Keuzewijzer webhosting: zo kies je de juiste webhosting

Webhosting; iedereen met een website heeft het nodig. De term verwijst namelijk naar de kunst van het online houden van je website op een server zodat deze voor iedereen toegankelijk is. Webhosting is er in alle vormen en maten, hoe kies je het juiste pakket?

Een server tot uw dienst

Met een website ben je niet veel als deze niet te vinden is op het internet. Heel simplistisch gesteld kan je een website op het wereldwijde web plaatsen door je website op een server te droppen. Deze server (die dag en nacht draait) zal iedereen die ernaar vraagt jouw website aanleveren. Wanneer iemand bijvoorbeeld navigeert naar www.clickx.be, zal de webserver die aanvraag verwerken en vervolgens de website van Clickx aanleveren. Sympathiek! Wanneer je een eigen website wil zal je dus moeten zoeken naar een eigen stekje op het internet in de vorm van ‘webhosting’. In deze keuzewijzer brengen we je op de hoogte van alles waar je op moet letten bij het afsluiten van een webhosting abonnement.

Met of zonder domeinnaam

Iedere website heeft een domeinnaam, zoals clickx.be. Die naam moet jaarlijks worden gehuurd bij een provider. Wanneer een domeinnaam vrij is kan deze van jou zijn voor een 10-tal euro per jaar. Helaas is de vastgoedmarkt op het wereldwijde web echter big business en zijn zowat alle domeinnamen rond generieke woorden al bezet. Wanneer je een domeinnaam wil aankopen die reeds bezet is, staat er je dus niets anders te wachten dan een (erg hoog) bod te doen dat vaak oploopt tot duizenden euro’s. In veel gevallen kan je dus beter op zoek naar een alternatieve domeinnaam.

Opslag

Een website bestaat uit vele bestanden: HTML-pagina’s, CSS, scripts, afbeeldingen, video’s… Al deze bestanden moeten worden ondergebracht op de server en dit neemt uiteraard plaats in. De ruimte die je hiervoor in de plaats krijgt bij een bepaald webhostingpakket wordt veelzeggend omschreven als ‘opslag’. Wanneer je een website van geringe omvang hebt is 1GB vaak al voldoende, maar webhosters geven je vaak wat extra gemoedsrust en bieden je al snel meer dan 10GB aan. Over opslag hoef je je in de meeste vallen dus geen zorgen te maken.

Databases

Wanneer je aan de slag gaat met een CMS zoals WordPress of Joomla, heb je nood aan een database. In deze database wordt alle dynamische data opgeslagen zoals berichten, inhoud van pagina’s, gebruikers, reacties… Zonder database kan je niets opslaan, dus van zodra je een dynamische website wil heb je quasi altijd behoefte aan een database. Wanneer je een pakket kiest is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het aantal databases dat je krijgt (over het algemeen volstaat 1 database per website), maar ook hun maximale capaciteit. Wellicht is het in het begin nog moeilijk om in te schatten hoe groot je database op de lange termijn zal worden, maar 100MB is toch wel het absolute minimum om een goeie start te kunnen maken. Informeer ook even naar de prijzen om de maximale capaciteit van de database te vergroten wanneer je op lange termijn tegen diens limitaties zou aanlopen.

Wanneer je een dynamische website wil, heb je nood aan een database.

E-mailhosting

Wanneer je een professionele indruk wil maken is het uit den boze om te blijven gebruikmaken van een Gmail- of Outlook-adres. Het is vaak wenselijk om een e-mailadres in de vorm van naam@bedrijfsnaam.com te hebben. In sommige gevallen is er een (of zelfs meerdere) mailbox inbegrepen bij de huur van je domeinnaam. Wanneer dit het geval is hoef je dus geen webhostingpakket aan te schaffen wanneer je enkel e-mail hosting wil. Wanneer deze niet is inbegrepen, bieden veel webhosters een pakket aan met enkel e-mailhosting. Wie wil beschikken over een mailbox die hand in hand gaat met zijn domeinnaam, zal dus extra aandacht moeten schenken aan de aanwezigheid van een of meerdere mailboxen.

Shared hosting vs. Dedicated Hosting (VPS)

Wanneer je kiest voor een VPS, kies je voor het huren van een server. Wellicht stel je je nu voor dat er ergens in een serverruimte een gigantische server komt te staan met jouw naam op, maar helaas is dit niet het geval. Die gigantische server wordt namelijk opgedeeld in vele verschillende ‘virtuele’ servers, vandaar de naam Virtual Private Server. Net zoals bij shared hosting (de meeste webhosting pakketten zijn shared hosting) deel je de server dus met anderen, maar bij een VPS wordt er effectief een bepaalde hoeveelheid rekenkracht voor jou gereserveerd. Je weet dus steeds zeker dat de server een bepaalde capaciteit voor jou voorzien heeft. Bij shared hosting wordt de capaciteit gedeeld onder alle websites. Wanneer er een van deze websites dus plots heel erg veel rekenkracht vraagt (bijvoorbeeld door een aanval), is het mogelijk dat jouw website hier ook onder zal lijden. Een VPS geeft je de garantie dat je de nodige rekenkracht op ieder moment voor handen hebt.

Verder wordt er ook een onderverdeling gemaakt tussen een ‘managed’ en ‘unmanaged’ VPS. Bij een managed VPS zal een professional zorgen voor het instellen en up-to-date houden van de server. Bij een hack, virus of ander technisch probleem staat er steeds een specialist paraat om het probleem te verhelpen. Uiteraard is een managed VPS een pak duurder dan een unmanaged VPS, waar je volledig zelf verantwoordelijk bent voor de configuratie en het onderhoud van de server.

Een VPS geeft je volledige vrijheid, maar wie zal het systeem onderhouden?

Bandbreedte

Telkens wanneer iemand je website bezoekt, worden de websitebestanden gedownload naar diens computer. De server moet dus bestanden van een bepaalde grootte versturen en verbruikt hierdoor bandbreedte. Tegenwoordig beschikken veel webhostingpakketten over onbeperkte bandbreedte, maar bij goedkopere pakketten kan het gerust nog voorkomen dat de bandbreedte begrensd is.

Hoeveel bandbreedte je gebruikt is afhankelijk van het aantal bezoekers en de grootte van de bestanden die je aanbiedt op je website. Wanneer je bijvoorbeeld mensen software laat downloaden op je website of wanneer je werkt met veel afbeeldingen en video’s (die niet op YouTube of een andere dienst staan), zal de bandbreedte behoorlijk snel oplopen.

Back-ups

Deze wordt maar al te vaak vergeten. Gebruikers denken “mijn website staat veilig op professionele servers dus ik heb geen back-up nodig,” maar uiteraard is dit niet de juiste denkwijze. Wat gebeurt er als je website gehackt wordt of wanneer je een fout maakt waardoor je website niet meer fatsoenlijk werkt? In zo’n geval zou je wensen dat je de tijd terug kon draaien en in veel gevallen kan dat. Vele webhosters maken namelijk dagelijks back-ups van de websites van hun klanten en kunnen steeds een eerdere versie herstellen wanneer dit nodig zou zijn. Informeer voordat je een abonnement afsluit dus even naar het back-upbeleid van de webhosting. Hoe vaak wordt er een back-up gemaakt, wat bevat de back-up (enkel de websitebestanden of ook de database) en hoeveel moet je betalen wanneer je een back-up wil herstellen?

Informeer zeker naar het back-upbeleid van je webhost.
businesswebdesignwebhosting

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren