Wifi 6 en 5G: hoe deze twee nieuwe netwerktechnologieën onze datahonger ondersteunen

Elk jaar produceren we meer data dan ooit tevoren. In 2025 zullen we samen meer dan 175 zettabytes aan informatie genereren. Die enorme datagroei wordt vandaag versterkt door de steeds toenemende hoeveelheid geconnecteerde apparaten die we elke dag gebruiken. RFID-lezers, slimme auto’s, veiligheidscamera’s, medische implantaten produceren op elk moment een constante stroom aan informatie.

Die onverwacht grote toename van data genereert veel mogelijkheden, maar stelt ons ook voor grote uitdagingen. Niet alleen moet we de capaciteit van onze dataopslag verhogen als we die gigantische hoeveelheden gegevens willen gebruiken. Ook onze netwerken moeten op die toename zijn voorbereid. Nieuwe netwerkstandaarden als 5G en wifi 6 moeten die groeiende datastromen mogelijk maken en ruimte bieden voor technologische innovaties als het Internet of Things. Maar hoe werken die technologieën precies? En wat is het verschil tussen de twee?   

Wat is wifi 6? 

Wifi 6 is de nieuwste standaard voor draadloos internet die in 2018 werd gelanceerd. De geschiedenis van de wifi-standaarden gaat terug tot 1997, toen het Institute of Electrical and Electronics Engineers het eerste protocol voor draadloze internetcommunicatie vastlegde. Sinds de eerste 802.11-standaard zijn er verschillende protocollen gepasseerd, die allemaal technische verbeteringen met zich meebrachten. Tot voor kort kregen die standaarden de naam 802.11 plus een suffix van één of twee letters. Zo werd 802.11a in 1999 geïntroduceerd en zag 802.11g in 2003 het licht.  

Die complexe namen waren echter te moeilijk voor de consument, vond de Wi-Fi Alliance. Daarom introduceerde de organisatie in 2019 simpelere namen voor de wifi-protocollen. Op die manier zijn er nu zes wifistandaarden en werd het 802.11ax-protocol van 2018 nu hernoemd naar ‘wifi 6’. Wifi 6 zorgt voor een betere gebruikerservaring door verbeteringen in de snelheid en de efficiëntie van je verbinding. Daarnaast maakt de nieuwe standaard surfen veiliger.  

Wifi 6 bouwt voort op zowel het 2.4 GHz- als het 5 GHz-spectrum, wat betekent dat je niet meer hoeft te kiezen tussen de twee banden. Hierdoor neemt het bereik en de snelheid van de draadloze verbinding toe. Daarnaast is de nieuwe standaard energiezuinig. Wifi 6 heeft daarnaast een nieuwe functie die zelf afweegt of het nodig is om verbonden te zijn met verschillende apparaten, waardoor laptops en smartphones efficiënter gebruik kunnen maken van het netwerk. Ten slotte werd er een nieuw veiligheidsprotocol ontwikkeld die het moeilijker maakt om de verbinding te hacken.  

 Wi-Fi 4 Wi-Fi 5 Wi-Fi 6 
Spectrum 2.4GHz & 5GHz 5GHz 2.4GHz & 5GHz, tot 1GHz – 6GHz 
Bandbreedte 20MHz, 40MHz (40MHz mogelijk) 20MHz, 40MHz, 80MHz, 80+80MHz & 160MHz (40MHz vereist) 20MHz/40MHz @ 2.4GHz, 80MHz, 80+80MHz & 160MHz @ 5GHz 
Datasnelheden Vanaf 54Mb/s tot 600Mb/s  Vanaf 433Mb/s tot 6933Mb/s  Vanaf 600Mb/s tot 9607.8Mb/s  

Wat is 5G?  

Net zoals wifi 6 is 5G een nieuwe standaard voor telecommunicatie. De voorbije veertig jaar zijn er ondertussen vijf gelijkaardige standaarden gelanceerd. In de jaren 80 werd de eerste gsm-netwerk 1G geïntroduceerd waardoor we met elkaar konden bellen. Daarna kwam de 2G-standaard, die sms’jes verzenden mogelijk maakte. 3G maakte het mogelijk om video’s (in lage kwaliteit) te bekijken. En het 4G-netwerk zorgde ervoor dat we video’s in hoge kwaliteit konden streamen en delen. 5G is nu de nieuwste update voor mobiele netwerken, die een lagere latency en hogere snelheden biedt. Die elementen zijn cruciaal voor innovaties van het Internet of Things (IoT) en bedrijfskritische toepassingen voor bijvoorbeeld AI en big data.  

Theoretisch gezien zal 5G snelheden tot 800 gigabits per seconde (Gb/s) kunnen faciliteren, hoewel in de praktijk uitgegaan wordt van 1 Gb/s (= 0,125 gigabyte per seconden). Het netwerk zou daarmee 100 tot 200 keer sneller zijn dat zijn voorganger. Daarnaast is ook de latency van 5G slechts 4 milliseconden, wat vier keer lager is dan bij 4G. Vooral die kleinere vertraging op het netwerk biedt grote voordelen voor innovatieve technologieën. Om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken, heb je immers een zo laag mogelijke latency nodig omdat de auto voortdurend data moet doorsturen en verwerken tijdens de rit. En dat kan enkel als er geen vertraging zit op dat proces.  
 

“5G zal een aanvulling zijn op wifi, net zoals wifi een aanvulling zal zijn op 5G.” 

 
5G vs. wifi 6? 

5G en wifi 6 zijn dus beide nieuwe standaarden draadloze connectiviteit. Vaak worden ze gezien als rechtstreekse concurrenten, maar dat is niet helemaal het geval. De voordelen van de beide nieuwe standaarden mogen dan wel gelijkaardig zijn, de toepassing ervan is in de praktijk erg uiteenlopend. ‘In tegenstelling tot een veel gedeelde mening gaat het niet om de keuze tussen 5G en wifi, omdat beide technologieën elkaar aanvullen,’ zegt Jeremy Ward van Transit Wireless tegen Infradata.  

Het grootste verschil tussen Wifi 6 en 5G zit in de frequenties waarvan de standaarden gebruik maken en de back-end van het netwerk. 5G is ontworpen om deel uit te maken van een breed mobiel netwerk, terwijl wifi 6-netwerken geschikter zijn voor uitrol op kleinere schaal. 5G vangt de latency- en capciteitsproblemen van wifi op. Dat is noodzakelijk voor bijvoorbeeld IoT-projecten of smart cities, maar zal niet direct een rechtstreekse impact hebben op de connectiviteit van je smartphone of tablet. En ook wifi 6 biedt voordelen die 5G niet kan bieden: terwijl wifi binnenshuis voor een goed netwerk zorgt, kan 5G daar moeilijker doordringen. ‘5G zal een aanvulling zijn op wifi, net zoals wifi een aanvulling zal zijn op 5G’, besluit Ward dan ook. Zo bieden ze elk hun eigen antwoord op de groeiende datastromen die onze toekomst zullen bepalen. 

Dit achtergrondstuk komt uit het ICT Jaarboek 2020-2021. Meer lezen? Koop het jaarboek hier voor €14,99! 

5gbusinessmobieltrendingwifi 6

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren