Waarom een Spaans team de Winterspelen in Korea beveiligt
Over twee weken gaan de winterspelen in PyeongChang van start; een moment waarnaar topsporters jaren toewerken. Achter de schermen staat er evenwel nog een team klaar dat zich al jaren voorbereidt op de start van dit wereldwijde event. Atos nodigde ons uit naar zijn kantoor in Barcelona, waar een team van gemotiveerde IT’ers al vijf jaar bezig is met het technologische aspect van de Winterspelen. Tijdens de Spelen zullen ze zo’n 400 incidenten per seconde oplossen, zodat kijkers van over heel de wereld in real-time hun landgenoten kunnen aanmoedigen.
Barcelona
Atos verzorgt sinds 1992 de security van de Olympische Spelen. Het Franse technologiebedrijf werkt onder andere aan supercomputers, kwantumcomputers en securitysystemen en past zijn technische kennis toe op wereldwijde sportevents, waaronder de Olympische spelen. Over de jaren heen heeft het bedrijf een hoop ervaring opgedaan, waardoor Atos met relatief weinig investeringen de security van toekomstige Spelen kan verzorgen.
“Dit kantoor in Barcelona werd opgericht toen de Olympische Spelen in 1992 hier plaatsvonden,” vertelt Patrick Adiba, de Chief Commercial Officer van Atos. “Toen leverden we al onze technische diensten lokaal aan, vanuit Barcelona. Nu is dat echter niet langer het geval. We hebben een klein team dat vanuit Korea werkt en een groter team dat vanuit Barcelona de security van de Spelen verzorgt.”
Lokaal team
Tijdens de persconferentie in Barcelona hebben we een kort Skype-gesprek met Marc Gutierrez, de Chief Integrator Officer van Atos. Marc woont en werkt ondertussen al vier jaar in Korea, waar hij deel uitmaakt van een lokaal team security-medewerkers. In totaal werken er honderd mensen in het securitycentrum in PyeongChang, al werkt slechts een klein aantal hiervan rechtstreeks voor Atos, zo blijkt uit het gesprek met Gutierrez.
“In het TOC werken in totaal zo’n honderd mensen, waarvan een tiental Atos-medewerkers zijn. De rest van de teamleden werken voor lokale partners, zoals telecomproviders. In de verschillende venues werken nog eens veertig mensen aan de technologische infrastructuur van de Spelen.”
Ter vergelijking: in Spanje werken in totaal 350 mensen voor Atos. Het lokale team dat voor de technische integratie en beveiliging van de Winterspelen zorgt, maakt met andere woorden slechts een fractie uit van de gehele Atos-groep die van de Spelen een succes maken.
Nieuwe aanpak
Dat er slechts enkele medewerkers van Atos lokaal werken, is een vrij nieuwe aanpak van het bedrijf. Atos is continu op zoek naar manieren om de kosten van de technische installaties voor de Olympische Spelen te drukken. Eén van de manieren om dat te verwezenlijken, is door zoveel mogelijk vanop afstand te werken.
“We testten deze manier van werken al uit in Rio de Janeiro, maar nu passen we dit systeem voor het eerst volledig toe,” weet Adiba. De Winterspelen vormen hiervoor het ideale testobject, omwille van zijn relatief kleine schaal. “Nu zijn er iets meer dan 50 IT-applicaties die we moeten beheren; in de zomer zijn dat er 80. Daarom testen we onze integraties nu 100.000 uren, terwijl we voor de Zomerspelen meer dan 200.000 uren onze installaties testen.” De Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo plaatsvinden, zijn dan ook de echte test voor het Spaanse team van Atos.