Achtergrond

Het belang van redundantie: meer is beter

Redundantie is belangrijk om ervoor te zorgen dat je systemen altijd toegankelijk zijn en vlot blijven draaien, ongeacht de situatie. Maar wat houdt redundantie van je ICT-infrastructuur juist in, en hoe implementeer je dit binnen je eigen organisatie?

Om hun data veilig te stellen gaan bedrijven nu meer dan ooit op zoek naar manieren om hun cybersecurity een boost te geven. Er wordt beroep gedaan op allerlei maatregelen en antivirussoftware om hackers en kwaadwilligen buiten te houden. Om er echter voor te zorgen dat al jouw gegevens zo veilig mogelijk staan, moet je ook rekening houden met allerlei fysieke bedreigingen. Al jouw data staan immers op harde schijven, en deze kunnen het uiteindelijk ook een keertje laten afweten. Bovendien zijn er ook externe dreigingen die roet in het eten kunnen gooien. Een manier om als bedrijf dit soort bedreigingen het hoofd te bieden is met het inbouwen van redundantie.

In veel gevallen wordt dit echter gezien als het voorzien van een back-up van je gegevens om zo veilig te staan. Dit is wat kort door de bocht, want het houdt veel meer verschillende maatregelen in die jouw bedrijf ooit kunnen redden. De term is niet altijd even helder, en daarom willen we dit voor jou graag wat verduidelijken. Wij laten je kort zien wat het inhoudt en waarom het belangrijk is voor jouw organisatie.

Alles dubbel

Doorgaans heeft de definitie van redundantie een negatieve bijklank en verwijst het naar overtolligheid van materiaal. In de IT-wereld ligt dit echter wat anders, en is dit positief bedoeld. Redundantie, ook wel ontdubbeling genoemd, wijst op het opsplitsen en verdubbelen van je IT-systemen. Je gaat dus als het ware een bepaalde opstelling kopiëren en als back-up achter de hand houden voor in geval van nood. Als een van de systemen uitvalt, dan neemt de andere het gewoon over.

Een mooi voorbeeld van redundantie of ontdubbeling in actie kan je terugvinden in een zogenaamde RAID-opstelling van je bestandenserver. Hierbij worden jouw data op verschillende manieren over de harde schijven verdeeld, en worden ze zo geconfigureerd dat deze samen werken. Er zijn verschillende RAID configuraties met ieder eigen voordelen en nadelen. Mocht een van deze schijven het plots structureel laten afweten, dan heb je toch nog via een andere schijf toegang tot alle bestanden. Hiermee moet je je dus geen zorgen maken dat je ooit iets van je kostbare data verliest. In sommige gevallen zorgt dit er ook voor dat je een back-up beschikbaar hebt voor als je bijvoorbeeld het slachtoffer wordt van ransomware.

Redundantie wijst niet enkel op de bescherming van je gegevens, maar kan op meerdere gebieden van je infrastructuur worden toegepast. Een doorgedreven ontdubbeling van je data is belangrijk, maar er zijn ook andere dingen waar je rekening mee moet houden. Wat als er bijvoorbeeld een desktop of router kapot gaat? In veel gevallen hebben bedrijven hier wel een extra toestel voor liggen en is dit makkelijk op te lossen. Maar wat als je bijvoorbeeld zonder elektriciteit komt te zitten? Dat is immers iets moeilijker om op te anticiperen. Daarom is het in sommige gevallen ook nodig om iets van noodgeneratoren mee in je set-up te verwerken. Deze kunnen het dan overnemen zodra je in de problemen komt.

redundantie

Toegankelijkheid

Een van de belangrijkste punten bij het ontdubbelen is de zoektocht naar de verschillende knelpunten. Deze worden ook wel single points of failure genoemd. Dit zijn de punten in je systeem waar een falen van dit beetje infrastructuur leidt tot een falen van het hele systeem. Denk hierbij aan een internetverbinding die wegvalt waardoor niemand binnen je kantoor nog toegang heeft tot de cloud, een gegevensserver die het begeeft of jouw eigen laptop die uitvalt. Deze ‘single points of failure’ moeten proactief worden weggewerkt in je set-up om je potentiële downtime zo goed mogelijk te elimineren. Zo kan je bijvoorbeeld steeds voldoende reserve-hardware in huis halen of meerdere servers in gebruik nemen die onafhankelijk van elkaar werken. Hiermee bouw je dus redundantie in en omzeil je de mogelijke problemen zodra ze zich voordoen.

De toegang tot jouw data krijgt dus alle prioriteit. Een werknemer of organisatie die vanwege dit soort problemen niet kan werken, kost immers geld. Bij meerdere werknemers kunnen die bedragen al snel oplopen. Bovendien kan ook je reputatie als bedrijf lijden onder een mogelijk gebrek aan dienstverlening. Daarom is het dus belangrijk om hier bij stil te staan en op zoek te gaan naar de worst case scenario’s, en hier oplossingen voor te verzinnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een oneindige hoeveelheid back-ups te voorzien, voor dat statistisch compleet uitzonderlijke geval dat ze allemaal beschadigd raken. Dit brengt ook hoge kosten met zich mee, dus het loont om er kritisch naar te kijken en te weten wat binnen jouw mogelijkheden ligt.

Dubbel in de cloud

Je kan er als bedrijf voor kiezen om al je gegevens op locatie te behouden. Als je hier van plan bent om je systemen te ontdubbelen, dan zal je al snel geconfronteerd worden met enkele nadelen van het inbouwen van redundantie. Je moet immers een deel van je fysieke componenten verdubbelen, wat met een aanzienlijk prijskaartje komt. Bovendien moet je ook de nodige ruimte voorzien voor die nieuwe opstelling.

Dit kan je allemaal vrij eenvoudig oplossen door met een externe clouddienst aan de slag te gaan. Zij hebben de nodige infrastructuur om al jouw data snel en eenvoudig te ontdubbelen. Indien een van de servers met jouw data uitvalt, dan wordt de tweede gewoon onmiddellijk ingeschakeld. Zij houden steeds jouw data in de gaten. Deze redundantie kan zelfs naar een tweede locatie plaatsvinden. Sommige cloudproviders maken gebruik van meerdere datacentra. Als je er dan voor kiest om je data te ontdubbelen, dan komen deze op twee verschillende fysieke locaties terecht, zodat je bijvoorbeeld zelfs bij natuurrampen verzekerd bent van toegang tot je gegevens. Bovendien zijn zij voorzien van noodgeneratoren die het ook bij stroompannes even over kunnen nemen.

Clouddiensten maken ook gebruik van de term Availability om de toegankelijkheid tot hun servers kenbaar te maken. Dit wordt vaak uitgedrukt in een bepaald percentage dat duidt op de hoeveelheid tijd per jaar dat de servers toegankelijk zijn. Voor datacentra moet dat cijfer natuurlijk zo hoog mogelijk liggen. Combell garandeert hier bijvoorbeeld 99,999%, wat neerkomt op een totaal toegelaten downtime van 5 minuten en 26 seconden per jaar. Let hier dus zeker op in je zoektocht naar een geschikte cloud om de meest toegankelijke dienst mee te selecteren. Hoe meer maatregelen, hoe minder downtime jij en jouw klanten ervaren.

redundantie

Redundantie inbouwen in drie stappen

Het implementeren van redundantie in jouw systeem kan je heel serieus nemen en enorm uitgebreid gaan doorvoeren. Gelukkig zijn er enkele basisstappen waarmee je kan beginnen om de grootste problemen mee aan te pakken.

  1. Back-ups
  2. Simpliciteit
  3. Wees voorbereid

1. Back-ups

Om te beginnen is het belangrijk om steeds voldoende back-ups te hebben van jouw data. Probeer deze ook zo frequent mogelijk te voorzien om steeds met de meest recente data aan de slag te kunnen. Let er ook op dat je deze regelmatig test, want ook deze back-ups zijn niet helemaal onfeilbaar. Hier loont het om met verschillende manieren te werken. Het is immers veilig om je hele verzameling gegevens op de cloud te zetten, maar als je deze tevens op een eigen locatie opslaat, dan ben je steeds verzekerd van toegang

2. Simpliciteit

Hou alles binnen je bedrijf zo eenvoudig mogelijk. Denk hierbij aan je netwerkopstelling, maar vergeet ook zeker je hardware niet. Hoe moeilijker iets in elkaar zit, des te moeilijker het is om hier iets van redundantie op te voorzien, of iets van oplossing te vinden als het fout loopt.

3. Wees voorbereid

Hou in je netwerk zowel rekening met de fysieke bedreigingen voor jouw hardware en gegevens, alsook met digitale problemen. Bescherm de toegang tot je servers, en dat zowel met een stevige deur als een ondoordringbare firewall. Hackers zijn steeds inventiever, en een voorbereid netwerk kan wonderen doen.

Conclusie: meer is beter

Ongeacht de grootte van je organisatie, vroeg of laat slaat het noodlot in een van zijn verschillende vormen toe en komen jij of je klanten soms op cruciale momenten zonder gegevens te zitten. Door voldoende redundantie in te bouwen ben je echter op alles voorbereid. Dit vraagt steeds een bepaalde hoeveelheid werk en geld, wat niet voor elke organisatie even wenselijk is. De kans bestaat immers dat je als bedrijf nooit getroffen wordt door problemen, en dus een nutteloze investering maakt. We kunnen echter niet genoeg benadrukken wat het belang is van voldoende redundantie. In het beste geval is een van je werknemers enkele uren niet in staat om te werken. In het slechtste geval ben je echt alles kwijt, wat een doodsteek kan zijn. Dit lijkt ons de investering van tijd en geld meer dan waard, ongeacht de grootte van je organisatie.

Je systemen redundant maken betekent op alles voorbereid zijn.”


Dit artikel komt uit het e-book “Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen rampen?”. Het volledige e-book kan je via deze link gratis downloaden.

Big Databusinesscloude-booksredundantietrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken