Achtergrond

Hoe een extreemrechtse website tenonder ging zonder bescherming van CloudFlare

CloudFlare heeft heel wat macht over het internetlandschap, zo toont de snelle dood van The Daily Stormer aan.

 
De ene minuut was de Amerikaanse website nog bereikbaar, even later serveerde je browser je een foutmelding wanneer je naar de neonazistische nieuwspagina The Daily Stormer wilde surfen. De webpagina is nog altijd offline sinds CloudFlare gisteren zijn handen ervan aftrok. Quasi gelijktijdig met de intrekking van CloudFlares bescherming ging de website ten onder door DDOS-aanvallen.
 
Enkele andere techbedrijven hadden The Daily Stormer al laten vallen omdat het online medium een beledigend artikel had gepubliceerd over Heather Heyer, de 32-jarige vrouw die afgelopen zondag omkwam nadat een extreemrechtse betoger met zijn auto op een massa inreed. Zowel Google als GoDaddy waren er snel bij om hun hosting van de website stop te zetten. Maar het was CloudFlare die finaal de genadeslag gaf aan de The Daily Stormer.
 

Vogel voor de kat

CloudFlare is geen hostingplatform. Het bedrijf biedt services aan die de prestaties en beveiliging van websites verhogen. Concreet functioneert de software van CloudFlare als een soort tussenstation voor internetverkeer en de websites die ze bezoeken. DNS-verzoeken om een bepaalde website te laden passeren eerst langs de service van CloudFlare voor ze bij de hostingserver belanden. Het bedrijf is een van de grootste spelers in zijn sector, het telt meer dan 6 miljoen klanten en regelt zowat 10 procent van alle internetverkeer wereldwijd.
[related_article id=”171945″] Een van de belangrijkste diensten die het bedrijf voorziet is bescherming tegen DDOS-aanvallen. Zodra CloudFlare zijn bescherming introk was The Daily Stormer een vogel voor de kat, en haalden hackers de website in een klap offline. Zoals dit voorval aantoont is het belang van een bedrijf als CloudFlare niet te onderschatten: verlies de bescherming, en je ligt eruit. Het geeft CloudFlare heel wat macht.
 

Ochtendhumeur

De officiële verklaring van CloudFlare voor het beëindigen van de samenwerking luidt: “Het omslagpunt voor ons bij het nemen van deze beslissing was dat het team achter de Daily Stormer de claim maakte dat we heimelijk hun ideologie steunden.” Website Gizmodo wist echter de hand op een interne mail te leggen, waarin CEO Matthew Prince een ander argument naar voren schuift: “Mijn redenering voor deze beslissing is simpel: de mensen achter de The Daily Stormer zijn klootzakken en ik heb er genoeg van.” Verder in het bericht zegt Prince dat hij “met een slecht humeur wakker werd en besloot om hen van het internet te halen.”
 
De teneur in Princes publieke statement is erg verschillend. Het bedrijf betreurt dat het de macht heeft om websites te censureren. “Jij mag, net zo als mij, geloven dat de website van The Daily Stormer verachtelijk is.[…] Maar door van eigengerechtigde hackers die DDOS-aanvallen lanceren het mechanisme voor contentcontrole te maken, ondermijnen we elk redelijk concept van gerechtigheid.” Prince argumenteert dat zijn bedrijf niet degene zou moeten zijn die beslissing neemt om websites offline te halen, en roept op om te debatteren over een duidelijker wettelijk kader.
 
Tot het moment dat een dergelijk wettelijk kader in voege treedt, doe je als website beter niets verkeerd wanneer Matthew Prince met het slechte been uit bed is gestapt.

beveiligingbusinesscloudflaredaily stormerddos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren