De voor- en nadelen van een glazen muismat

De eerste muismatten doken al op in de late jaren 1960 en dat had uiteraard te maken met de uitvinding van de computermuis. In eerste instantie werden ze gemaakt van eenvoudige materialen, zoals stof en schuim. Naarmate de technologie vorderde, begonnen fabrikanten te experimenteren met andere materialen, waaronder plastic, aluminium en uiteindelijk zelfs glas. Die glazen mousepads bestaan al sinds de vroege jaren 2000 en hoewel ze niet echt ingeburgerd zijn bij het brede publiek, kunnen ze in specifieke gevallen een waardevol alternatief zijn voor de traditionele muismat.
Gehard glas
Een glazen muismat is gemaakt van, tja, glas. Gehard glas om precies te zijn, oftewel “tempered glass” in het Engels, vaak met een matte afwerking. Het glas is tot vier keer sterker dan gewoon (gegloeid) glas en wordt gebruikt voor zaken als autoruiten, duikmaskers en tegenwoordig ook de achterkant van smartphones.
Voordelen van een glazen muismat
Precisie en snelheid
Glazen mousepads bieden een uitzonderlijk glad oppervlak, wat zorgt voor minimale wrijving en maximale precisie. Dit is vooral gunstig voor gamers die snelle en nauwkeurige bewegingen vereisen, al is dat wel stevig te nuanceren ook. Meer daarover later in dit artikel. Zeker is alleszins dat je muis op een glazen muismat kan glijden zoals dat op geen enkele andere muismat mogelijk is.

Duurzaamheid
Glazen mouspads slijten veel minder snel dan muismatten die van bijvoorbeeld stof of rubber gemaakt zijn. Die geraken na veelvuldig gebruik immers doordrongen van heel wat stof en ander vuil, om nog maar te zwijgen van zweet en gemorste drankjes. Na een tijdje moet je ze dus gewoon eens vervangen, is het niet omdat ze je muis minder goed laten glijden, dan wel om hygiënische redenen. Zo’n versleten muismat valt na een tijdje letterlijk ook uit elkaar en is niet meer om aan te zien. Dat probleem heb je met een glazen muismat dus niet. Als je er goed zorg voor draagt, gaan ze een leven lang mee.
Onderhoudsgemak
Een muismat van glas is eenvoudig schoon te maken. Een vochtig doekje is vaak al voldoende om vuil en stof te verwijderen.
Stijlvol
We zeiden het eerder al: een glazen muismat is mooi om naar te kijken. Het strakke en moderne uiterlijk van een glazen mousepad springt in het oog en kan een stijlvolle toevoeging zijn voor je werkplek. Het oog wil nu eenmaal ook wat.
Nadelen van een glazen muismat
Niet voor elke gamer
Door het uitzonderlijk gladde oppervlak zou je denken dat een glazen muismat uitermate geschikt is voor gamers, maar dat moet genuanceerd worden. Hoewel het klopt dat een glazen mousepad maximale snelheid en precisie biedt, is dat ook afhankelijk van de muisinstellingen die je gebruikt en dat kan game per game wel eens verschillen, los dan nog van de persoonlijke voorkeur van elke speler. Daardoor kan het gladde oppervlak van een glazen muismat net een minpunt worden, bijvoorbeeld wanneer je met een hoge gevoeligheid speelt. In dat geval kan de glazen muismat simpelweg té snelle bewegingen veroorzaken, waardoor je net minder precies wordt. Daarnaast kunnen gamers zich ook nog storen aan andere minpunten die aan een glazen muismat verbonden zijn.

Irritant geluid
Een glazen mousepad gebruiken brengt meer geluid met zich mee dan een traditionele muismat. Waar bij een zachte muismat het geluid wat gedempt wordt, zal je bij een glazen muismat meer getik horen. Dit kan niet alleen de gebruiker zelf maar ook mensen in de buurt op de zenuwen werken.
Ongemakkelijk
Ook elders kan een glazen muismat voor ongemak zorgen. Het stevige oppervlak kan namelijk de pols van de gebruiker sneller vermoeien en daarnaast is een glazen mousepad ook niet echt aangenaam om mee aan de slag te gaan op koude dagen. Ook warme dagen leveren echter problemen op, met een bezweette huid die aan het glas blijft plakken. Een polssteun of speciale mouw zou hier soelaas kunnen brengen, maar dat vergt dan weer een extra aankoop die je setup toch iets minder fraai maakt en enkele voordelen van een glazen muismat, zoals de snelheid en nauwkeurigheid van je bewegingen, teniet kan doen.
Leercurve
Leren werken en spelen met een glazen muismat vergt sowieso gewenning en oefening om het helemaal onder de knie te krijgen. Zeker wanneer je van een traditionele muismat overschakelt naar een glazen exemplaar is er wel een leercurve die je moet doorstaan. Verwacht als gamer dus zeker niet dat je door een glazen mousepad plots beter zal gaan spelen. Integendeel zelfs: aanvankelijk zal je waarschijnlijk heel wat slechter gaan spelen, simpelweg omdat het zo’n ander gevoel is waar je aan moet wennen. De kans bestaat ook dat je het nooit voldoende onder de knie zal krijgen om er echt voordeel uit te halen.
Frequent onderhoud
Een glazen muismat is weliswaar makkelijk te onderhouden, je zal het wel vaak moeten doen. Op een glazen muismat voelt elk stofje of haartje immers aan als een kleine zonde en daarnaast kan zulke verontreiniging de egaliteit van het oppervlak aantasten, wat dan weer mindere prestaties kan opleveren. We overdrijven een beetje, maar dat neemt niet weg dat een glazen mousepad wat vaker onderhoud vereist.
Slijtage van de muis
Hoewel een glazen muismat zelf erg duurzaam is, zorgt het gebruik ervan er wel voor dat je muis sneller verslijt, met name de muisvoeten aan de onderkant dan. Die zal je vaker moeten vervangen bij een glazen muismat dan bij een zachter exemplaar.

Niet echt mobiel
Een glazen muismat is zwaarder en minder draagbaar dan lichtere alternatieven. Dit hoeft niet per se een minpunt te zijn als je je muismat toch maar de hele tijd op je bureau laat liggen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je glazen muismat eventjes oprollen om bij een vriend te gaan spelen, zit er dus niet echt in.
Breekbaar
Hoewel ze duurzaam zijn, kunnen glazen mousepads breken als ze vallen of hard worden geraakt. In principe gebeurt dit natuurlijk zelden of nooit, maar het is wel iets waar je je bewust van moet zijn.
Prijs
Hoewel glazen mousepads in verschillende groottes met verschillende prijskaartjes komen, zijn ze over het algemeen aanzienlijk duurder dan traditionele muismatten. Voor een degelijk exemplaar schommelen de prijzen vaak rond de 100 euro. Geen kleine investering dus, maar wel een die in principe je hele leven rendeert.
Een glazen muismat, (n)iets voor jou
Een glazen muismat brengt de nodige voordelen met zich mee, maar zeer zeker ook nadelen. Of een glazen mousepad iets voor jou is, hangt dan ook af van jouw specifieke situatie en jouw eigen voorkeur. Alles goed afwegen is dan ook de boodschap.
Realistisch gezien echter kan je een glazen muismat eigenlijk alleen maar aanraden voor gamers die er effectief een voordeel uit kunnen halen, en zelfs dat is lang niet voor alle gamers het geval. Voor de overgrote meerderheid van muisgebruikers blijft een glazen muismat dan ook niet veel meer dan een esthetisch in het oog springende glazen plaat met te veel praktische onhandigheden om op te wegen tegen een traditionele muismat.
from €100,78

from €109,00
