IaaS vs PaaS vs SaaS: de verschillen uitgelegd

IaaS, PaaS en SaaS zijn onlosmakelijk verbonden met de cloud, maar kan jij ze nog uit elkaar houden? Een gids in cloud computing.

De cloud is een katalysator voor digitale transformatie. Cloud computing helpt niet alleen bij het stroomlijnen van processen, het legt ook het fundament waarop complexere technologische innovaties zoals artificiële intelligentie kunnen worden gebouwd. Om deze redenen is cloud computing vandaag niet meer weg te denken uit de IT-opstelling van bedrijven. Ondernemingen groot en klein wagen de sprong naar de cloud. Volgens prognoses van Gartner zullen de totale investeringen in cloud computing in 2022 de kaap van 500 miljard dollar bijna aantikken.

Cloud computing is natuurlijk een heel ruim begrip. Het is een overkoepelde term voor hardware, software, applicaties en/of gegevens die via een netwerk ter beschikking worden gesteld, zodat de beschikbaarheid ervan niet gekoppeld is aan een fysiek apparaat of locatie. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je je cloudinfrastructuur kan inrichten. Termen die je misschien al eens gehoord hebt zijn ‘IaaS’ (infrastructure-as-a-service), ‘PaaS’ (platform-as-a-service) en ‘SaaS’ (software-as-a-service).

Wat betekenen deze termen nu en welke opstelling is voor jouw bedrijf de beste keuze? We kunnen ons voorstellen dat je stilaan een punthoofd krijgt van al die vreemde afkortingen. Om je te helpen de beste keuze te maken, leggen we je de belangrijkste verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS uit.

As-a-service: alles in één

We beginnen echter bij wat ze gemeen hebben: het suffix ‘as-a-service’. Het as-a-service-model is al sinds de beginjaren 2000 aan een opmars bezig binnen de ICT-markt, maar daar vindt het niet zijn oorsprong. Je kan in principe elk product of dienst as-a-service aanbieden. Je verkoopt het dan niet als een losstaand item, maar je voorziet daar een volledige dienstverlening bovenop.

Een alledaags voorbeeld van een as-a-service-formule is een wagen leasen. Je hebt je wagen dan niet gekocht, je huurt hem voor een afgesproken prijs. In ruil daarvoor neemt de garage ook het onderhoud van de wagen voor zich en als je het huurcontract verbreekt, breng je de wagen weer binnen bij de garage. Ook een uitzendkantoor kan je als een as-a-service-leverancier voor personeel beschouwen. Zij zoeken naar de geschikte mensen voor openstaande vacatures van hun klanten. Blijkt er toch geen match te zijn tussen werknemer en werkgever, dan kan het uitzendbureau de werknemer makkelijk terugroepen omdat die bij hen onder contract staat. Dat bespaart de werkgever de administratie en de werknemer de vervelende ervaring van een ontslag.

Een wagen leasen: een alledaags voorbeeld van ‘as-a-service’. Beeld via iStock

Voor- en nadelen

De grote voordelen van iets as-a-service aan te kopen is het gebruiksgemak. Je bent als klant volledig ontzorgt van alle rompslomp. Is er iets kapot aan je product of vult de geleverde dienst toch niet helemaal de verwachtingen in, dan is het de taak van je leverancier om dat probleem op te lossen. Bovendien zijn zeker initieel de kosten veel lager omdat je jezelf een dure aankoop door het product te huren.

Lees ook: 7 voordelen van cloud computing voor je bedrijf

Als nadeel maakt dat wel dat je niet de eigenaar bent van je eigen middelen en je dus zeer afhankelijk bent van de leverancier. Je kan niet zomaar even naar een andere garage gaan voor het jaarlijks onderhoud van je wagen; dat zou de leasingmaatschappij absoluut niet kunnen waarderen. Dat kan de overstap naar een andere leverancier soms belemmeren. Overstappen van de ene naar de cloudprovider brengt heel wat moeilijkheden met het overzetten van je dat met zich mee. Ook moet je goed uitrekenen of het ook op langere termijn financieel interessant blijft om maandelijks of jaarlijks een huurprijs te betalen tegenover de eenmalige investering.

IaaS vs PaaS vs SaaS: wat is het verschil?

IaaS

IaaS of infrastructure-as-a-service is de minst uitgebreide vorm van de drie, omdat het zich vooral beperkt tot de meest essentiële cloud computing diensten. De provider voorziet de infrastructuur die een bedrijf nodig heeft voor de opslag van hun data en staat ook in voor de beveiliging van die gegevens. Het grote voordeel dat deze structuur aan klanten biedt is dat ze niet hoeven te investeren in fysieke servers op hun eigen kantoor. Zo hoeven ze ook enkel maar te betalen voor de opslagcapaciteit die ze effectief nodig hebben en dit kan makkelijk en zonder grote meerkosten opgeschaald en teruggeschroefd wanneer nodig. Daarnaast heb je als gebruiker ook de vrijheid om software-applicaties en een besturingssysteem naar keuze te beheren. Je staat dan wel zelf in voor het beheer van de software.

PaaS

PaaS of platform-as-a-service gaat daar nog een paar elementen aan toevoegen. Bovenop een ondersteunende infrastructuur stelt de provider ook middleware, ontwikkelhulpprogramma’s, BI-services en systemen voor het beheren van databases. Met PaaS creëer je een volledige cloudomgeving voor het ontwikkelen, testen en implemlenteren van applicaties, zonder dat je nog zorgen hoef te maken over de beschikbaar, schaalbaarheid en beveiliging daarvan.

SaaS

En zo komen we uit bij SaaS ofwel software-as-a-service. Dit model gaat nog een stapje verder doordat de klant ook geen eigen applicaties meer hoeft te installeren. De provider stelt een pakket met apps ter beschikking en je betaalt voor de applicaties die je gebruikt. Een van de bekendste voorbeelden is wellicht de webversie van Microsoft Office 365. Bewaar je een Word-document in je OneDrive-account, dan kan je zonder problemen uitloggen op je laptop en verder werken op je smartphone. Microsoft zorgt er vervolgens voor dat alleen jij kan weten wat er in het document staat.

Welke structuur nu het beste bij jouw past, dat hangt af van wat je precieze noden zijn. Wil je wel de vrijheid blijven behouden om zelf applicaties te ontwikkelen, dan voorziet IaaS of PaaS je daarin van de nodige ondersteuning. Heb je liever een kant-en-klaar IT-ecosysteem, dan hoef je je met SaaS helemaal nergens meer zorgen over te maken.

businesscloudiaaspaassaasslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600