Achtergrond

Lager loon en een tijdelijk contract: de succesformule om talent aan te trekken

Hoe maak je jezelf aantrekkelijk bij talentvolle schoolverlaters, wanneer je als startup niet het meest competitieve loon kan aanbieden? Geef hen een tijdelijk contract en voldoende leermogelijkheden.

 
Enkele decennia geleden konden bedrijven werknemers geëngageerd houden door een intern doorgroeiplan klaar te hebben. Laat schoolverlaters onderaan de ladder beginnen, maar geef hen de mogelijkheid om regelmatig op deze ladder omhoog te klimmen. Tegenwoordig werkt deze werkwijze niet langer. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt immers dat afgestudeerden dubbel zoveel jobs doorlopen in hun eerste vijf werkjaren als 30 jaar geleden. Dat biedt interessante mogelijkheden voor startups die niet het budget hebben om hun werknemers een even groot loon te geven als grotere bedrijven.
 

Leermogelijkheden

Universiteitsstudenten die pas zijn afgestudeerd, hebben vaak een droom die ze willen nastreven. Daarom nemen ze een job aan die ze niet hun hele leven willen doen, maar die hun de nodige leermogelijkheden biedt. Telkens beginners voldoende hebben geleerd uit hun huidige functie, gaan ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Meestal bevindt deze nieuwe uitdaging zich niet bij hun huidige werkgever en starten ze bij een nieuw bedrijf. Op deze manier kunnen talentvolle ingenieurs en IT’ers snel een indrukwekkende carrière uitbouwen.
 
Grote technologiebedrijven proberen deze trend tegen te gaan door een competitief loon en een hoop extralegale voordelen aan te bieden. Bovendien hebben deze firma’s een grote waaier aan jobs die schoolverlaters kunnen interesseren. Toch zijn het net de startups die hun voordeel kunnen halen uit het gebrek aan loyaliteit die schoolverlaters hebben voor hun huidige werkgever, al moeten ze hiervoor wel bereid zijn om werknemers die slechts een beperkte periode blijven voldoende leermogelijkheden te geven.
 

Stel dat iemand je de mogelijkheid geeft om naast je job als programmeur eveneens te leren hoe een startup achter de schermen werkt.

 

Chapterships

Startups hebben niet het budget om een competitief loon met extralegale voordelen aan te bieden. Bovendien kunnen ze geen garantie geven over de toekomst van het bedrijf en beschikken ze slechts over een beperkte hoeveelheid doorgroeimogelijkheden. Hierdoor is voor deze firma’s niet eenvoudig om talentvolle schoolverlaters naar hun bedrijf te lokken.
 
De startup Jolt startte daarom een jaar geleden met een experiment dat ‘chapterships’ werd gedoopt. Het bedrijf biedt starters een tijdelijk contract aan van twee jaar en sponsort trainingen en carrière coaching voor zijn nieuwe werknemers. Op deze manier weet het bedrijf talenten voor de neus van technologiereuzen als Google, Facebook en Apple weg te snaaien.
 
Het idee achter dit concept is simpel. Stel dat je een talentvolle programmeur bent die ooit zijn eigen startup wil creëren, maar eerst werkervaring wil opdoen bij een bestaand bedrijf. Je kan deze werkervaring opdoen bij een bedrijf die het interessantste salaris biedt, maar om je droom te bereiken, kan een job die minder goed betaalt beter zijn.
 
Stel dat iemand je de mogelijkheid geeft om naast je job als programmeur eveneens te leren hoe een startup achter de schermen werkt – gaande van fondswerving tot klanten ontmoeten. Indien je er erg hard op gebrand bent om zelf een startup te beginnen, zal je deze job verkiezen – ondanks zijn lager loon. Voeg hier een tijdelijk contract aan toe, waardoor je na een leerperiode van enkele jaren zonder problemen kan vertrekken en je hebt een win-winsituatie voor werkgever als werknemer. Talentvolle starters leren immers niet alleen bij van hun werkgever, maar zorgen eveneens voor extra expertise binnen het bedrijven.

businesscarrierestartuptransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600