5 trends in gezondheidszorg gedreven door technologische innovatie
Philips is van oorsprong een industrieel bedrijf, maar heeft zich volledig geheroriënteerd naar de gezondheidszorg. Tegen 2025 wil het Nederlandse bedrijf wereldwijd 3 miljard mensen helpen met zijn technologieën. “De kennis die we hebben opgebouwd willen we inzetten in de gezondheidszorg, vertelt Mario Huyge, de CEO van Philips Belux, tijdens een persevent in Eindhoven. Huyge legt uit met welke trends Philips rekening houdt.
1. Value-based healthcare
Traditioneel worden zorgverleners betaald voor het aantal patiënten die ze behandelen. Patiënten die verschillende instellingen raadplegen, ondergaan hierdoor meermaals dezelfde testen en procedures. Dat kan volgens Philips beter, zeker als je bedenkt dat zowat alles tegenwoordig verbonden is met het internet. De Nederlandse firma wil daarom value-based healthcare promoten. “Door patiëntendata slim en overzichtelijk samen te brengen kunnen overbodige consultaties en onderzoeken vermeden worden,” aldus Philips. “Een value-based healthcare probeert zoveel mogelijk patiënten te helpen tegen een zo laag mogelijke kost.”
2. Naadloze zorg
Door apparaten met elkaar te verbinden, kan je een naadloze zorg aan je patiënten geven. Door de silo’s binnen en tussen ziekenhuizen weg te halen, zorg je ervoor dat patiënten sneller geholpen worden. Eén van de zaken die Philips wil aanpakken, is de manier waarop we verzamelde data gebruiken. “We genereren zoveel medische data, maar halen er onvoldoende bruikbare inzichten uit,” vindt het bedrijf. “We hebben de juiste info, op de juiste plaats en in de juiste vorm nodig,” voegt Huyge daar aan toe. Het HealthSuite van Philips verzamelt daarom alle data op één centrale plek, waardoor deze gegevens eenvoudig gemonitord kunnen worden.
3. Connectiviteit en digitalisering
De explosie aan verzamelde data zorgt voor een hoop opportuniteiten binnen de gezondheidszorg. Met behulp van biometrische sensoren kan je het gedrag, de symptomen en de vitale functies van een patiënt real-time monitoren. Bovendien hoeven een dokter en patiënt zich niet in dezelfde ruimte te bevinden om een grondige screening te doen. Met name in Afrika, waar er slechts 1,1 dokters per 1.000 inwoners zijn, maakt dat een groot verschil. Philips biedt om deze reden een scanner voor biopten aan. Dat toestel scant automatisch dunne laagjes weefsel, waardoor de digitale biopten met dokters van over heel de wereld kunnen worden besproken. Bovendien zijn deze scans 40 keer nauwkeuriger dan wanneer je met behulp van een microscoop biopten bekijkt.
4. Thuiszorg
Dat we met z’n allen steeds ouder worden, heeft als grote nadeel dat er veel meer chronisch zieken zijn. Oplopende ziekenhuiskosten wegen niet alleen zwaar op patiënten, maar eveneens op ons land. Door de thuiszorg te verbeteren, kunnen patiënten sneller naar huis. Dat drukt niet alleen de kosten, maar is ook aangenamer voor patiënten. Philips denkt dat met name wearables kunnen bijdragen tot meer thuiszorg. Een slimme pleister kan bijvoorbeeld gebruikt worden om hartpatiënten vanop afstand te monitoren, terwijl een elektronische pillendoos ouderen helpt om medicatie op de juiste momenten in te nemen.
5. Betrokken patiënten
“Beter voorkomen dan genezen,” is een aloud gezegde dat steeds harder voor de gezondheidszorg van toepassing is. Patiënten die hun medische informatie kunnen inkijken, voelen zich meer betrokken bij hun gezondheid en zullen deze beter opvolgen. Preventie door gezond te leven, speelt hierbij een belangrijke rol. Artsen kunnen door het inzetten van de juiste technologie chronische aandoeningen zoals diabetes tot op zekere hoogte voorkomen, al is de inzet van de patiënt hierbij van wezenlijk belang.