AI’s vormen gevaar voor je job, niet voor je leven
Artificiële intelligentie wordt door steeds meer bedrijven omarmt om repetitieve taken op zich te nemen. Wetenschappers zoals Elon Musk en Stephen Hawking waarschuwen voor de gevaren van AI’s die onze intelligentie benaderen. AI-expert Andrew Ng is echter van mening dat we ons meer zorgen moeten maken over de jobs die verdwijnen door AI.
Moordmachines
Andrew Ng is de oprichter van Coursera en heeft onder andere in het Google Brain-team gewerkt. De expert denkt dat artificiële intelligentie niet in de nabije toekomst slimmer zal worden dan mensen. Wel is hij van mening toebedeeld dat we ons nu al zorgen moeten maken over de jobs die verdwijnen.
“Als een AI-insider, zie ik geen duidelijk pad voor AI om menselijke intelligentie te overschrijden,” vertelt hij tijdens het Harvard Business Review-event. “Ik denk dat jobs die verdwijnen een groot probleem is, waarop we ons zouden moeten focussen, in plaats van afgeleid te worden door science fictionverhalen en dystopische elementen.”
Met deze laatste opmerking doelt Ng op de mening van Elon Musk en Stephen Hawking. “De gevaren loeren dichter om de hoek dan we denken. Het lijkt zo ver weg, maar voor we het goed beseffen, zijn robots in staat om mensen op straat te vermoorden,” vertelde Musk eerder deze maand nog.
Verdwijnende jobs
Over een AI die je vermoordt hoef je je volgens Ng nog geen zorgen te maken, als de robots al ooit een gevaar voor ons leven zullen vormen. De technologie is momenteel al wel bezig met het vermoorden van onze jobs. “Ik heb gepraat met veel AI-leiders die werken aan nieuwe AI-producten die tienduizenden jobs in één bedrijf kunnen wegvagen,” vertelt Ng. “Het is interessant dat veel mensen die de jobs doen die zullen verdwijnen, AI niet begrijpen, en hierdoor niet beseffen dat hun job in gevaar is.”
Momenteel is artificiële intelligentie een mes dat aan twee kanten snijdt. Langs de ene kant creëert de technologie in bepaalde branches jobs en zorgt het voor weelde, terwijl andere mensen hun jobs zien verdwijnen en in de armoede belanden.
“Ik denk dat we een punt hebben bereikt dat we ons educatief systeem moeten herdenken, of op zijn minst nieuwe componenten moeten toevoegen aan het systeem, zodat iemand die zijn job verliest een goede kans heeft om de training te krijgen om een betekenisvolle job te krijgen,” aldus Ng.
Basisinkomen
Veel experts waarschuwen over de verdwijnende jobs en vinden dat we een globaal minimumloon moeten voorzien. Hierdoor kunnen AI’s onze jobs overnemen zonder dat we in de armoede belanden. Belastingen van bedrijven die AI’s gebruiken, zouden voldoende geld moeten opbrengen om dat loon te voorzien.
Ng is het echter maar voor een stuk eens met deze praktijk. “Ik denk dat er veel zelfrespect schuilt in werk, wat wordt tegenwerkt door een basisinkomen,” vindt hij. “Een basisinkomenprogramma zou moeten dienen om mensen te ondersteunen die bijstuderen om een job te vinden die hen voldoening brengt.”
Ook hij weet dat dat beeld niet volledig ideaal is. Niet iedereen wil terug vanaf nul starten, nadat hij goed is geworden in een bepaalde job. Bovendien bevinden de jobs die verdwijnen zich niet altijd in dezelfde regio of hetzelfde bedrijf als waar er jobs beschikbaar zijn.