On premise of publiek: de toekomst van de cloud
“Ik denk niet dat het financiële aspect vandaag nog een motivatie is voor bedrijven om de cloud te omarmen”, vertelt Bart Coole, Country Manager voor VMware in de Benelux. Hij is er van overtuigd dat de cloud eindelijk klaar is voor de ultieme doorbraak, en dat in hybride vorm. “Er zijn unieke voordelen verbonden aan on premise-servers”, weet hij, “terwijl ook de publieke cloud haar eigen voordelen met zich mee brengt.”
Lokaal kan je investeren in de beste hyperconverged hardware die fabrikanten als Dell, Lenovo of HP te bieden hebben. “Die kan je vervolgens uitbouwen met meer computer, storage en netwerkcapaciteiten wanneer je experimenteert met een nieuwe applicatie, of afbouwen wanneer je een kritieke app wil uitrollen”. Dat vertelt Nigel Moulton, die als CTO bij VCE verantwoordelijk is voor hyperconvergence en multicloud-oplossongen. “In dat geval investeer je immers best in een te krachtige server, die je langzaamaan terugbrengt naar wat nodig is.”
Watson
Coole is het daar helemaal mee eens, maar wijst eveneens op de voordelen van de publieke cloud. “Daar kan je op rekenen voor extra functionaliteit. Zo kan je je app koppelen aan IBM Watson of andere business intelligence-oplossingen.” Idealiter kies je dan ook voor een hybride cloudomgeving en maak je per applicatie de afweging voor de plaats waar ze moet draaien. Dat zowel Coole als Moulton er op wijzen dat VMware een ééngemaakte virtualisatielaag aanbieden, die netjes bovenop zowel on premise-servers als op de publieke cloud van cloudpartners draait, is in de context van VMworld in Barcelona maar normaal. We wijzen er in het kader van de volledigheid graag op dat ook Microsoft met Azure Stack een hybride omgeving omarmt.
Of on prem op jouw lijf geschreven is, dan wel de cloud, hangt hoe dan ook af van de applicatie die je wil draaien. Verder speelt de visie van je bedrijf een rol. Misschien past het eenvoudig weg beter in het DNA van jouw organisatie om de kaarten dicht tegen de borst te houden, en applicaties lokaal te draaien. Feit is dat je met de huidige evolutie naar hybride oplossingen achteraf nog van gedacht kan veranderen, en de workload zonder downtime kan verplaatsen.
Geld en IT
Verder speelt natuurlijk geld een grote rol. In de VS experimenteert VMware momenteel al met VMware cloud. Wie daar intekent op een hybride oplossing, krijgt bijkomende tools om te beslissen waar hij een app best positioneert. “Je kan meteen vanuit het dashboard zien waar je de grootste kostenefficiëntie haalt”, weet Moulton. Coole geeft aan dat de functionaliteit in de toekomst ook naar onze contreien komt.
Dat die kostprijs een bepalende factor is voor de keuze tussen private of publieke cloud, brengt een nieuwe dynamiek met zich mee. Moulton: “Waar IT vroeger twee keer per jaar aanklopte bij accounting voor een zak geld voor een capex-investering, moeten de twee departementen voortaan veel beter samenwerken. De IT-baas moet voeling krijgen met het financiële plaatje dat aan zijn cloudkeuze gekoppeld is, terwijl het accountingdepartement klaar moet staan om flexibeler om te gaan met het type kosten dat gemaakt wordt.”
Hybride koning.
VMware’s push naar een eengemaakte gevirtualiseerde hybride omgeving komt er als gevolg van de vraag van klanten. Uiteindelijk wil je je keuze tussen privé en publiek kunnen maken op basis van wat het beste is voor bedrijf en applicatie. Technische beperkingen mogen daarbij niet in de weg staan en net dat staat dit jaar centraal op VMworld. Virtualisatiekoning VMware voert de ontwikkeling naar een echte hybride cloud aan, maar je kan er van op aan dat de hele sector eerder sneller dan later zal volgen. Zowel Coole als Moulton merken dat de markt intussen volwassen is, de kracht en de beperkingen van de cloud begrijpt, en klaar is om de ultieme vorm van cloud te omarmen. Binnenkort is er nog maar één cloud, en die is hybride.