Welke programmeertaal is bij ons het populairst?
Stack Overflow – een populair forum waar je technologie gerelateerde vragen kan stellen – heeft onderzocht naar welke programmeertalen het meest gezocht wordt op zijn website. Hierbij heeft de website de cijfers van landen met een hoog inkomen apart genomen om zich een beeld te vormen wat speelt in deze regio’s. Aangezien Stack Overflow zo’n 40 miljoen bezoekers per maand lokt, geven de resultaten een idee van welke programmeertalen en –platformen in onze contreien het populairst zijn.
Python
Python is met grote marge de populairste programmeertaal. De taal lokt momenteel nog net iets minder bezoekers dan Javascript en Java, maar kent een indrukwekkende groei van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Indien Python deze toename in populariteit volhoudt zal het tegen 2020 een kleine vijf procent meer bezoekers lokken dan Java en Javascript. Javascript kende een erg kleine toename, terwijl Java ten opzichte van vorig jaar net iets minder bezoekers lokte.
Andere talen die sterk in opmars zijn, zijn Rust en Go. Rust heeft momenteel een aandeel van minder dan 0,10 procent op de website van Stack Overflow, maar kende een groei van 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Go heeft al een sterkere basis om op te teren met een aandeel van bijna 0,30 procent en groeide net iets minder dan Rust. R is de laatste taal die Python qua groei kan evenaren, al heeft ook deze programmeertaal een kleiner aandeel.
Klassieke talen
Opvallend aan de cijfers van Stack Overflow is dat alle klassieke talen geen groei of zelfs een afname in populariteit kennen. C, C++ en C# kennen alle drie een lichte afname in het aantal bezoekers. Bash kent een lichte groei, terwijl SQL en Linux nagenoeg hetzelfde aantal bezoekers lokten als vorig jaar. Windows PHP, Ruby en Perl kennen elk een afname in populariteit die varieert van een kleine 5 procent (Windows) tot zo’n 18 procent (Perl).
De mobiele platform Android en iOS doen het eveneens een stuk slechter dan vorig jaar. De populariteit van iOS nam af met zo’n 18 procent en Android kende een afname van een dikke 15 procent. Opvallend is het verschil in populariteit van beide platformen. Android was al een stuk populairder dan iOS en kent de minste afname van beide besturingssystemen.
Lage inkomenlanden
Wanneer we de resultaten bekijken van landen met een lager inkomen, dan zien we een volledig ander verhaal. Ook hier is Python de sterkste groeier, maar de taal komt nog niet eens in de buurt van Java en Javascript. Javascript doet het iets beter dan Java, met C# en PHP die de top 4 afsluiten. Hierbij kent C# wel een sterke afname. In 2012 was het nog de populairste programmeertaal; nu zakt hij bijna tot de vierde plaats. PHP lijkt daarentegen gestagneerd te zijn, net zoals C++ die onderaan de top vijf bengelt.