers – zijn applicaties onafhankelijker dan ooit van de onderliggende systemen en infrastructuur. C3DNA gaat nog een stap verder, en wil met een extra abstractielaag het migreren van workloads tussen verschillende soorten clouds (publiek, privaat en hybride) slimmer en vooral transparanter maken.
 
Hoe disruptief? Behoorlijk, als we de mensen van C3DNA zelf mogen geloven. Geen vendor lock-in meer, een hogere beschikbaarheidsgraad en een verbeterde security en governance worden je deel. Bovendien halen ze de OPEX van cloudgebruik met de helft naar beneden.
 
Strafste uitspraak: “Slimme enterprises dumpen hun infrastructuur”, Naveen Bewtra, investeerder C3DNA
 
Lees het volledige interview met C3DNA hier
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/170549/ontmoet-9-amerikaanse-start-ups-die-de-b2b-sector-doen-daveren-deel-1/
 

analyticsBig Databusinessbusiness intelligencesiliconvalleystart-ups

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken