Van bits naar bomen: 7 techbedrijven over het creëren van een groene planeet

Earth Day techbedrijven
© iStock / pcess609
Naar aanleiding van Earth Day 2024 laten we experts van verschillende techbedrijven in België aan het woord over hoe technologie vandaag een verschil maakt en hoe ze ervoor zorgen dat hun oplossingen ook in de toekomst duurzaam blijven.

Duurzaamheid en technologie zijn de twee trends bij uitstek die zowel de bedrijfswereld als onze samenleving bezighouden. Maar wist je ook dat ze nauw met elkaar verbonden zijn? Aan de ene kant doen nieuwe technologische ontwikkelingen het energieverbruik toenemen en groeit ook de afvalberg die door afgedankte hardware ontstaat. Anderzijds hebben technologiebedrijven ook de sleutel in handen om onze planeet echt duurzaam te maken.

Slimmere en gezondere steden met AI (SAS)

De hype van het afgelopen jaar was zonder twijfel artificiële intelligentie (AI). Toch is de technologie helemaal niet zo nieuw en zien we wereldwijd al heel wat interessante die het leven van mensen een stuk eenvoudige maken. SAS, specialist in data en analytics, heeft z’n technologie bijvoorbeeld al in tal van slimme steden uitgerold:

“Over de hele wereld genieten miljoenen bewoners in slimme steden van een gezonde en veilige leefomgeving met dank aan analytics en AI. In het snelgroeiende Istanbul, bijvoorbeeld, zijn de ingenieurs van de stad met SAS-technologie aan de slag gegaan om het stadsverkeer beter te begrijpen, voorspellen en beheren – onder andere door routes van bussen met behulp van data te verbeteren, of door te anticiperen op hotspots. Het gevolg? Minder luchtvervuiling in de stad en een betere levenskwaliteit voor de 16 miljoen inwoners van Istanbul.”

“AI redt ook mensenlevens in de strijd tegen extreem weer. Denk aan de Indonesische hoofdstad Jakarta, die erg gevoelig is voor overstromingen. Om bewoners tijdig te waarschuwen, gebruikt de stad een systeem dat realtime data over regenval en waterniveaus analyseert. Ook Los Angeles werkt met SAS-technologie om de impact van onder meer bosbranden beter te beoordelen, maar ook om pieken in elektriciteitsbehoefte te voorspellen en een betrouwbare service voor de energieklanten in de stad te garanderen. Net zoals in de bedrijfswereld rekenen dus ook leiders van steden op AI om betere beslissingen te nemen en van deze planeet een duurzamere wereld te maken.”

Véronique Van Vlasselaer, data en decision scientist bij SAS België en Analytics & AI lead voor Zuid-West & Oost-Europa

Een wereld zonder e-waste (Dell Technologies)

Van laptops tot servers: hardware brengt een serieuze afvalberg met zich mee. Met ‘Concept Luna’ zet Dell Technologies alvast een grote stap in de richting van circulaire productie.

“Wij streven naar een wereld zonder e-waste, waarin niets verloren gaat. Jaarlijks verdwijnen er talloze kilo’s aan hardware in de afvalbak, terwijl veel van deze materialen perfect hergebruikt kunnen worden. Technologie en IT kunnen een cruciale rol spelen in het veranderen van de wereld. Volgens ons is het dan ook onze verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in die transitie naar een duurzame wereld. Enerzijds door materialen te recycleren, anderzijds door onze uitstoot, en die van onze toeleveringsketen, naar een minimum te herleiden.”

Koen Segers, Managing Director bij Dell Technologies Belux

Hergebruik van producten verkleint de afvalberg (Swappie)

Als grootste refurbisher van iPhones vindt ook Swappie het belangrijk om mensen te wijzen op de impact van e-waste. Volgens de Verenigde Naties hebben we in 2022 maar liefst 62 miljoen ton e-waste geproduceerd. Uit een onderzoek van Swappie blijkt bovendien dat veel gebruikers zich ook niet bewust zijn van de CO2-voetafdruk die ze met hun smartphone veroorzaken:

“In een Europese survey van Swappie wist slechts 31% van de Belgische respondenten correct in te schatten hoeveel e-waste ze elk jaar produceren. Gemiddeld is dat voor één individu zo’n 20 kg per jaar. Daarnaast blijken 7 op 10 Belgen de impact van een nieuwe iPhone te onderschatten. In totaal stoot een toestel in z’n eerste jaar 82 kg CO2 uit. De onderzoeksresultaten liggen in lijn met de Europese cijfers en benadrukken het belang van bewustwording rond e-waste en het effect ervan op onze planeet. Bovendien merken we bij veel consumenten een sterke wens om beter geïnformeerde keuzes te maken en zo hun voetafdruk op het milieu te beperken. Bij Swappie zien we het als onze missie om mensen te informeren over e-waste en te tonen hoe iedereen kan meewerken aan een betere wereld. Want elke keer we een product hergebruiken, van kleding tot onze smartphone, maken we de afvalberg kleiner en dragen we bij aan een duurzame toekomst.”

Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager bij Swappie Benelux

Uitgelicht artikel refurbished iphone 13 Refurbished iPhone 13 review (Swappie): budgettair en ecologisch verantwoord

Een toeleveringsketen die minder CO2 uitstoot (Manhattan)

Wist je dat de supply chain een van de grootste vervuilers te wereld is? Volgens een studie van Accenture zijn toeleveringsketens wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 60% van de CO2-uitstoot. Als expert in technologische oplossingen voor de supply chain gelooft Manhattan dat de toeleveringsketen een cruciale rol te spelen heeft in het creëren van een duurzamere wereld:

“Als we onze net zero-doelstellingen willen bereiken en de temperatuur op de planeet onder het gemiddelde willen houden zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs, dan is het verduurzamen van de supply chain een essentiële stap in de strijd tegen de klimaatverandering. Helaas is dit behoorlijk complex omdat de waardeketens breed zijn en veel uitdagingen buiten de directe controle van één organisatie vallen. Bedrijven zullen moeten samenwerken als een ecosysteem van partners en leveranciers om op lange termijn een meetbare, duurzame impact te creëren.”

“Als sector moeten we meer doen om de voetafdruk van de globale supply chain te verminderen – niet over vijf jaar, maar nu. Gelukkig hebben we met dank aan digitale technologie de tools en data in handen om de toeleveringsketen opnieuw uit te vinden en meer veerkracht, flexibiliteit, groei en duurzaamheid in te bouwen voor de hele waardeketen. Die inspanningen hoeven trouwens niet duur te zijn. De kosten van inactiviteit gaan op lange termijn zwaarder doorwegen. We beschikken dus over de technologie om de klimaatcrisis op te lossen, nu hebben we enkel nog de wil nodig om te doen wat er moet gebeuren. De supply chain is alvast een uitstekende plaats om van start te gaan.”

Pieter Van den Broecke, Managing Director bij Manhattan Associates België, Nederland, Denemarken, Duitsland en Oost-Europa

Omschakelen naar duurzame infrastructuur (Nutanix)

Het toenemende belang van applicaties heeft natuurlijk ook een impact op de voetafdruk van de IT-infrastructuur. Nutanix beperkt daarom het aantal hardwarecomponenten en zorgt er bovendien voor dat gebruikers niet meer capaciteit hoeven aan te schaffen dan ze werkelijk nodig hebben:

“Technologieën zoals Hyperconverged Instrastructure (HCI) zijn cruciaal om de CO2-voetafdruk van datacenters te beperken. HCI zorgt ervoor dat we minder hardwarecomponenten nodig hebben, omdat we de server-, opslag- en computingboxen samenvoegen. Hierdoor kunnen we een volledig SAN-netwerk uitschakelen, wat uiteraard gunstig is voor de CO2-uitstoot. Bovendien lost Nutanix ook het probleem van overbevoorrading op. Het is bijvoorbeeld erg eenvoudig om een private cloud door te zetten in de richting van een public cloud. Die uitbreiding gebeurt door middel van ‘bare metal’ servers bij Azure en AWS. Dankzij het gebruik van intelligente software gaan er geen resources verloren en is het mogelijk om aan capaciteitsbeheer te doen. Zo is het dus niet meer nodig om een teveel aan capaciteit te reserveren. Nutanix kan een omgeving ook in slaapstand zetten, waardoor je alle vrijheid geniet om enkel te gebruiken wat nodig is, en niets meer.”

Luc Costers, Regional Leader België, Luxemburg en Oost-Europa bij Nutanix

Naar 100% hernieuwbare energie voor productie- en R&D-faciliteiten (Seagate)

Seagate streeft ernaar om alle productie- en onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten tegen 2030 van 100% hernieuwbare energie te voorzien. Vandaag draait het bedrijf al voor 50% op hernieuwbare energie. De fabrieken in China, Thailand en Noord-Ierland halen 100% van hun energie uit hernieuwbare bronnen. Verder wil Seagate tegen 2040 volledig koolstofneutraal zijn.

“Seagate loopt voorop in duurzame innovatie op het gebied van gegevensopslag, bevordert een circulaire economie en pakt de belangrijkste milieu-uitdagingen van onze tijd aan. Door samen te werken met sectorgenoten, klanten, partners en overheden kunnen we collectief circulariteit mogelijk maken en positieve verandering stimuleren. Intussen werken we ook aan het verkleinen van de e-afvalberg. In boekjaar 2023 konden we de levensduur van ongeveer 1,19 miljoen harde schijven en solid-state-schijven (SSD’s) verlengen met ons circulariteitsprogramma. Door die schijven te reviseren en te hergebruiken, konden we meer dan 553 ton e-waste voorkomen.”

Vincent Oostlander, Director Seagate Solutions, EMEA Sales

Een innovatief en duurzaam ecosysteem (Salesforce)

Tot slot is duurzaamheid een uitdaging die we allemaal samen moeten aanpakken. Salesforce wil met zijn technologie dan ook graag klanten en partners ondersteunen:

“Voor Salesforce is het opnemen van de natuur in onze besluitvorming niet alleen een kwestie van het beheren van risico’s en kosten, maar ook van waardecreatie, innovatie en samenwerking. We zijn enthousiast om de volledige kracht van Salesforce naar onze klanten, partners en ecopreneurs te brengen, zodat ook zij kunnen bijdragen aan het vormgeven van een net zero, natuur positieve toekomst.”

Suzanne DiBianca, EVP & Chief Impact Officer of ESG and Sustainability bij Salesforce

businessDell TechnologiesecologischManhattannutanixsalesforcesasseagateswappie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren